GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Javna poduzeća ove godine povećala masu plaća za 60 milijuna kuna

Javna poduzeća ove godine povećala masu plaća za 60 milijuna kuna
NERACIONALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2012 / 14:25
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Javna poduzeća su u prva tri mjeseca 2012. povećala masu plaća za 60 milijuna kuna, što znači prosječni rast od tri posto, piše Večernji list.
- Javna su poduzeća, nažalost, ostala politička zbrinjavališta. Sposobnost samofinanciranja javnih tvrtki pada, a da bi to kompenzirala Vlada se odlučila na drakonska povećanja cijena kojima opterećuje građane - rekao je makroekonomist Ekonomskog instituta Zagreb Željko Lovrinčević.

Poručuje da u javnim tvrtkama treba smanjiti i broj zaposlenih i plaće. Prema podacima iz prvog tromjesečja ove godine, za plaće je 21 tvrtka izdvojila 2,06 milijardi kuna, a u ukupnim prihodima to je gotovo 27 posto. Kako se u ekonomiji trošak na plaće i radnike veći od 20 posto drži znakom nedostatne efikasnosti, jasno je da se na smanjenju broja ljudi u tim tvrtkama da poraditi. Nastavi li se ovim tempom, za isplatu plaća i doprinosa u javnim tvrtkama do kraja godine potrošit će se više od 8,2 milijarde kuna.

Lovrinčević drži da se bez 10-postotnog a negdje i 20-postotnog smanjenja broja zaposlenih uopće ne može govoriti o pravom restrukturiranju. Javna poduzeća trebala su biti podloga za internu devalvaciju, kaže makroekonomist, odnosno za smanjenje troškova inputa za privatna poduzeća bez promjene tečaja kune.

Umjesto pozitivnog smjera, Vlada je, prema riječima Lovrinčevića, odlučila novac za investicije i oporavak javnih poduzeća prikupiti povećanjem poreza i cijena komunalija, a to dugoročno nije održiv sustav. Zato ekonomist poziva premijera Zorana Milanovića da sjedne s najvećim privatnim poslodavcima u državi i dogovori investicijski krug, jer je to, kaže, jedini način za zdravi rast.

Tagovi: javna poduzeća, Želhko Lovrinčević, Zoran Milanović
PROČITAJ I OVO
Ministarstvo turizma promovira hrvatske otoke kao COVID free zone
OTOCI
Ministarstvo turizma promovira hrvatske otoke kao COVID free zone
ZAGREB - Ministarstvo turizma najavilo je u subotu da je pokrenulo akciju "hrvatski otoci - COVID free zone" pa će na web stranici www.safestayincroatia.hr uskoro turistima biti dostupni i posebni podaci o epidemiološkoj situaciji na otocima, koji imaju puno nižu incidenciju nego županija.
Digitalni autoportret Edwarda Snowdena prodan za 5,5 milijuna dolara
NFT
Digitalni autoportret Edwarda Snowdena prodan za 5,5 milijuna dolara
NEW YORK - Zviždač Edward Snowden prikupio je milijune dolara za svoju novinarsku zakladu od prodaje digitalne umjetnosti.
Broj goveda lani povećan 0,7 posto
TREND
Broj goveda lani povećan 0,7 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prošloj godini ukupan broj goveda povećan za 0,7 posto, u odnosu na godinu ranije, svinja za 1,1 posto, dok je broj muznih krava smanjen za 15,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) sa stanjem 1. prosinca 2020. godine.
Brodarske dionice najveće dobitnice na regionalnim tržištima u 2021.
TRŽIŠTE KAPITALA
Brodarske dionice najveće dobitnice na regionalnim tržištima u 2021.
ANALIZA - Za danas vam donosimo pregled dosadašnjih performansi cijena dionica različitih sektora na regionalnom tržištu za 2021. godinu.
Dogecoin katapultiran, Coinbase propustio euforiju
KRIPTOVALUTE
Dogecoin katapultiran, Coinbase propustio euforiju
NEW YORK - Coinbase, američka burza kriptovaluta, koja je ovaj tjedan izašla na tržište s izravnim uvrštavanjem svojih dionica na Nasdaq, propušta posljednju pomamu koja oduzima dah na tržištima digitalne imovine: žestoki uzlet dogecoina (DOGE).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE