GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvor iz EK: Hrvatska bi u rujnu mogla povlačiti novi novac iz EU fondova

Izvor iz EK: Hrvatska bi u rujnu mogla povlačiti novi novac iz EU fondova
NOVAC IZ EU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2022 / 21:05
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Hrvatska bi u rujnu mogla s Europskom komisijom potpisati Strateški sporazum, dokument neophodan kako bi zemlja počela povlačiti novac iz europskih fondova za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

“To će najvjerojatnije biti u rujnu”, rekao je u ponedjeljak izvor iz Europske komisije za Hinu.

Hrvatska ministrica europskih fondova Nataša Tramišak rekla je u ožujku tijekom Kohezijskog foruma u Bruxellesu da bi Europska komisija mogla odobriti Strateški sporazum u razdoblju "između srpnja i rujna".

U Strateškom sporazumu će biti popis sektora koje Hrvatska želi financirati u tom novom razdoblju, a među najvećim projektima trebala bi biti modernizacija željeznice.

Europska komisija, izvršno tijelo Europske unije, kohezijskom politikom nastoji smanjiti nejednakosti među dijelovima EU-a.

Prethodno financijsko razdoblje u kojem je 27 zemalja povlačilo novac iz europskih fondova u tu svrhu je završilo, a novo od 2021. do 2027. još nije počelo osim za četiri zemlje.

Grčka je prva, još 29. srpnja 2021., usuglasila s Europskom komisijom svoj dokument s popisom sektora koje želi financirati u tom novom razdoblju. To su zatim ove godine postigle Njemačka (19. travnja), Litva (22. travnja) te Austrija (2.svibnja).

Zemlje će moći dio tih sredstava koristiti za zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine, kojih je u Hrvatsku stiglo oko 17.000.

Hrvatska iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda može povući 6,3 milijarde eura a iz Europskog socijalnog fonda 2 milijarde eura.

Tagovi: Europska komisija, fondovi EU
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Končar EI u fokusu, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Končar EI u fokusu, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Povećanje prometa, ali na niskim razinama i uz različitu izvedbu crobexa, obilježja su današnjeg prometa na Zagrebačkoj burzi, u danu sa samo jednim milijunskim dioničkim prometom.
Bruto premija osiguravatelja krajem srpnja 7,9 milijardi kuna
PREMIJA
Bruto premija osiguravatelja krajem srpnja 7,9 milijardi kuna
ZAGREB - Osiguravajuća društva su do kraja srpnja zaračunala ukupnu bruto premiju od 7,9 milijardi kuna, što je porast za 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pokazuju kumulativni podaci koje je u srijedu objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).
U Srbiji odgovaraju Srbe od ljetovanja u Hrvatskoj, a njih nikad više
TRENDOVI
U Srbiji odgovaraju Srbe od ljetovanja u Hrvatskoj, a njih nikad više
ZAGREB - Ove je godine gostiju iz Srbije kod nas 60 posto više nego lani u istom razdoblju, ali čak i 20 posto više nego rekordne 2019, piše u srijedu Večernji list.
Ovogodišnji urod jabuka 12 posto manji nego lani
JABUKE
Ovogodišnji urod jabuka 12 posto manji nego lani
ZAGREB - Ovogodišnji domaći urod jabuka procjenjuje na oko 57 tisuća tona, što je 12 posto manje u odnosu na prošlu godinu, a posljedica je smanjenih površina pod jabukama i elementarnih nepogoda, ponajprije suše, kazao je za Hinu predsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Branimir Markota.
Azijska tržišta: Indeksi pali, dolar stagnira
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, dolar stagnira
TOKIO - Na financijskim tržištima u Aziji u srijedu se oprezno trguje, pri čemu su dionički indeksi pali, a tečaj dolara stagnirao, dok investitori nove smjernice očekuju od objave ključnog podatka o inflaciji u SAD-u, koji bi trebao signalizirati kakva će biti monetarna politka Feda u budućnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE