GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Južna Koreja drži vrh prema prodaji luksuzne robe

Južna Koreja drži vrh prema prodaji luksuzne robe
LUKSUZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 16:28
Autor: SEEbiz
LONDON - U mnogim državama je porasla prodaja luksuzne robe, ali jedna država značajno prednjači u tome - Južna Koreja.

Prema podacima Morgan Stanleya, potrošnja na luksuz u ovoj državi je prošle godine porasla za 24 posto, na 15,4 milijarde eura, što je 300 eura po stanovniku. To je dosta više nego u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama. U Kini je to 46 eura po stanovniku, dok je u Americi to 234 eura po stanovniku. Razlozi za velikom potražnjom za luksuzom su brojni, među kojima su rast kupovne moći, ali i želja da se pokaže društveni status.

U Južnoj Koreji je društveno prihvatljivo pokazivati bogatstvo. Prema istraživanju konsultantske kuće McKinsey, samo 22 posto Korejaca smatra da je financijsko razmetanje u luksuzu nešto loše, dok je takvog mišljenja 45 posto Japanaca i 38 posto Kineza.

Južnokorejsko tržište luksuza posljednjih godina stabilno raste, a tom rastu doprinijela je i pandemija koronavirusa. S obzirom na to da se mnogi odlučuju za kupovinu preko interneta, internetska kupovina luksuznih brendova je značajno porasla.

Italijanski modni brend Moncler je objavio da su se njegovi prihodi u Južnoj Koreji u drugom kvartalu prošle godine udvostručili u odnosu na 2020. Švicarska grupacija Richemont, u čijem vlasništvu su brendovi Cartier i Van Cleef & Arpels, također je značajno povećala prodaju u ovoj azijskoj zemlji.

Luksuzni brendovi koriste i veliku korejsku industriju zabave kako bi povećali prodaju. Primjer za to jeste odluka francuskog Diora da Jimin, zvijezda boy banda BTS, bude njihov ambasador, prenosi Euronews.

Tagovi: luksuzna roba, luksuz, Južna Koreja, Richemont, Cartier
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE