GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

"Izložba" branitelja: Dubrovački uglednici ujesen 1991. željeli demilitarizaciju Dubrovnika

POVIJEST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2013 / 09:14
Autor: branitelja: Dubrovački uglednici ujesen 1991. željeli demilitarizaciju Dubrovnika
DUBROVNIK - Uz Dan državnosti udruga branitelja Zbora narodne garde Dubrovnik 1991. izlog svojih prostorija na Batali oblijepila s nekoliko dokumenata iz Domovinskog rata vrlo osjetljiva sadržaja koji se odnose na delikatno vrijeme rata početkom studenoga 1991. kad se očekivalo da grad padne u ruke jugovojske i pridruženih paravojski.
Među nekoliko dokumenata ističe se proglas Odbora za ljudska prava tadašnjeg Crvenog križa Dubrovnik na čelu s dr. Slobodanom Langom, te brojnim članovima, među kojima biskup Želimir Puljić, maestro Đelo Jusić, pregovarač s JNA Nikola Obuljen, književnik Feđa Šehović, Berta Dragičević i drugi, te tada istaknuti humanitarac dr. Andro Vlahušić, sadašnji gradonačelnik Dubrovnika, piše Slobodna Dalmacija.

U proglasu objavljenom u Glasu grada 13. studenog 1991. navodi se da se zbog izuzetno teške situacije treba razmišljati o demilitarizaciji u cilju zaštite ljudskih života i povijesnog blaga, što podrazumijeva razoružanje hrvatskih branitelja i odlazak iz grada svih koji nemaju dubrovačko boravište.

Među izloženim dokumentima je i nacrt sporazuma s JNA u kojem se detaljno i precizno opisuje tehnika mogućeg razoružanja, predaja lakog i teškog oružja, deportacija „stranih plaćenika", te uspostava Policijske stanice Dubrovnik u predratnim okvirima, s identičnim nacionalnim sastavom.

Ti od ranije poznati i objavljivani dokumenti nastali su u najtežem vremenu za obranu Dubrovnika od početka studenog 1991. godine kad su grad i okolno područje bili u katastrofalnom stanju, a oni koji su tada živjeli u okruženju bili prilično pesimistični oko razvoja ratne situacije. Osim proglasa među dokumentima je i pismo tadašnjeg načelnika Glavnog stožera, generala zbora Antuna Tusa koji dana 23. studenog piše tadašnjem gradonačelniku Peru Poljaniću, te navodi:

"Ponuđeni prijedlog predstavlja sramnu kapitulaciju hrvatskog naroda i Hrvatske vojske i predaju grada Dubrovnika agresoru. Dubrovnikom se ponosi cjelokupni hrvatski narod i vi i vaši suradnici ne smijete dozvoliti da sramota predaje padne na vas i vaš grad...

Ponuđeni nacrt sporazuma o demilitarizaciji je neprihvatljiv." Mladen Jurković, čelni čovjek udruge ZNG Dubrovnik 1991., ovako objašnjava neobičnu izložbu za Dan državnosti: - Mi kao Udruga imamo dosta dokumenata, ali kako nemamo ni sredstava ni adekvatnog prostora odlučili smo se za ovu malu izložbu u izlogu.

Ne želimo nikoga optuživati za bilo što, ovo je samo naš mali prilog, jer javnost treba znati što se razgovaralo i dogovaralo dok smo mi krvarili na crtama obrane. Sad smo izložili nekoliko dokumenata, no u listopadu ove godine pripremamo veliku izložbu sa sedamdeset ključnih dokumenata iz ratnog vremena koji će posvjedočiti o ponašanju političkog vrha u kritičnim danima za Dubrovnik, ponašanju vojnog vrha, ponašanju javnih djelatnika i novinara. Ti bi dokumenti trebali otkriti i tko je zaslužan da Dubrovnik nije pao u ruke neprijatelja. Jurković dodaje da postavljanje mini izložbe dokumenata nema nikakve veze s političkim djelovanjem, a još manje je cilj bilo koga diskreditirati. Jednostavno, riječ je o dokumentima vremena za koje javnost treba znati.

Izloženi dokumenti već dulje s vremena na vrijeme kolaju javnim prostorom. Dosada nitko nije doveo u pitanje njihovu autentičnost, jer je to i nemoguće, ali akteri tadašnjih zbivanja na jugu spremno će reći da treba sagledati i kontekst potpuno beznadnog stanja na koje je čelništvo Dubrovnika u ukazalo u dramatičnom pismu od 11. studenog upućenog predsjedniku Tuđmanu i Vladi RH. To pismo je prethodilo proglasu Odbora za ljudska prava Crvenog križa i prvi ga citiramo u javnosti.

Opis situacije gradskog čelništva nije odstupao od stvarnosti. Tvrđava Imperial na Srđu bila je napuštena na nekoliko dana, očekivalo se najgore, ulazak u grad i pokolj.

Jesu li ugledni Dubrovčani razmatrajući demilitarizaciju krenuli put izdaje nacionalnih interesa, ili su bili dovedeni pred zid? Neki od njih kažu i da se radilo o manevarskom potezu i kupovini vremena dok ne stigne više oružja, te ističu da nikad ništa od toga nije i potpisano. Epizoda iz studenoga 1991. bez politike i politikantstva zaslužuje pomno istraživanje i stručnu povijesnu obradu.

Tagovi: Dubrovnik, Dubrovnik 1991., dubrovački branitelji, Pero Poljanić, Feđa Šehović, Petar Stipetić, Đelo Jusić, tvrđava Imperial
PROČITAJ I OVO
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica  Telekoma Srbije
OBJAŠNJENJE
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica Telekoma Srbije
BEOGRAD - Narodna banka Srbije demantovala je informaciju koju je objavio dnevni list "Danas" - da je odmah po emitovanju otkupila maksimalno dozvoljenu količinu korporativnih obveznica "Telekoma Srbija". Odgovor Narodne banke Srbije objavljujemo u celini.
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
ANALITIČARI
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
BEOGRAD - Finansijski analitičar Branislav Jorgić rekao je danas da bi bilo poželjnije da je Telekom Srbija objavio prospekt o poslovanju i emitovao korporativne obveznice za "nepoznate" kupce među kojima su građani, investicioni, penzioni i osiguravajući fondovi, umesto što ih je namenio unapred poznatim kupcima, bankama, kao profesionalnim ulagačima.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Još jedna mlitava trgovina na Zagrebačkoj burzi donijela je minimalne promjene indeksa i slab promet.
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
SVINJETINA
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
ZAGREB - U Kini se u prošloj godini zbog pojave afričke svinjske kuge prepolovila svinjogojska proizvodnja. To je za rezultat imalo izvoz europske svinjetine na to tržište i dovelo do povijesno najviših cijena.
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
FOREX
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao na međunarodnim tržištima prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, nadoknadivši dio gubitaka nakon dva dana slabljenja, dok investitori analiziraju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE