GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvor iz Vlade: Družba Adria Ruse više ne zanima

Izvor iz Vlade: Družba Adria Ruse više ne zanima
ISPALI SVOJOM KRIVNJOM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2011 / 08:24
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Šef ruskog Gazproma Alexei Miller objavio je neki dan kako će kompanije iz zemlja Europske Unije u projektu izgradnje plinovoda Južni tok dobiti udio koji će ukupno dosezati 50 posto. Électricité de France i njemački Wintershall dobit će udjele od po 15 posto, a talijanski ENI bit će vlasnik 20 posto udjela u plinovodu koji bi već 2015. godine trebao u Zapadnu Europu, zaobilazeći Ukrajinu, dovesti rusku naftu.   
Projekt je to u kojem želi sudjelovati i Hrvatska što je potvrđeno ugovorom kojeg su predstavnici Vlade potpisali prošle godine u ožujku u Moskvi za vrijeme posjeta premijerke Kosor ruskom kolegi Vladimiru Putinu. Kakva će biti  uloga Hrvatske u Južnom toku, i hoće li je uopće biti tada nije dogovoreno, a ne zna se ni danas, jer će to ovisiti o studiji izvedivosti na kojoj će, najavljeno je tada u Moskvi, raditi Plinacro i Gazprom. U međuvremenu je Hrvatska prestala kupovati plin od Gazproma, što je vodilo do zaključka da ni od uključivanja u Južni tok neće biti ništa.    

No, u Plinacrou kažu da su studiju završili i da su je dostavili ruskom partneru, »te će ona činiti dio sveobuhvatne (od svih zemalja uključenih u projekt), konsolidirane Studije izvedivosti«. Hoće li Hrvatskom prolaziti magistralni vod plinovoda ili tek odvojak, odredit će Gazprom.

– Na temelju te studije Gazprom će naposlijetku odrediti trasu, kapacitete i sve ostale pojedinosti toga dobavnog pravca pod nazivom Južni tok, kažu iz Plinacroa. Napominju i to da realizacija tog projekta ne podrazumijeva, barem ne u prvo vrijeme, izgradnju novog plinovoda, već je namjera Gazproma služiti se već postojećim, izgrađenim plinovodima dovoljnih kapaciteta.

 – Upravo u tom kontekstu početkom 2011. završen je interkonekcijski plinovod Hrvatska-Mađarska, koji je od 1. srpnja 2011. godine i službeno u radu, i dalje je našim ruskim partnerima iznimno zanimljiv, odgovaraju iz Plinacroa na pitanje Novog lista je li možda Rusija odustala od uključivanja Hrvatske u Južni tok. Sugovornici u Vladi ističu pak da kad je u pitanju sudjelovanje Hrvatske u tom projektu zasad nema sigurne oklade. No, čini se da drugi projekt o kojem su Putin i Kosor razagovarili više nema budućnosti.
 
U Vladi priznaju da nakon početne inicijative za obnovom projekta koji bi značio transport ruske nafte preko Janafovih cijevi do Jadrana, Rusi više ne pokazuju nikakav interes.

 – Dogovoreno je da se počne na razini dvaju ministarstava zaduženih za energetiku razgovarati o tom projektu, no nakon početnih kurtoaznih kontakata, Rusi ne pokazuju baš nikakav interes za Družbu Adriju. Oni su našli druge alternativne pravce, naftovode i luke za svoju naftu. Mi smo svoj trenutak propustili, kaže sugovornik iz Vlade.

Bi li se nešto dogodilo da je Hrvatska nakon sureta premijera u Moskvi bila agresivnija, izvor ne može procjenjivati, ali dodaje da su i Družba Adria i Južni tok, ako ni od njega ništa ne bude, izgubljeni samo hrvatskom krivnjom.

www.novilist.hr
Tagovi: Družba Adria, Janaf, Plinacro, Južni tok, Gazprom, Aleksej Miller, Vladimir Putin, Jadranka Kosor, ZSE:JNAF-R-A
PROČITAJ I OVO
Borzan: Reklamiranje nezdrave hrane sve perfidnije, djeca sve deblja
HRANA
Borzan: Reklamiranje nezdrave hrane sve perfidnije, djeca sve deblja
ZAGREB - Veliki proizvođači nezdrave hrane i pića reklamama ciljaju djecu zaobilazeći sporazum s EU-om o ograničavanju reklamiranje nezdravih proizvoda djeci, upozorila je u utorak hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan i pozvala da se takvo reklamiranje regulira propisima EU-a.
Beogradska berza: Zaustavljen pad indeksa, promet opao
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Zaustavljen pad indeksa, promet opao
BEOGRAD – Promet na domaćem tržištu akcija je danas opao, a BELEX indeksi su delimično kompenzovali gubitke zabeležene u ponedeljak.
Zagrebačka burza: Indeksi ojačali drugi dan zaredom, u fokusu Podravka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi ojačali drugi dan zaredom, u fokusu Podravka
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobex indeksi porasli drugi dan zaredom, uz nešto veći promet nego dan ranije, ponajviše zahvaljujući nastavku pojačanog trgovanja dionicom Podravke.
Dolar oko najviših razina u više od pet tjedana
FOREX
Dolar oko najviših razina u više od pet tjedana
LONDON - Dolar je u utorak zabilježio najviše razine u proteklih više od pet tjedana prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim deviznim tržištima, uz podršku daljnjeg rasta prinosa na referentne američke državne obveznice.
Azijska tržišta: Kineski problemi spustili indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Kineski problemi spustili indekse
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak pale jer i dalje vlada neizvjesnosti oko kineske nekretninske kompanije Evergrande i jer su analitičari smanjili procjene rasta kineskog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE