GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?

Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2024 / 10:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“.

Sudionici panela zaključili su kako je dinamika odbora jedini način uspostave potpuno funkcionalnog sustava korporativnog upravljanja. Korporativne prevare na globalnoj razini pokazuju da ni razvijenost nije dovoljan preduvjet korporativnog upravljanja.

„Korporativno upravljanje danas ima bitnu civilizacijsku misiju: pomoći u razvoju ambijenta u kojemu će se postavljati i ostvarivati ciljevi održivosti i odgovornog ponašanja prema budućim generacijama kao i društveni ciljevi kojima se potiče zajedništvo i nadzire pohlepa te ostvaruje raznolikost, ravnopravnost, uključenost i jednakost“, kazao je prof. dr. sc. Darko Tipurić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i koautor knjige „Nadzorni odbor: korporativno upravljanje i grupna dinamika“.

„U ostvarivanju te zadaće, dakako, središnji položaj ima nadzorni ili upravni odbor, povezujući vrhovne menadžere, koji upravljaju procesom stvaranja vrijednosti s dioničarima i drugim skupinama, raznovrsnih zahtjeva i interesa“, istaknula je dr. sc. Lana Cindrić, viša asistentica na Ekonomskom fakultetu i koautorica knjige „Nadzorni odbor: korporativno upravljanje i grupna dinamika“.

Skup su otvorile dekanica Ekonomskog fakulteta prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ i Zrinka Udiljak Bugarinovski, voditeljica Knjižnično-dokumentacijskog centra Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Uvodno predavanje održao je prof. dr. sc. Domagoj Hruška, profesor na Ekonomskom fakultetu, na temu novih izazova korporativnog upravljanja. U panelu su sudjelovati: Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave, Privredna banka Zagreb d.d., Neven Vranković, član Uprave, Atlantic Grupa d.d., Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider, i prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike.

Knjiga „Nadzorni odbor: korporativno upravljanje i grupna dinamika“ nastala je kao jedan od rezultata višegodišnjih promišljanja i istraživanja o moći, ovlastima, ulogama i odgovornosti upravljačkih strukturā u složenim poslovnim organizacijama.
Naime, loš i neučinkovit rad odbora glavni je indikator slabosti korporativnog upravljanja. Nisu rijetke situacije da nadzorni odbor ima samo ceremonijalnu ulogu bez stvarne moći odlučivanja; ponekad je sastavljen od članova koji ne razumiju mnogo, nemaju stručnost i kompetencije za obavljanje svojih zadaćā ili ne pokazuju dovoljno htijenja za preuzimanje ovlasti koje odbor ima.
Brojni skandali i korporativne prijevare, koji su uzdrmali poslovni svijet i globalnu ekonomiju u proteklih nekoliko desetljeća, doveli su u središte pozornosti potrebu za povećanjem kvalitete rada i osnaživanja odbora u svakom pogledu.

Tagovi: korporativno upravljanje, tipurić, Vedrana Jelušić Kašić, vranković, šajatović, cindrić,
PROČITAJ I OVO
Do ponoći za trezorske zapise uplaćeno 645 milijuna eura
TREZORCI
Do ponoći za trezorske zapise uplaćeno 645 milijuna eura
ZAGREB - Istekao je rok za upis novog izdanja trezorskih zapisa. Cilj je Ministarstva financija postići nominalni iznos od 900 milijuna eura, pišre HRT.
Skupa pohlepa: Hrvatska jedina u EU ruši cijene apartmana
POSLJEDICE
Skupa pohlepa: Hrvatska jedina u EU ruši cijene apartmana
ZAGREB - Hrvatski iznajmljivači u privatnom smještaju ove su se godine otrijeznili i odustali od dizanja cijena koje ih je lani koštalo praznih apartmana usred ljetne sezone.
Uzlet dionica GameStopa, evo što je učinio Keith Gill
LUDILO
Uzlet dionica GameStopa, evo što je učinio Keith Gill
NEW YORK - Meme dionice GameStop ponovno rastu zbog nagađanja da bi Keith Gill, čovjek koji je inspirirao epski kratki stisak 2021., trenutačno mogao imati veliku poziciju u prodavaču videoigara.
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon objave podatka o tvorničkoj aktivnosti u Kini
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon objave podatka o tvorničkoj aktivnosti u Kini
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica porasla su u ponedjeljak nakon što je privatno istraživanje pokazalo da se kineska proizvodna aktivnost proširila najbržim tempom u gotovo dvije godine.
Slovenci se odlučili na drastičan korak. Hoće li i Hrvatska slijediti praksu?
REGULATIVA
Slovenci se odlučili na drastičan korak. Hoće li i Hrvatska slijediti praksu?
LJUBLJANA - Ograničavanje rentanja apartmana na 30 dana, broja kreveta po smještajnoj jedinici, upisivanje iznajmljivača u poslovni registar, uvođenje suglasnosti općine za rentanje i veće ovlasti komunalnih inspekcija, glavne su novosti novog slovenskog Zakona o ugostiteljstvu koji je u javnoj raspravi do 17. lipnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE