GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janša: Sustav raspodjele cjepiva u EU dobar i ravnopravan, unatoč manjku cjepiva

Janša: Sustav raspodjele cjepiva u EU dobar i ravnopravan, unatoč manjku cjepiva
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2021 / 08:05
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša kazao je u utorak da je sustav zajedničke nabave i distribucija cjepiva za države članice EU-a preko Europske komisije dobar i ravnopravan, makar on izaziva nezadovoljstvo u nekim državama, osobito većim, s obzirom na količine cjepiva koje su do sada dobile.

Članice su u prvim pošiljkama dobile jednak broj doza, pa je istu količinu dobila 80-milijunska Njemačka i 2-milijunska Slovenija, a i vremenske isporuke su usklađene za sve članice, što kod nekih izaziva nezadovoljstvo, kazao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju u utorak navečer.

Ocijenio je da bi, uz najave novih cjepiva i njihovo odobrenje u Europskoj uniji, Slovenija do svibnja ili lipnja mogla cijepiti 70 posto stanovništva, te da se ljudi trebaju do tada držati restrikcija i mjera kako se epidemiološka situacija ne bi pogoršala, barem dok se ne postigne veći stupanj procijepljenosti stanovništva, odnosno veći postotak imuniziranih.
Janša je rekao da su neke članice krenule i u bilateralne pregovore s proizvođačima cjepiva, što je upitno s obzirom na ograničenu proizvodnju i veliku potražnju, te da zna za neke države u Europi koje su naručile i cjepivo kineskih i ruskih tvrtki, ali da ne zna nijednu koja tim cjepivima stvarno cijepi stanovništvo.

Razlog je, kako je pojasnio, u mnogo većem povjerenju u cjepiva američkih i europskih tvrtki na koje se orijentirala Europska komisija, jer ona u proceduri odobrenja kineskih i ruskih regulatornih organa nisu prošla sve faze provjere, za razliku od cjepiva o kojima je pregovorala i za koje se odlučila Europska komisija.

Ta cjepiva, kako je dodao, prolaze dvostruku provjeru za upotrebu u Europskoj uniji, najprije Europske agencije za lijekove EMA, a onda i nacionalnih regulatora.

Zato se neke zemlje koje su razmišljale o kupnji drugih cjepiva iz Rusije i Kine sada radije odlučuju da nekoliko tjedana pričekaju na nove isporuke nego da koriste cjepiva u koja ne postoji takvo povjerenje ljudi, dodao je.

Tagovi: Janez Janša, cjepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE