GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

JPMorgan: Dugoročna ciljana vrijednost bitcoina preko 146.000 dolara

JPMorgan: Dugoročna ciljana vrijednost bitcoina preko 146.000 dolara
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 19:53
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Bitcoin ima dugoročni potencijal za ogroman daljnji rast jer se natječe sa zlatom za investicijske tokove, sažima Bloomberg izvještaj analitičara JP Morgan Chasea.

U bilješci objavljenoj u ponedjeljak, JPMorgan je odredio vrlo hrabru dugoročnu ciljanu cijenu za bitcoin, tvrdeći da bi se najvažnija kriptovaluta mogla dostići i razinu od 146.000 američkih dolara, jer se natječe sa zlatom kao "alternativnom" valutom. Tu i leži kvaka.

Tržišna kapitalizacija bitcoina - izračunata množenjem cijene s ukupnim brojem novčića u optjecaju - trenutno iznosi preko 575 milijardi dolara. Prema JPMorganu, morao bi se popeti 4,6 puta što bi bio ekvivalent količini od 2,7 bilijuna dolara ulaganja u zlato iz privatnog sektora.

Da bi tržišna vrijednost bitcoina dosegla tu razinu, njegova volatilnost cijena trebala bi znatno pasti kako bi institucionalni investitori dobili povjerenje potrebno za velike oklade. Bitcoin je poznat po svojoj pojačanoj volatilnosti, a u ponedjeljak je naglo pao, nakratko i ispod 30.000 dolara, samo nekoliko dana nakon što je dostigao tu razinu.

Bitcoin je u utorak u posljednja 24 sata porastao za 1%, trgujući se na razini od oko 31.720 američkih dolara, prema podacima davatelja podataka s kripto tržišta Coin Metrics.

"Ovaj dugoročni uspon zasnovan na izjednačavanju tržišne kapitalizacije bitcoina i zlata za potrebe ulaganja uvjetovan je volatilnošću bitcoina koji se dugoročno približava vrednovanju zlata", napisali su stratezi JPMorgan.

"Razlog je taj što je za većinu institucionalnih investitora volatilnost svake klase imovine bitna u smislu upravljanja rizikom portfelja i što je veća volatilnost klase imovine, veći je rizični kapital koji je utrošen u tu klasu imovine."

Ipak, ljubitelji kriptovaluta morat će biti strpljivi da bi doživjeli ovo o čemu pišu analitičari JPMorgana.

“Konvergencija volatilnosti između bitcoina i zlata vjerojatno se neće dogoditi brzo i vidimo to kao višegodišnji proces. To implicira da bi se gornji teorijski cilj cijene bitcoina od 146.000 USD trebao smatrati dugoročnim ciljem, a time i neodrživim ciljem cijene za ovu godinu. "

Tagovi: JPMorgan, bitcoin, kriptovalute, zlato
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE