GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako je propao projekt Tajni kupac?

Kako je propao projekt Tajni kupac?
SRAMOTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2023 / 20:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ni osmi dan od uvođenja eura ne prestaje bijes građana zbog eksplozije poskupljenja.

"Gotovo svakodnevno se podižu cijene – mislim da je to nečija greška u lancu", govori Ana Đurđević iz Zagreba.

"Radi tko što hoće i naplaćuju kako hoće, a mi se lovimo – daš novac, pa ti vrati – ne znaš što ti je naplatio ni što ti je vratio", kazuje Rosanda Šerpa iz Zagreba.

Istovremeno projekt "Tajni kupac", postao je "propali" kupac. Već prvo snimanje cijena iz rujna pokazalo je da nepravilnosti praktički nema, a način na koji se projekt provodi ide na ruku trgovcima, kažu potrošači, donosi RTL Televizija.

"Priča gdje vi objavite koji proizvod ćete pratiti u nekoj trgovini je promašen, jer ako mi ga objavite i kažete što pratite, naravno da ću se ja prilagoditi i da ću za taj proizvod poštovati sve propise. Poanta tajnog kupca bila bi da dođem u trgovinu i da ne znate da sam iz udruge i da ne znate koje ću proizvode kontrolirat", kaže Dijana Kladar, odvjetnica iz Društva za zaštitu potrošača.

Problem je i što udruge nisu mogle samostalno birati artikle koje će kontrolirati, popis im je napravilo Ministarstvo gospodarstva. Projektom je tako predviđeno da se narednih godinu dana prati i javno objavljuje cijena istih artikla – kod istog trgovca.

"To je isto kao da ste tajni agent i napišete na čelo "ja sam tajni agent, pazi se špijuna", to je jednostavno besmisleno da ako vi upozorite prodavače da oni neće reagirati. Ako vi očekujete da će oni podići cijenu ulja, oni neće podići cijenu ulja ali hoće sve ostalo. To je jednostavno bilo suludo uopće promišljati, pa nije ni čudo što je promašeno", govori Boris Podobnik, prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta.

Dodatan je problem što nemaju mehanizam kako objasniti i dokazati što je opravdano, a što neopravdano povećanje cijena.

"Udruga nema mogućnost nadzora, mi samo dođemo i zabilježimo cijenu. Mi nemamo ingerenciju pitati trgovca kako je došao do određene cijene i na bilo koji način ga natjerati da tu istu cijenu spusti", govori Sanja Keretić, predsjednica udruge Varaždinski potrošač.

No, u gotovo pet mjeseci nadzora po trgovinama, ugostiteljskim objektima i obrtima na adresu Državnog inspektorata do danas nije stigla niti jedna prijava udruga o trgovcima koji love u mutnom.

"Svi naši izvještaji posljednjih pet mjeseci su dostavljeni Ministarstvu gospodarstva, kao tijelu koje financira taj projekt s kojim imamo ugovor i svi su dostupni javno, mene zanima zašto to nitko nije pročitao", objašnjava Tanja Popović Filipović, predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača.

Nitko nije pročitao ili nitko nije zapamtio, jer u inspektoratu kažu da su izvještaje trebali slati na njihovu adresu, otvorenu samo za "Tajnog kupca".

Tagovi: projekt Tajni kupac, Tajni kupac, Dijana Kladar, Boris Podobnik, Glas poduzetnika, Društvo za zaštitu potrošača, poskupljenja zbog eura, uvođenje eura
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE