GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ježićev Dinamarin dobio novi posao s Inom

Ježićev Dinamarin dobio novi posao s Inom
POSLOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2014 / 07:57
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA -  Brodarska kompanija Dinamarin iz Rijeke u vlasništvu Roberta Ježića ponovno je izabrana za dužobalni razvoz Ininih naftnih derivata, potvrđeno je iz nacionale naftne kompanije. Dinamarin je odabran nakon provedenog javnog natječaja na kojemu je sudjelovalo desetak domaćih i stranih ponuđača.
Kako neslužbeno saznaje Novi list, od domaćih kompanija ponude su poslali Uljanik plovidba, Jadranski pomorski servis (JPS), Liburnija te Dinamarin koji je razvoz derivata obavljao u posljednjih pet godina.  Kako su svi ispunjavali tehničke uvjete zadane natječajem, posao razvoza dodijeljen je Dinamarinu na temelju najpovoljnije ponude.

Prethodni ugovor Dinamarina i Ine koji istječe ovih dana izazvao je velik interes javnosti, jer se sumnjalo kako je Ježiću taj unosni posao namjestio tadašnji premijer Ivo Sanader. Sumnje su dodatno potpirivali detalji iz natječajne dokumentacije, gdje se, primjerice, zahtijevalo da brodovi ne smiju biti stariji od 14 godina, čime je iz igre izbačen bio dotadašnji prijevoznik JPS, a upitno je bilo i to što je Ježićeva tvrtka brodove »Sepen« i »Kijac« kupila tek nakon što je natječaj raspisan.

Vrijednost tadašnjeg ugovora bila je čak 250 milijuna kuna za pet godina, a iako službeni rezultati novog natječaja još nisu objavljeni saznajemo kako je novi »deal« između Ine i Dinamarina znatno skromniji. Posao dužobalnog razvoza ugovoren je na godinu dana, uz mogućnost produljenja za još toliko, a vrijednost mu je oko 40 milijuna kuna, ili dvadeset posto manje nego što je na godišnjoj razini Dinamarinu osiguravao prethodni ugovor s Inom.

Za Dinamarin se već neko vrijeme inače špekulira kako više nije u vlasništvu Roberta Ježića, odnosno s njim povezanih tvrtki, no iz samog Dinamarina o tome nisu željeli davati nikakve komentare. No glasine možda najbolje demantira činjenica da je većinskog vlasnika Dinamarina, švicarsku tvrtku Newcomarine AG, registriranu u Zugu,  na nedavno održanoj skupštini društva zastupao Ježićev sin Damir.

Drugi vlasnik Dinamarina je Dina Petrokemija, jedna od nekadašnjih stožernih firmi urušenog Ježićeva poslovnog carstva, s udjelom od deset posto, tako da će se dio dobiti iz novog ugovora pretočiti i u omišaljsku petrokemiju, gdje očekuju i dio dobiti iz poslovanja u 2013. godini. Završni obračun za prošlu godinu još nije dovršen, ali kako je u 2012. kompanija ostvarila dobit od tri milijuna kuna, u Dini vjeruju kako je i u 2013. ostvaren sličan rezultat, što bi značilo da će na opustjeli račun petrokemije »leći« tristotinjak tisuća kuna.
Tagovi: Robert Ježić, Dinamarin, Ina, Jadranski pomorski serivs, Liburnija, Uljanik plovidba, Ivo Sanader
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Snažan rast tjednog prometa, HT u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Snažan rast tjednog prometa, HT u fokusu
ZAGREB - Vrhunac sezone objava devetomjesečnih poslovnih rezultata vratio je živost na Zagrebačku burzu.
Urbana revitalizacija: Split bi mogao postati nova Barcelona
PROJEKTI
Urbana revitalizacija: Split bi mogao postati nova Barcelona
ZAGREB - Pandemija koronavirusa osobito je teško pogodila svjetsku turističku industriju. COVID-19 promijenit će turizam, ali neće ga zaustaviti.
Norveški stabilizacijski fond teško pronalazi zelene projekte
PROJEKTI
Norveški stabilizacijski fond teško pronalazi zelene projekte
OSLO - Norveški stabilizacijski fond ima problema s pronalaženjem projekata vezanih uz obnovljive izvore energije koji nisu uvršten u burzovni kotaciju, a želio bi u njih investirati, rekao je novi izvršni direktor fonda Nicolai Tangen.
WHO: Testovi na koronavirus trebaju imati veću ulogu u međunarodnom prometu
STAVOVI
WHO: Testovi na koronavirus trebaju imati veću ulogu u međunarodnom prometu
ŽENEVA - Testovi na koronavirus u međunarodnom prometu bi se trebali koristiti češće od karanena, rekao je u petak čelnik odbora za izvanredne situacije WHO-a Didier Houssin.
U Srbiji u septembru 43,1 odsto manje turista
OŠTAR PAD
U Srbiji u septembru 43,1 odsto manje turista
BEOGRAD - U Srbiji je u septembru ove godine boravilo 43,1 odsto manje turista nego u istom mesecu 2019, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE