GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kacin: Hrvatska nas je s otvaranjem granice iznenadila i pretekla

Kacin: Hrvatska nas je s otvaranjem granice iznenadila i pretekla
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2020 / 14:11
Autor: SEEbiz / N1 info
LJUBLJANA - Iako je hrvatski ministar turizma Gari Capelli za N1 rekao kako misli da će do kraja tjedna pasti dogovor da Slovenci koji se iz Hrvatske vraćaju u Sloveniju ne moraju u samoizolacpiju, Slovenci baš i ne dijele takvo mišljenje.

Slovenija je s rezervom reagirala na očekivanja svojih građana od otvaranja hrvatskih granica za državljane EU-a s gospodarskim ili neodgodivim osobnim razlozima upozoravajući da se još mnogo toga mora riješiti prije nego slovenski turisti i vlasnici vikendica krenu na put.

"Hrvatska nas je s otvaranjem granice za potencijalne turiste iznenadila i pretekla, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani vladin glasnogovornik Jelko Kacin, ponovivši da razgovori predstavnika dvaju zavoda za javno zdravlje, slovenskog i hrvatskog, o mogućem režimu prijelaza granice još traju i da je nakon toga potrebno postići u usklađenost policijskih postupaka na granici te sve skupa trebaju odobriti dvije vlade.

"Čim se dvije ustanove za javno zdravlje barem približno usklade u svojim ocjenama i mehanizmima kako pristupiti tom pitanju i što je za to potrebno osigurati o tome ćemo vas obavijestiti", kazao je Kacin na više novinarskih pitanja o otvaranju granice s Hrvatskom i najavama da bi se otvaranje odnosilo i na turističke posjete.

Kako je ustvrdio Kacin, pitanje otvaranja granice u situaciji kad pandemija covida-19 još traje je zahtjevno i o tome će se morati izjasniti na kraju i vlada jer države članice EU-a o tome suvereno odlučuju.

"Otvaranje granice je zahtjevan izazov jer nijedna država ne želi goste pozitivne na covid-19", kazao je Kacin, te dodao da su prilike u Italiji unatoč smirivanju epidemije još uvijek dramatične.

Hrvatska i Slovenija, nastavio je Kacin, imaju sličnu epidemiološku sliku i mali broj oboljelih u populaciji, ali bi se rizik da se covid-19 ponovo proširi Hrvatskom ljeti mogao povećati zbog talijanskih gostiju koji bi u Hrvatsku dolazili trajektom preko Jadrana ili kao nautičari na brodovima i jahtama.

Rizik za eventualno oživljavanje turizma po njegovim riječima predstavlja i to što neka ranija očekivanja da će koronavirus "oslabljeti" ili nestati kad dođe do viših ljetnih temperatura "nisu realna", pa ta teorija ima sve manje zagovornika, kazao je slovenski glasnogovornik.

Kako je istaknuo, sve te čimbenike rizika zato mora uzeti u obzir i slovenska strana, odnosno njezini epidemiolozi koji sada o mogućnostima i režimu prelaska međusobne granice razgovaraju s hrvatskim kolegama iz Zavoda za javno zdravlje.

"Naš nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) u pregovorima oko mogućeg režima na granici (u okviru relaksacije mjera) mora biti svjestan tih rizika i mogućih posljedica", upozorio je Kacin, te dodao da je u Sloveniji još uvijek na snazi i odredba po kojoj oni koji dolaze iz inozemstva moraju u 7-dnevnu izolaciju, nakon čega se testiraju, što vrijedi i za slovenske državljane koji se vraćaju iz Hrvatske.

Uz to, dodao je, potrebno je unaprijed naći i rješenja za one slovenske državljane koji bi nakon dolaska u Hrvatsku oboljeli od covida-19, odnosno načine kako bi se što brže prebacili u Sloveniju s obzirom na to da je to vrlo zahtjevan transport koji zahtijeva i potpunu izolaciju osoblja u vozilu, a preko ljeta u Sloveniji će biti potrebno održavati i barem jednu "covid" bolnicu koja bi primala takve pacijente, kazao je Kacin.

Tagovi: Jelko Kacin, otvaranje granica, Gari Cappelli, koronavirus u Sloveniji, Janez Poklukar, UKC Ljubljana
PROČITAJ I OVO
Promet turističkih agencija pao za više od 90 odsto
KATASTROFA
Promet turističkih agencija pao za više od 90 odsto
BEOGRAD - Turističke agencije i renta-kar kompanije u Srbiji, današnji Svetski dan turizma dočekuju u katastrofalnoj situaciji, jer su u 2020. u ovom sektoru zabaleženi gubici veći od 100 miliona evra, a pad prometa je premašio 90 odsto, izjavio je za Tanjug direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.
U budućnosti i konoplja među autohtonim paškim proizvodima
KONOPLJA
U budućnosti i konoplja među autohtonim paškim proizvodima
PAG - Paška tvornica sira Gligora sudjelovala je na dva prestižna međunarodna natjecanja - Svjetskom prvenstvu u siru (WCCC) u Wisconsinu i Great Taste Awards 2020 u Velikoj Britaniji.
Urušavanje cijene zlata
TEŽAK UDARAC
Urušavanje cijene zlata
NEW YORK - Plemeniti metali pretrpjeli su ovoga tjedna težak udarac, dijelom zbog jačeg dolara, dijelom zbog smanjenih očekivanja visoke inflacije.
Svjetska tržišta: Wall Street na gubitku četvrti tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street na gubitku četvrti tjedan zaredom
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, pri čemu je Wall Street bio na gubitku četvrti tjedan zaredom, jer se ulagači plaše da će drugi val širenja koronavirusa u svijetu usporiti oporavak najvećih svjetskih gospodarstava.
Dolar prošloga tjedna ojačao 1,8 posto, najviše u šest mjeseci
TJEDNI FOREX
Dolar prošloga tjedna ojačao 1,8 posto, najviše u šest mjeseci
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta prošloga tjedna ojačao 1,8 posto, što je njegov najveći tjedni dobitak u šest mjeseci jer ulagače zabrinjava usporavanje oporavka najvećih svjetskih gospodarstava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE