GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Juncker pred neugodnim skandalom

Juncker pred neugodnim skandalom
SKANDAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2014 / 15:18
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Otkriće da su luksemburške vlasti godinama sklapale tajne sporazume s više stotina multinacionalnih kompanija kako bi izbjegle plaćanje poreza stavlja u vrlo neugodnu poziciju predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera, koji je u to vrijeme bio luksemburški ministar financija i premijer.
To je pitanje bilo glavna tema podnevne konferencije za novinare, koja se svaki dan održava u Komisiji.

Glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas inzistirao je na tome da je riječ pitanju koje spada u područje državnih potpora, za koju je nadležna povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

"Riječ je o tipičnom slučaju državnih potpora", rekao je Schinas, dodajući da sve zemlje članice nastoje stvoriti povoljnu investicijsku klimu za privlačenje ulagača, a da je na Komisiji da istraži i osigura provedbu europskih pravila o tim potporama.

Schinas je ponovio Junckerove riječi da će u ovom slučaju "Komisija učiniti svoj dio posla" i da se on osobno neće u to miješati.

Na pitanje kako se Juncker osjećao jutros kada je čitao novine, Schinas je rekao da je bio "spokojan i cool".

Skupina međunarodnih istraživačkih novinara objavila je da je otkrila tisuće dokumenata koji pokazuju da su multinacionalne kompanije sklapale aranžmane s luksemburškim vlastima, osnivale podružnice u toj zemlji, a zatim internim posuđivanjem unutar kompanija uspijevale izbjeći plaćanje poreza u svojim sjedištima. Zauzvrat su plaćale poreze u Luxembourgu, ali znatno povoljnije nego što bi to platili u zemljama u kojima posluju i imaju sjedište.

Dokumenti pokazuju da je takve aranžmane imalo oko 340 kompanija, među njima Pepsi, Ikea, Accenture, Burberry, Procter & Gamble, Heinz, JP Morgan, FedEx, zatim Amazon, Deutsche Bank itd.

Europska komisija je prošli mjesec otvorila istragu o nekim od tih slučajava kako bi ocijenila jesu li protivni europskim pravilima.

Na upit je li Juncker, koji je bio luksemburški premijer od 1995. do 2013. godine, znao za te aranžmane, Schinas je rekao da je to pitanje na koje trebaju odgovoriti luksemburške vlasti, a ne Europska komisija.

U vezi s tim, Junckeru je u srijedu na njegovoj prvoj konferenciji za novinare od kada je preuzeo dužnost predsjednika Komisije postavljeno pitanje.

"To pitanje zaslužuje opširan odgovor, ali u svakom slučaju Komsiija ima puno pravo to istraživati, a je se ni koji način neću miješati u posao nadležne povjerenice Margrethe Vestager. Neću to učiniti, jer ne bi bilo primjereno. Imam svoje mišljenje o tom pitanju, ali ću ga zadržati za sebe", odgovorio je Juncker.

Šef socijalista u Europskom parlamentu Gianni Pitttella zapitao je preko twittera "je li Juncker, čija je vjerodostojnost u pitanju, na strani europskih građana ili poreznih utajivača".

Junckerov glasnogovornik Schinas je, na upit je li slučajno da je afera izbila nakon što je Juncker najavio da neće drhtati pred premijerima europskih zemalja, odgovorio da nije na njemu da spekulira i da svatko može to interpretirati kako hoće.


Tagovi: Jean-Claude Juncker, Luksemburg, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
POTOP
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
NEW YORK - Vrijednost bitcoina u petak je potopljena gotovo osam posoto pa je najpopularnija kriptovaluta pala na najnižu razinu u sedam tjedana.
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
POTEZI
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
MELBOURNE - Australija je u subotu uvela ograničenja osobama koje su boravile u devet južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa "omicronom", pri čemu vlada zahtijeva 14-dnevnu karantenu i za australske državljane koji se vraćaju iz tih zemalja, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
OGRANIČENJA
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
ZAGREB - Novi sojevi koronavirusa 'održavaju' ograničenja putovanja u svim svjetskim regijama, pri čemu ograničenja još uvijek ima 98 posto svih odredišta u svijetu, a jedno od pet i dalje ima potpuno zatvorene granice, podaci su iz novog izdanja izvješća Svjetske turističke organizacije-UNWTO o ograničenjima putovanja.
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak je ostvaren znatno veći promet nego prethodnih dana, dok su Crobex indeksi pratili pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom zbog širenja nove varijante koronavirusa.
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
FOREX
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
LONDON - Tečaj dolara u petak je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa, što je uznemirilo investitore i okrenulo ih valutama koje percipiraju sigurnim lukama za kapital u neizvjesnim vremenima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE