GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jesu li japanske banke spremne kreditirati državu uz negativnu kamatu?

Jesu li japanske banke spremne kreditirati državu uz negativnu kamatu?
FINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2016 / 08:49
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Japansko ministarstvo financija nastoji kod najvećih tamošnjih banaka istražiti jesu li zainteresirane za eventualno kreditiranje vlade uz negativne kamatne stope, doznaje se iz izvora izravno upućenih u ta pitanja.
Vlada je bankama poslala upit postoji li mogućnost da podastru ponude sredstava uz negativnu kamatnu stopu na aukcijama ministarstva financija u sklopu programa kratkoročnih pozajmica za posebne namjene, kazali su izvori koji su željeli ostati neimenovani.

Povrh izdavanja obveznica, japansko ministarstvo financija svake godine namakne na 1.000 milijarde jena putem izravnog zaduživanja kod banaka za potrebe kratkoročnog financiranja za posebne račune u sklopu subvencioniranih programa, poput potrošnje lokalnih vlasti, energetskih projekata i onih vezanih za šume u državnom vlasništvu. Banke, brokerske kuće i osiguravateljske tvrtke sudjeluju na tim aukcijama.

Dužnosnik u ministarstvu financija, koji nije želio biti imenovan, kazao je da ministarstvo provodi anketu među bankama o uvjetima kreditiranja na tim aukcijama, no nije želio dodatno komentirati.

Od ovogodišnjeg siječnja, kada je japanska središnja banka Bank of Japan (BOJ) uvela negativne kamatne stope, tamošnji sektor komercijalnih banaka opire se davanju zajmova privatnom sektoru uz negativne kamatne stope, premda je BOJ nametnuo bankama negativne kamatne stope na depozite koje polažu kod središnje banke kako bi ih odvratio od takve prakse.

"Od klijenata tražimo da pristanu da donja granica bude nulta kamatna stopa, pa onda ne možemo vladi novac posuđivati uz negativnu kamatnu stopu", kazao je dužnosnik u jednoj od vodeće tri tamošnje banke koji je želio ostati neimenovan.

Vlada je odlučila obratiti se tamošnjim zajmodavcima nakon što je agresivna monetarna politika BOJ-a spustila prinose ispod nula posto na većinu japanskih državnih obveznica kojima se trguje na tamošnjem tržištu.

Neovisno tijelo stručnjaka za financijsko pravo u Japanu mišljenja je da zajmodavci ne snose obvezu plaćanja kamate zajmoprimcima osim ako to nije specificirano u ugovoru.

Državna tvrtka za osiguranje depozita prošlog je mjeseca putem aukcije namaknula 96 milijardi jena uz kamatnu stopu od nula posto, podsjeća agencija AFP.

Tagovi: japanske banke, negativna kamatna stopa, japanska ekonomija, Japan
PROČITAJ I OVO
Dean Kuchel: Zagreb ima sve što treba digitalnom nomadu
INTERVJU
Dean Kuchel: Zagreb ima sve što treba digitalnom nomadu
INTERVJU - "Želio bih vidjeti veću fleksibilnost u pogledu uvjeta, lakši proces, a također i dopustiti digitalnim nomadima da otvore lokalna poduzeća i ponude mogućnosti zapošljavanja - doista vjerujem da tu Hrvatska može imati najviše koristi.."
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali, u fokusu Podravka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali, u fokusu Podravka
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobexi stagnirali uz negativni predznak, no uz znatno veći promet nego dan ranije, zahvaljujući izdašnom trgovanju dionicom Podravke.
Hrvatska iz EU fondova ugovorila 13,15 mlrd eura vrijednih projekata
EU FONDOVI
Hrvatska iz EU fondova ugovorila 13,15 mlrd eura vrijednih projekata
ZAGREB - Iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) Hrvatska je do 9. rujnaugovorila financiranje projekata u vrijednosti od 13,15 milijardi eura, čime je za 22,5 posto premašila iznos koji joj je bio dodijeljen za razdoblje od 2014. do kraja 2020. godine, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.
Hrvatska i dalje cijela u crvenom na novoj ECDC karti
KARTA
Hrvatska i dalje cijela u crvenom na novoj ECDC karti
ZAGREB - Europski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (ECDC) objavio je redovitu tjednu kartu 14-dnevne incidencije zaraze koronavirusom.
Wall Street porastao, inflacija popušta
RAST
Wall Street porastao, inflacija popušta
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili solidni gospodarski pokazatelji i naznake popuštanja inflacijskih pritisaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE