GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvor iz buduće vlade: Poruke Rohatinskog shvaćamo ozbiljno

Izvor iz buduće vlade: Poruke Rohatinskog shvaćamo ozbiljno
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2011 / 10:30
Autor: SEEbiz / Danas.hr
ZAGREB - Nakon guvernerovih poruka o mogućem grčkom scenariju ne sreže li država rashode proračuna 9 milijardi kuna, iz nove Vlade poručuju kako je analiza HNB-a kvalitetna, te da je uzimaju ozbiljno. Međutim, čini se da ga neće moći do kraja poslušati...
"Vlada poručuje da će naći najoptimalnije rješenje koje će biti prihvatljivo za socijalne partnere, gospodarstvo i investicijsku zajednicu. Poruke HNB-a uzimamo ozbiljno, radimo bez panike i sve stvari držimo pod kontrolom", izjavio je izvor iz buduće Vlade dodajući kako je HNB-ova analiza kvalitetna.

Bivši savjetnik Jadranke Kosor i član Savjeta HNB-a Željko Lovrinčević upozorava da proračunski rashodi u 2012. ne smiju biti veći od 115 milijardi kuna će u suprotnom doći do poremećaja u ukupnom makroekonomskom okviru. Ne bude li te prilagodbe, ističe, past će rejting te će doći do nastavka krize uz mogućnost potrebe trošenja jednog dijela deviznih pričuva koje su jamstvo za održavanje ekonomske stabilnosti.

"Mogu se dogoditi i pritisci vlasti na HNB da tiska novac zbog vlastite nesposobnosti da smanje rashode i počnu reforme. Napad na suverenitet HNB-a put je u širi društveni kaos i ovaj savjet ima jasan stav da neće voditi monetarnu politiku na taj način", izjavio je za Večernji list Lovrinčević.

Bankarski analitičar Zdeslav Šantić podsjeća da Hrvatska nema iskustva s tako velikim smanjenjem proračuna kakav sugerira Hrvatska narodna banka.

"Specifična su vremena, možda postoji mogućnost da se i to dogodi. Bilo bi jako dobro da se proračunske potrebe za financiranjem smanje barem za jednu milijardu eura", ističe Šantić te sugerira da se uštede traže u području subvencija, koje su bile velike, ali dosad nisu dale rezultata. Prema Šantićevom mišljenju, reforme u javnoj upravi i mirovinskom sustavu imale bi tek dugoročne učinke.

Dodajmo svemu da je budući šef financija Slavko Linić izjavio kako mu je cilj smanjenje rashoda za 3 milijarde kuna. Pritom je naglasio kako treba razmotriti i opciju povećanja PDV-a.

Podsjetimo, Željko Rohatinski je upozorio da bi nova vlast proračunske rashode trebala smanjiti za 9 milijardi kuna ako se želi sačuvati rejting države te izbjeći grčki scenarij.

Tagovi: Željko Rohatinski, Željko Lovrinčević, Slavko Linić, Zdeslav Šantić, Hrvatska narodna banka, HNB
PROČITAJ I OVO
SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta
PREPORUKE
SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta
WASHINGTON - Američki State Department rekao je u ponedjeljak kako će preporuku građanima da ne putuju u određene države proširiti na oko 80% zemalja diljem svijeta zbog "rizika bez presedana za putnike" uslijed pandemije covida-19.
Zbog Brexita sve više robe isporučuje se preko Sjeverne Irske
ROBA
Zbog Brexita sve više robe isporučuje se preko Sjeverne Irske
LONDON - Sve više kompanija isporuke roba između Irske i Velike Britanije preusmjerava preko Sjeverne Irske da bi izbjegle birokraciju i kašnjenja nakon brexita, tvrde u dublinskoj luci.
Azijski investitori oprezni, dolar tone sve dublje
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski investitori oprezni, dolar tone sve dublje
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta, ponajviše cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok podršku tržištima pruža odluka o nastavku poticajne monetarne politike u Kini.
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
PAD
Wall Street skliznuo s rekordnih razina

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina, a najviše su pale cijene dionica u tehnološkom sektoru jer su ulagači oprezni uoči objave poslovnih rezultata kompanija iz tog sektora.

Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar
PREPORUKE
Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar
NEW YORK - Analitičari Goldman Sachsa preporučuju investitorima da ulažu dugoročno u euro u trenutku kad je dolar dotaknuo najniže razine u mjesec i pol dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE