GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izrael: Cjepivo BioNtech/Pfizer znatno manje efikasno protiv delta varijante

Izrael: Cjepivo BioNtech/Pfizer znatno manje efikasno protiv delta varijante
PODBAČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2021 / 07:33
Autor: SEEbiz / H
TEL AVIV - Prema Ministarstvu zdravstva Izraela, efikasnost cjepiva BioNtech/Pfizer se smanjila zbog tzv. delta varijante: sada sprječava samo 64 posto zaraza. Zaštita od teških oblika COVIDA 19 je ostala visoka.

Prema podacima izraelskog Ministarstva zdravstva, efikasnost cjepiva Biontech/Pfizer značajno se smanjila posljednjih tjedana. Istodobno, proširila se agresivnija delta varijanta koronavirusa, reklo je ministarstvo, dodajući da je od 6. lipnja efikasnost cijepljenja u sprečavanju zaraze pala na 64 posto. To je slučaj i kod sprječavanja bolesti sa simptomima. Međutim, cjepivo i dalje vrlo dobro štiti od teškog tijeka bolesti i hospitalizacije - naime 93 posto.

Ministarstvo je istaklo da su podaci i dalje ograničeni i da je studija preliminarna. Ipak, primjetno je značajno odstupanje od ranijih informacija.

U veljači je izraelsko Ministarstvo zdravstva objavilo da je cjepivo Biontech/Pfizera sprječavalo covid-19 s efikasnošću od 95,8 posto. Pojavu simptoma poput povišene temperture i poteškoća s disanjem sprječavala je u 98 posto slučajeva, dok je efikasnost u smislu sprječavanja boravka u bolnici, ozbiljnih bolesti i smrti - bila čak 99 posto.

Zbog visoke stope cijepljenja, Izrael se može pohvaliti dobrim rezultatima. Već oko dva tjedna broj zabilježenih novih zaraza koronavirusom znatno se povećava. Prema Ministarstvu zdravstva, u nedjelju su opet 334 osobe testirane pozitivno. Posljednji put je početkom travnja otkriveno više od 300 novih infekcija u jednom danu.

Međutim, otprilike dva tjedna nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj povezan s virusom, a većina novih zaraza povezana je s varijantom delta, koja je prvi put otkrivena u Indiji. Mnogi od zaraženih su mladi. Oko 50 posto zaraženih je cijepljeno, a prije nekoliko tjedana ta zemlja je ukinula praktično sva ograničenja.

S obzirom na sve veći broj zaraza liječnici sada raspravljaju kako dalje. Neki zahtijevaju stroža pravila, a ne samo obaveznu masku u zatvorenom prostoru, zahtjev koji ponovo važi, ali se rijetko poštuje.

Drugi stručnjaci upozoravaju ne stvaranja panike i pozivaju se na zauzetost jedinica intenzivne njege pacijentima s covidom-19: U Izraelu je taj broj još uvijek vrlo nizak.

Do sada su o efikasnosti cjepiva protiv delta varijante bila dostupna samo britanska istraživanja. Analiza podataka koju je u lipnju predstavila vlada u Londonu također je došla do zaključka da je kompletna zaštita - s dvije doze cjepiva Biontech/Pfizer ili AstraZeneca – vrlo dobro spriječila teške oblike bolesti.

Agencija za javno zdravstvo Engleske (PHE) objavila je da je efikasnost otprilike visoka kao i kod prethodno dominantne alfa varijante. U usporedbi s necijepljenima - za potpuno cijepljene rizik od hospitalizacije smanjen je za više od 90 posto.

Pozivajući se na podatke iz Ujedinjenog Kraljevstva, i Stalno povjerenstvo za cijepljenje u Njemačkoj nedavno je izjavila kako je zaštita od delta varijante koju pruža potpuno cijepljenje - kada se radi o teškom tijeku bolesti - slično dobra kao i kod drugih varijanti koronavirusa.

Tagovi: Izrael, Pfizer, BioNtech, cjepivo protiv koronavirusa, delta soj koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
NOĆENJA
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
ZAGREB - Jadran se prilično ispraznio u odnosu na ljeto kad je u Hrvatskoj dnevno bilo i po milijun gostiju, ali na obali ih je još oko 280.000, piše u subotu Večernji list.
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
MLIJEKO
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
ZAGREB - Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2020. godini porasla je u odnosu na prethodnu godinu za 5,8 posto, a količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup porasle su za 13,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
ODRŽIVOST
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
LOŠINJ - Na Lošinju ovih dana odabrani strani stručnjaci, okupljeni oko europskog međunarodnog projekta InterregDestiMed Plus, ocjenjuju novi inovativni eko-turistički paket aranžman i mjere njegov ekološki otisak održivosti, što je prvo takvo međunarodno mjerenje u Hrvatskoj.
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u petak su završili trgovanje s različitim predznacima, uz nešto niži promet nego dan ranije, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Spana, čija se cijena spustila na 200 kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE