GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jabuku je sve teže plasirati na tržište

Jabuku je sve teže plasirati na tržište
PLASMAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2024 / 08:49
Autor: SEEbiz
JARMINA - U Jarmini i njezinoj okolici nekada su bili najveći nasadi jabuka u bivšoj državi te treći u Europi pa se Jarminu često naziva i kolijevkom hrvatskog voćarstva.

No od nekadašnjih 1000 hektara ostalo je samo stotinjak. Kako bi bili konkurentniji na tržištu, desetak mladih proizvođača osnovalo je udruženje CROVITA u kojemu je jedan od većih proizvođača i Miroslav Kolić s godišnjim urodom od 50 tona po hektaru.

Zbog pritiska otkupljivača i jeftine robe iz susjednih zemalja, svoje jabuke teško plasira na tržište pa se za opstanak bori prodajom na kućnom pragu. Zbog gotovo ljetnih temperatura umjesto pune cvatnje, jabuke u voćnjaku Kolić već su oformile plodove. Mnogo je posla pa nakon odrađene zaštite počinje pljevidba.

I to na svih 80 hektara nasada jabuke. To je samo djelić mukotrpnog posla koji im, uz borbu s vremenskim uvjetima, dodatno otežavaju otkupljivači i uvozna roba.

- Premalu cijenu dobijemo. Ne možemo našu proizvodnju, troškove proizvodnje s tom cijenom pratiti. Jako puno ima uvezene jabuke u trgovačkim lancima što je za nas žalosno, a ja mislim i za kupce, naglasila je za HRT Ljubica Ciglar, proizvođačica jabuka i članica proizvođačke organizacije CROVITA.

Zbog niskih otkupnih cijena jabuke, koje su prezimile u hladnjači, prodaju na kućnom pragu.

- Za njih kilogram jabuka vrijedi jedan cent. Sad vi zamislite, 1 cent vam košta izrada fakture za tu jabuku. Kilogram jabuke na fakturi - 1 cent. To ni jedna proizvodnja ne može izdržati, a pogotovo proizvodnja jabuke, istaknuo je Miroslav Kolić, proizvođač jabuka i direktor proizvođačke organizacije CROVITA.

No uspijevaju se održati i sačuvati radnja mjesta 23 stalna zaposlenika zahvaljujući svojoj upornosti i vjernim kupcima.

- U principu imamo ljude koji u prosjeku na tjednoj bazi dolaze po jabuke i zadovoljni su. Jako puno novih kupaca imamo i oni isto su s najavom da se vraćaju, rekla je Anita Kolić, proizvođačica jabuka i članica proizvođačke organizacije CROVITA.

Što omogućuje da ne opstanu samo oni nego i proizvodnja jabuke na krajnjem istoku Hrvatske.

Tagovi: jabuka, tržište, jarmina, voće, hrana
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
ZAGREB - Slab promet i minimalni rast indeksa na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
HRANA
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
RIM - Cijene hrane blago su porasle u travnju budući da je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Hanfa poslala važno upozorenje
UPOZORENJE
Hanfa poslala važno upozorenje
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ponovo upozorava građane na sve učestaliju pojavu lažnih e-poruka u kojima se od građana traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze.
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
NOVI SADRŽAJI
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
ILOK – Puštanjem balona započela je svečanost promocije obnovljene povijesne jezgre Iloka koja će trajati do nedjelje 5. svibnja.
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
ANALITIČARI
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
FRANKFURT - Izgledi da će Europska središnja banka odstupiti od Federalnih rezervi u pogledu smanjenja kamatnih stopa vjerojatno će biti "posebno negativni" za 20-članu eurozonu, prema jednom ekonomistu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE