GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jako Andabak: Nisam razmišljao o preuzimanju Croatia osiguranja

Jako Andabak: Nisam razmišljao o preuzimanju Croatia osiguranja
PREUZIMANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2011 / 08:08
Autor: SEEbiz / Poslovni dnevnik
ZAGREB - Odluči li aktualna Vlada ili pak ona koju će "instalirati" parlamentarni izbori u prosincu konačno prodati svoj udjel od 81,2 posto u Croatia osiguranju u državni proračun mogla bi stići uplata vjerojatno veća od tri milijarde kuna. Naime, sama matična kompanija u 2010. ostvarila je premiju od 2,89 milijardi kuna dok je prihod na razini grupe CO lani iznosio 3,65 milijardi kuna.
Godinu prije prihod grupe bio je iznad četiri milijarde kuna, a matice CO 3,03 milijarde. Upravo je visina godišnje premije mjerilo kojim se unutar industrije osiguranja izračunava tržišna vrijednost nekog društva. U pravilu ona odgovara ugovorenoj premiji, odnosno može dosegnuti do 20 posto većeg iznosa od cjelogodišnje premije.

O prodaji tržišnog lidera među ovdašnjom osigurateljnom konkurencijom razglaba se još od mandata koalicijske Vlade koju je vodio Ivica Račan. Tada su dva kupca izlicitirala iznos koji su bili voljni platiti za CO, no nakon provedenog natječaja postupak je poništen. Tada su za oglašenu prodaju 51 posto CO slovenski Triglav i hrvatski iseljenik Steve Bubalo zajedno ponudili 105 milijuna eura. Kako je Vlada očekivala najmanje 150 milijuna natječaj je poništen.

U međuvremenu svako malo iz naftalina se izvlači prodaja "obiteljskog srebra" kako se predstavlja CO, uvijek radi krpanja sve većih proračunskih rupa. Najnovije spekulacije potaknuo je intervju Damira Vanđelića, direktora investicija u Adrisu časopisu Banka.

"Adris je u posljednjih sedam godina u Hrvatskoj uložio više od tri milijarde kuna i dalje želi Croatia osiguranje te neke energetske projekte", iznio je Vanđelić pojašnjavajući da Adris namjerava diverzificirati ulaganja, pod uvjetom da su u Hrvatskoj te da su dovoljno velika. U Adrisu ne žele raspršiti resurse na male projekte i zanimaju ih ulaganja kojima stječu kompetencije i upravljačka prava.

Mediji već dulje iznose da je Adris akumulirao oko 300 milijuna eura gotovine i da traži moguće akvizicije, a dosadašnja poslovna politika kompanije zagovarala je načela gospodarskog patriotizma iskazana reinvestiranjem dobiti u Hrvatskoj.

U dobro informiranim krugovima, bliskim vlasniku CO, kao potencijalni kupac spominjao se i poduzetnik Jako Andabak. Govorilo se da je o tome razgovarao s premijerkom ponudivši navodno 300 milijuna eura. Međutim, Andabak je za Poslovni dnevnik odbacio takve insinuacije ustvrdivši kako "nikada nije razmišljao o preuzimanju Croatije".

Andabak je s početkom 2011. registrirao Izvor osiguranje što je vjerojatno dijelom kumovalo tezi o kupnji CO.

U više navrata pojavljivala se i tvrdnja da će država preko Croatia osiguranja podmiriti dugove nastale obvezom povrata imovine oduzete Crkvi. Glasnogovornik Kaptola Zvonimir Ancić nedavno je rekao da nitko s razine Biskupske konferencije ne razgovara s Vladom o tome da se kroz udjel u CO restituira dio obveza države. Međutim, nije ni potvrdio ni opovrgnuo izravan upit Poslovnog dnevnika nije li možda netko drugi unutar crkvenih struktura u kontaktu s Vladom o ulasku u vlasničku strukturu CO.
Tagovi: Jako Andabak, Damir Vanđelić, Croatia osiguranje, Adris Grupa, Zvonimir Ancić, Katolička crkva, ZSE:CROS-R-A, ZSE:ADRS-P-A
PROČITAJ I OVO
Francuska Railcoopu odobrila pružanje usluga željezničkog prijevoza
ŽELJEZNICA
Francuska Railcoopu odobrila pružanje usluga željezničkog prijevoza
PARIZ - Francusko ministarstvo okoliša objavilo je u srijedu da je zadružnom društvu Railcoop izdalo dozvolu za pružanje usluga željezničkog prijevoza putnika i tereta.
Zagrebačka burza: Ericsson jedini milijunaš, indeksi porasli drugi dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson jedini milijunaš, indeksi porasli drugi dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi porasli su drugi dan zaredom, uz znatno manji promet nego prethodnih dana, a pritom je na najvećem dobitku bio industrijski sektor.
Dolar stabilan uoči zasjedanja Feda
FOREX
Dolar stabilan uoči zasjedanja Feda
LONDON - Tečaj dolara u srijedu ije bilježio većih promjena prema košarici šest ključnih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok investitori čekaju smjernice iz američke središnje banke Fed u vezi budućih monetarnih poteza.
HNB od MORH-a traži vojarnu u kojoj će pohraniti kune
ZAHTJEVI
HNB od MORH-a traži vojarnu u kojoj će pohraniti kune
ZAGREB - Nakon uvođenja eura kunske novčanice idu u skladište. Građani će kovanice moći zamijeniti eurom u roku od tri godine, a za zamjenu papirnatih nema ograničenja, piše u srijedu Jutarnji list.
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
PAD
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu pale treći dan zaredom, no vrlo blago jer su ponešto ublažene zabrinutosti nakon što je kineska kompanija Evergrande poručila da će platiti neke dospjele kamate na obveznice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE