GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba velika kao jedan život

Izložba velika kao jedan život
SLIKARSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2015 / 11:59
Autor: Jurica Ilić
ZAGREB - Kakav život, kakva sudbina?! To su prve asocijacije na sjajnu i prerano preminulu slikaricu Mirjanu Vukadin, jednu od najzanimljivijih osobnosti u hrvatskoj likovnosti osamdesetih godina prošlog stoljeća.
U jednoj od najboljih hrvatskih galerija, zagrebačkom »Forumu« upravo je održana izložba crteža, slika i male plastike Mirjane Vukadin, koja je praktično njena životna retrospektiva, jer okuplja praktično sve najvažnije umjetničine radove, od »Medeje« nagrađene Velikom nagradom Zagrebačkog salona mladih 1986. godine, pa do posljednjih restauratorskih primjera, za što se Mirjana školovala u Londonu.

Koliko god njena karijera bila kratka, ako ju je od početka podržala Večernjakova novinarka Ana Lendvaj, koja je valjda prva pisala o njoj u ozbiljnom tisku, a koja je otkrila još niz danas znamenitih umjetnika u različitim područjima. Dakle, djelovala je tek petnaestak produktivnih godina, no izložba je toliko nabijena kvalitetom, umjetničkim darom i autorskim stavom. Izložba u Forumu ima sretnu okolnost da jetamošnji kustos i poznati umjetnički promotor Antun Maračić u depoima KIC-a otkrio jednu sliku, koja nije bila nominirana. On je odmah znao o čijem se djelu radi, jer je spletom okolnosti od početka do kraja pratio rad Mirjane Vukadin.

Tu se stvorila ideja o posthumnoj izložbi, jer ih autorica za života nije imala nego tek nekoliko. Maračić se bacio na prikupljanje građe, tražeći radove ne samo kod obitelji i rodbine, nego i po poznatim kolekcionarskim adresama, a rezultat je praktično antologijska i retrospektivna izložba, kakvu je mogao napraviti samo vrlo dobar poznavatelj njenog djela.

Mirjana Vukadin je rođena u Sinju 1959. godine, školovala se u Zagrebu, a Likovnu akademiju završila je u klasi prof. Šime Perića 1982. godine, nakon čega se kasnije još školovala u Pragu, Münchenu i Londonu, izučavajući cijelu lepezu likovnih znanja.

Od samog početka karijere Mirjana je pokazivala osobnu fasciniranost medijima, primjerice televizijom, stripom i plakatom, te je u svojim radovima uvelike slikala takve motive, ali i koristila tehnike izražavanja. Znala je preko jedne slike naslikati iduću, ali je ostavljala dovoljno vidljivu i onu prethodnu, pa su obje zajedno govorile o svojim temama. Osim zaokupljenosti televizijskim »glavama koje govore« umjetnicu je neprestano zaokupljalo nasilje i javni odnos prema njemu, pa je tako i njena nagrađena »Medeja« izraz jednog od najsvirepijih zločina iz mitologije - djecoubojstva. Tema je nasuprot motivskog horora, slikana gamom slastičarskih boja, dakle vrlo primamljivo i poželjno, čime je i ona izražavala svoj stav protiv zla. Zanimljiva je i jedna slika koja za okvir i sadržaj koristi upravo ekran starog televizora, na kojemu svoju priču govore malene figurice.

Upravo takve »figurice«, stručnije male plastike, karakteristične su u jednoj fazi Mirjanina rada, kad se izražavala doslovnim trodimenzionalnim stripom! Zapanjujuća je njena anticipacija nadolazećeg društvenog nasilja, pa na jednoj grupi možemo prepoznati današnje teroriste, točnije ISIS-ovce, a i drugi su jako slični današnjima, premda su njene figurice stare preko petnaest godina!

I sve su pretjerano krvave, doslovno morbidne, pa svakako impresionira njen vizionarski pogled na nama suvremena zbivanja. Na kraju, ova je izložba potvrdila sva očekivanja i dala potpuni uvid u jednu kratku, ali sjajnu umjetničku i životnu priču.

Tagovi: Mirjana Vukadina, Galerija Forum, Antun Maračić, Ana Lendvaj, Večernji list
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi blago oslabili na startu nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi blago oslabili na startu nedelje
BEOGRAD – Trgovanje akcijama na Beogradskoj berzi je bilo slabo na startu nove radne nedelje, ali je prodaja državnih obveznica Srbije obezbedila da domaće tržište kapitala zabeleži visok ukupan promet od gotovo 414,8 miliona dinara (3,52 miliona evra).
Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa, HPB gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa, HPB gubitnik dana
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u ponedjeljak su pali, u danu u kojem je ostvaren solidan promet dionicama, uz sedam milijunskih izdanja.
Hrvatska otvorila japansko tržište za izvoz junećeg mesa
MESO
Hrvatska otvorila japansko tržište za izvoz junećeg mesa
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s hrvatskim proizvođačima osiguralo pristup japanskom tržištu za juneće meso iz hrvatskog uzgoja, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva.
Dolar ojačao na početku tjedna
FOREX
Dolar ojačao na početku tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima u uvjetima rasta napetosti između Rusije i Zapada zbog Ukrajine, dok za nove smjernice investitori čekaju odluke s ovotjedne sjednice američkog Feda.
Imovina obveznih mirovinskih fondova u 2021. porasla za 14 milijardi kuna
SNAŽAN RAST
Imovina obveznih mirovinskih fondova u 2021. porasla za 14 milijardi kuna
ZAGREB - Ukupna imovina pod upravljanjem obveznih mirovinskih fondova krajem 2021. godine dosegnula je 133 milijarde kuna i veća je za gotovo 12% ili 14 milijardi kuna nego u prethodnoj godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE