GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janjetina sve traženija za blagdane, cijena nije rasla

Janjetina sve traženija za blagdane, cijena nije rasla
DELICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.12.2023 / 08:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Za blagdanski stol ovih dana tražena je i janjetina, a posebice jer su znatno skočile cijene svinjetine. Domaća je janjetina skuplja, no za poneke i kvalitetnija od uvozne. I u poznatom stočarskom kraju, na Bilogori uzgajivači su se kažu pripremili, a cijene od Uskrsa kažu mnogi nisu poskupjeli.

Željko Held godišnje uzgoji oko 200 ovaca. Jedu samo domaću hranu s njegovih pašnjaka. I uz rast cijene svinjetine te veću blagdansku potražnju, cijena je, kaže, ostala ista.

- Ne mogu reći da je utjecala svinjska kuga niti čak božićni i novogodišnji praznici. Cijena janjetine je stabilna, između 5 i 6 eura stalno i nije uopće porasla. Ja sam zadovoljan, cijena je korektna u odnosu na žitarice. Štoviše žitarice su ove godine jeftinije nego što su bile lani i nama stočarima je to sada sasvim u redu, kazao je za HRT Željko Held, Velika Barna.

Križanjem triju mesnih pasmina u 20 godina uspio je ostvariti dobar prirast pa kupaca ne manjka, ne samo na Bilogori.

- Grad Grubišno Polje i susjedne općine. Imamo jako dobar otkup, imamo dva tri čovjeka iz Dalmacije koji jednom tjednom dolaze i kupe svu janjad. Nerijetko i nedostaje, kazao je Held.

I Dražen Čikvar koji uzgaja romanovsku pasminu također kaže da se cijena nije mijenjala te da je i dalje od 5 do 6 eura.

- Sve što se traži više je bezobrazno i precijenjeno. Jest da je skupa proizvodnja, ali opet nije skupa u odnosu na tih 5 i pol - 6 eura. Još uvijek se da zaraditi i dobro se da zaraditi. Tko ima vlastitu proizvodnju hrane, taj sigurno može zaraditi, kaže Dražen Čikvar, Velika Barna.

A potražnje ni kod Dražena, koji ne nudi samo živu janjetinu nego je i priprema te peče za restorane - ne manjka.

- Traži se janjetina bez obzira na inflaciju. Mi smo uvijek prodali sve janjce, koliko god smo imali i po dosta dobroj cijeni, tako da smo uvijek bili u plusu, kazao je Čikvar.

A u plusu je i ovčarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, koja je vodeća na kontinentu prema broju ovaca u Hrvatskoj, iza predvodnica u ovčarstvu - Zadarske i Ličko-senjske županije.

Tagovi: janjetiona, meso, hrana, blagdani
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE