GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Južna Amerika ima najveću stopu ubistava u svetu

Južna Amerika ima najveću stopu ubistava u svetu
KRIMINAL U PORASTU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2012 / 18:45
Autor: SEEBiz/Agencije
KARIBI - Po podacima Inter-američke banke za razvoj (IADB) prosečno, svaki dan u Južnoj Americi 350 ljudi bude ubijeno što je 28 odsto zabeleženih ubistava u svetu, iako u regionu živi 8 odsto svetske populacije.

U prezentaciji publikacije "Izlaz iz lavirinta - bezbednost građana u Latinskoj Americi i na Karibima" predsednik IADB, Luis Alberto Moreno, je nedavno povećanje kriminala ocenio kao "veliki paradoks", jer se to događa u vremenu jačanja demokratije u zemljama regiona, smanjenja siromaštva i povećanih  fiskalnih i ekonomskih performansi država.

Govoreći o ulozi IADB u sprečavanju kriminala, Moreno je naglasio da Razvojna banka može pomoći sredstvima i programima, međutim samo država može da više uradi na određenim aspektima prevencije kriminala.

U proteklih 15 godina, Inter američka banka za razvoj finansirala je 12 programa tehničke saradnje u prevenciji kriminala. Trenutno pomaže devet novih programa, potencijalno vrednih 328 miliona dolara, koji bi trebali doprineti većoj bezbednosti građana.

Predsednik IADB je naglasio da je, zahvaljujući podršci Banke, značajno smanjen kriminal u mnogim zemljama Južne Amerike: Urugvaju, Čileu, Panami, Jamajki, Brazilu.

Najbolje rezultate po pitanju bezbednosti građana ostvarila je Kolumbija, u kojoj je poslednjih godinu-dve značajno smanjen nivo kriminala.

Iz višegodišnje saradnje IADB i latino-američkih država, Moreno je izdvojio primer brazilskog grada Diadem, gde je broj ubistva, za deset godina, smanjen sa 102 na 8 dnevno na 100 hiljada stanovnika.
Tagovi: IADB, Inter američka banka za razvoj, Luis Alberto Moreno, nasilje
PROČITAJ I OVO
Kina intenzivira proizvodnju rijetkih minerala
MINERALI
Kina intenzivira proizvodnju rijetkih minerala
SINGAPUR - Kina je u petak objavila da će rudarskim kompanijama na početku godine omogućiti vađenje znatno većih količina rijetkih minerala u skopu godišnje kvote nego na početku prošle godine.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s blagim dobitkom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s blagim dobitkom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobexi blago porasli uz skroman obujam trgovanja, pri čemu je tek dionicom Atlantske plovidbe ostvaren milijunski promet.
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon jučerašnjeg teškog pada
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon jučerašnjeg teškog pada
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, nakon oštrog pada dan prije, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula najvišu razinu u godinu i pol dana jer se u SAD-u očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa.
Wall Street pao, trgovanje nesigurno
PAD
Wall Street pao, trgovanje nesigurno
NEW YORK – Nakon vrlo nesigurnog trgovanja i velikih oscilacija cijena dionica, burzovni indeksi na Wall Streetu završili su u četvrtak u minusu jer su ulagači i dalje pod dojmom poruka američke središnje banke o zaoštravanje monetarne politike.
Norveški fond znatno povećao mirovine građana u 2021.
MIROVINE
Norveški fond znatno povećao mirovine građana u 2021.
OSLO - Norveški državni mirovinski fond objavio je u četvrtak da je u 2021. godini ostvario prinos na ulaganja za mirovine građana od 1.580 milijardi norveških kruna (177 milijardi dolara) zahvaljujući ponajprije rezultatima dionica tehnoloških kompanija,
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE