GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?

Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2024 / 10:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“.

Sudionici panela zaključili su kako je dinamika odbora jedini način uspostave potpuno funkcionalnog sustava korporativnog upravljanja. Korporativne prevare na globalnoj razini pokazuju da ni razvijenost nije dovoljan preduvjet korporativnog upravljanja.

„Korporativno upravljanje danas ima bitnu civilizacijsku misiju: pomoći u razvoju ambijenta u kojemu će se postavljati i ostvarivati ciljevi održivosti i odgovornog ponašanja prema budućim generacijama kao i društveni ciljevi kojima se potiče zajedništvo i nadzire pohlepa te ostvaruje raznolikost, ravnopravnost, uključenost i jednakost“, kazao je prof. dr. sc. Darko Tipurić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i koautor knjige „Nadzorni odbor: korporativno upravljanje i grupna dinamika“.

„U ostvarivanju te zadaće, dakako, središnji položaj ima nadzorni ili upravni odbor, povezujući vrhovne menadžere, koji upravljaju procesom stvaranja vrijednosti s dioničarima i drugim skupinama, raznovrsnih zahtjeva i interesa“, istaknula je dr. sc. Lana Cindrić, viša asistentica na Ekonomskom fakultetu i koautorica knjige „Nadzorni odbor: korporativno upravljanje i grupna dinamika“.

Skup su otvorile dekanica Ekonomskog fakulteta prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ i Zrinka Udiljak Bugarinovski, voditeljica Knjižnično-dokumentacijskog centra Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Uvodno predavanje održao je prof. dr. sc. Domagoj Hruška, profesor na Ekonomskom fakultetu, na temu novih izazova korporativnog upravljanja. U panelu su sudjelovati: Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave, Privredna banka Zagreb d.d., Neven Vranković, član Uprave, Atlantic Grupa d.d., Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider, i prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike.

Knjiga „Nadzorni odbor: korporativno upravljanje i grupna dinamika“ nastala je kao jedan od rezultata višegodišnjih promišljanja i istraživanja o moći, ovlastima, ulogama i odgovornosti upravljačkih strukturā u složenim poslovnim organizacijama.
Naime, loš i neučinkovit rad odbora glavni je indikator slabosti korporativnog upravljanja. Nisu rijetke situacije da nadzorni odbor ima samo ceremonijalnu ulogu bez stvarne moći odlučivanja; ponekad je sastavljen od članova koji ne razumiju mnogo, nemaju stručnost i kompetencije za obavljanje svojih zadaćā ili ne pokazuju dovoljno htijenja za preuzimanje ovlasti koje odbor ima.
Brojni skandali i korporativne prijevare, koji su uzdrmali poslovni svijet i globalnu ekonomiju u proteklih nekoliko desetljeća, doveli su u središte pozornosti potrebu za povećanjem kvalitete rada i osnaživanja odbora u svakom pogledu.

Tagovi: korporativno upravljanje, tipurić, Vedrana Jelušić Kašić, vranković, šajatović, cindrić,
PROČITAJ I OVO
Težak pad francuskih dionica nakon Macronova potopa na izborima
POTONUĆE
Težak pad francuskih dionica nakon Macronova potopa na izborima
PARIZ - Francuske dionice pale su u petak, s indeksom blue chipa u zemlji na putu prema najgorem tjednu u više od dvije godine, dok ulagači procjenjuju potencijalnu pobjedu krajnje desnice na predstojećim parlamentarnim izborima.
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
SHOWBIZ I EKONOMIJA
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
LONDON - Rekordna turneja Eras Tour Taylor Swift nastavlja povećavati potrošačku potrošnju dok ulazi u dio Ujedinjenog Kraljevstva, što sugerira da Bank of England možda još nije "izašla iz šume" u svojoj borbi protiv inflacije.
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
ZAGREB - Minimalan rast indeksa uz nešto veći promet na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
MJERE
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
VINKOVCI - Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro poručio je u petak iz Vinkovaca nakon sastanka s svinjogojcima s područja kontinentalne Hrvatske, kako će raditi na mjerama za povećanje proizvodnje mesa, pri čemu je bitnim ocijenio iskorjenjivanje afričke svinjske kuge.
Pada prodaja francuskih žestokih pića
TRENDOVI
Pada prodaja francuskih žestokih pića

PARIZ - Prodaja francuskih žestica smanjila se i u prvih pet ovogodišnjih mjeseci, pokazali su podaci proizvođača, signalizirajući nastavak silaznog trenda u uvjetima smanjene kupovne moći potrošača u Francuskoj i svijetu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE