GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba o Karlu Lagerfeldu u Essenu

Izložba o Karlu Lagerfeldu u Essenu
MODA I MUZEJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2014 / 12:40
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
ESSEN - U Essenu, u Muzeju Folkwang otvorena je izložba posvećena radu i životu modnog kralja - Karla Lagerfelda. Može se vidjeti 350 izložaka; haljina, knjiga, fotografija...
U petak popodne, nad Essenom sije sunce. Mnoštvo novinara u trenutku kada se otvaraju vrata Muzeja Folkwang hrle u 14 izložbenih prostorija, posvećenih radu Karla Lagerfelda. Sam modni car osobno još nije nazočan, zamjenjuje ga njegov prijatelj i bliski suradnik, izdavač Gerhard Steidl. On je ujedno i kustos izložbe „Paralelne suprotnosti", za čije razgledavanje novinari na raspolaganju imaju nešto više od dva sata. Ovo je prva izložba koja Lagerfeldove radove predstavlja u jednom muzejskom kontekstu. Vidjeti se mogu fotografije inspirirane Feiningerom i Feuerbachom, haute couture iz kuće Chanel kao i mnogobrojni plakati iz bogate privatne zbirke samog modnog dizajnera. Iako su izložbu organizirali i postavili drugi, ovdje nema niti jednog rada ili izloška kojeg Lagerfeld prethodno nije odobrio i dao svoj „blagoslov".

Na izložbi koja se sastoji od oko 350 izložaka mogu se vidjeti odjevni predmeti, crteži, knjige i fotografije velikog majstora – čak i kopija Lagerfeldovog radnog stola pa sve do minijaturnog izdanja njegove trgovine knjigama u Parizu. Kustos Steidl novinare vodi kroz prostorije, upućuje na fotografije, s ironijom u glasu priča romantične anegdote vezane za snimanje reklame jedne vrlo skupe marke šampanjca. U pripremi izložbe on je pregledao mnoštvo materijala.

„Riječ je o čitavim skladištima; u jednom su samo fotografije, u drugom knjige. Chanel ima poseban Lagerfeldov arhiv...", navodi Steidl.

Na izložbi od svih izloženih predmeta, možda najviše fasciniraju nacrti, odnosno, precizni crteži majstorovih kreacija; primjerice, večernje haljine izrađene od posebnih materijala koji odišu jednom izvanvremenskom elegancijom. Modeli prikazani u Essenu pripadaju najnovijoj Chanel Collection a postavila i dekorirala ih je jedna od suradnica ove modne institucije koja je posebno za ovu prigodu doletjela iz Pariza. U Essenu se uopće mogu vidjeti isključivo modeli ove modne kuće kojoj je Lagerfeld vjeran već više od 30 godina. Modeli koje je izradio za druge kuće kao što su Fendi i H&M, u Muzeju Folkwang nisu predstavljeni.

Drugim riječima, glavni protagonisti ove izložbe su Lagerfeld, Steidl i Chanel. Koju točno ulogu u ovom spektaklu igra sam Muzej Folkwang nije sasvim jasno. U svakom se slučaju nameće dojam kako je ovaj muzej, kojeg financiraju porezni platiše, Lagerfeldu pružio platformu, mogućnost reklamiranja samog sebe. Direktor Muzeja Folkwang, Tobia Bezzola odbija ove kritike i navodi kako u postavljanju izložbe nisu slušali „diktat modnog imperija Lagerfeld".

„Mi smo predlagali, Lagerfeld se ili složio s nama ili ne. Nipošto nije bilo tako da nam je on napravio gotovu izložbu koju smo mi samo trebali postaviti", rekao je na konferenciji za tisak vidljivo napet i nervozan Bezzola.

Naime, iako je otvorenje već u tijeku, u 15 sati još uvijek nije izvjesno hoće li se veliki majstor pojaviti ili ne. No, usprkos tome, predviđeno je da Muzej Folkwang u kasnim popodnevnim satima, bude sasvim zatvoren – bez navođenja razloga. Nagađa se kako Lagerfeld, ukoliko dođe, želi sam uživati u miru u svemu izloženom. Usprkos kritikama, muzej u Essenu nije jedini koji njemačkim dizajnerom želi povećati svoj ugled – slične izložbe su u planu i u Kunsthalle u Hamburgu kao i u Haus der Kunst u Münchenu.

U 17 sati kada su se nad Essenom nadvili već teški, sivi oblaci, u Muzeju Folkwang korača muškarac obučen u crno. Iza njega novinari, snimatelji, fotografi. Veličanstvo, „Karlo Veliki" je očigledno ipak stigao. U prirodi izgleda jednako kao i na izloženim fotografijama – duge bijele kose, lanac oko vrata, tamne naočale. 80-godišnji umjetnik (tako se barem procjenjuje njegova životna dob) govori tiho i nervozno ali nimalo arogantno.

„Da, velika je čast biti u Essenu. Nikada nisam mislio da je moje djelo dovoljno ‚ozbiljno' da bi moglo biti prikazano u jednom ovakvom muzeju. Naime, ja uvijek pokušavam sebe samog ne uzimati previše ozbiljno", rekao je Lagerfeld pred okupljenim novinarima.

Nakon kraćeg govora, on ponovno nestaje – iznenada i u puno sjaju, baš onako kako se to i očekuje od pravog cara.

Tagovi: Karl Lagerfeld, Essen, Muzej Folkwang, Gerhard Steidl, Tobia Bezzola, Kunsthalle
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio prema košarici valuta
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta
LONDON - Tečaj dolara u srijedu je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, no podršku i dalje crpi iz viših prinosa na američke državne obveznice i očekivanja rasta ključnih kamatnih stopa u SAD-u.
Porezom na bogate dobivamo zlatni rudnik od 2520 milijardi dolara
POSEBAN POREZ?
Porezom na bogate dobivamo zlatni rudnik od 2520 milijardi dolara
ZAGREB - Više međunarodnih organizacija, uključujući nevladinu udrugu Oxfam i skupinu milijunaša filantropa, predlaže uvođenje poreza najbogatijim ljudima na planetu, što bi omogućilo izlazak milijardu drugih iz siromaštva i cijepljenje protiv covida-19 za cijeli svijet.
Nekretninska tvrtka Equinox izlazi na Ljubljansku borzu
POTEZI
Nekretninska tvrtka Equinox izlazi na Ljubljansku borzu
LJUBLJANA - Slovenska tvrtka za nekretnine Equinox priopćila je da planira izlazak na Ljubljansku borzu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodi pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodi pad indeksa
TOKYO – Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica znatno pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer će uskoro američki Fed povećati kamatne stope, dok su cijene nafte dosegnule najviše razine u sedam godina.
Wall Street oštro pao, očekuje se rast kamata
PAD
Wall Street oštro pao, očekuje se rast kamata
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer u očekivanju povećanja kamatnih stopa američke središnje banke rastu prinosi na državne obveznice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE