GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jamie Dimon: Fed je izgubio kontrolu nad inflacijom

Jamie Dimon: Fed je izgubio kontrolu nad inflacijom
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2023 / 23:43
Autor: SEEbiz / CNBC
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea, Jamie Dimon, rekao je u četvrtak da obuzdavanje inflacije ostaje posao u tijeku za Federalne rezerve, ističući da američko gospodarstvo nastavlja pokazivati znakove snage.

"Imam svo poštovanje prema Powellu, ali činjenica je da smo izgubili malo kontrole nad inflacijom", rekao je Dimon u intervjuu s CNBC-jevim Jimom Cramerom tijekom "Halftime Reporta". To je prvi od dvodijelnog intervjua s Cramerom, a drugi dio će se emitirati kasnije u četvrtak u emisiji "Mad Money".

Dimonovi komentari došli su dan nakon što je Fed objavio zapisnik sa sastanka od 31. siječnja do 1. veljače, koji je pokazao da su članovi i dalje odlučni boriti se protiv uporne inflacije.

„Sudionici su primijetili da podaci o inflaciji primljeni tijekom posljednja tri mjeseca pokazuju dobrodošlo smanjenje mjesečnog tempa povećanja cijena, ali su naglasili da će biti potrebno znatno više dokaza o napretku u širem rasponu cijena kako bismo bili sigurni da je inflacija u trajnom padu put”, stoji u zapisniku.

Sam Dimon je rekao da očekuje da bi kamatne stope mogle "možda" ostati više dulje, jer bi središnjoj banci moglo trebati "neko vrijeme" da postigne svoj cilj od 2% inflacije.

Unatoč tome, izvršni direktor JPMorgana rekao je da trenutačno ne izlazi iz knjige recesije jer je ohrabren snagom američkog gospodarstva.

“Američko gospodarstvo trenutno je prilično dobro. Potrošači imaju mnogo novca. Oni ga troše. Poslova ima u izobilju,” rekao je Dimon. “To je danas. Ispred nas su neke strašne stvari. Ti i ja znamo da uvijek postoji neizvjesnost. To je normalna stvar.”

Ti su komentari u suprotnosti s Dimonovim prethodnim komentarima u listopadu. Tada je rekao da će američko gospodarstvo vjerojatno pasti u recesiju za šest do devet mjeseci. U prosincu je rekao da viša inflacija nagriza bogatstvo potrošača, što će dovesti do recesije ove godine.

Tagovi: Jamie Dimon, Federalne rezerve, JPMorgan, inflacija, Jerome Powell
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE