GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako se Portugal izvukao iz ekonomske krize?

Kako se Portugal izvukao iz ekonomske krize?
NA PRAVOM PUTU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2015 / 12:46
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
LISABON - Portugal se često spominje kao primjer Grčkoj kad je u pitanju konsolidacija ekonomije. Greške iz prošlosti su ispravljene no Portugal je još uvijek zadužen do grla.
Uzeo je kredit, kupio šest mopeda s prikolicom i tako otvorio deset radnih mjesta. João Tubal u borbi protiv krize igra na kartu turizma.

"Gotovo se više ništa ne gradi. S druge strane Lisabon je pun turista", trezveno razmišlja ovaj mladi Portugalac.

Sada on i njegove kolege voze turiste u mopedima s prikolicom na tri kotača i obilaze znamenitosti glavnog grada Portugala - Lisabona. Mopedi su na električni pogon što je u funkciji zaštite okoliša. Ova činjenica se nekako poklapa s pravim zanimanjem Joãoa Tubala. On je naime inženjer za zaštitu okoliša.

 "Biznis nam ide dobro", kaže on.

U Portugalu turizam doživljava pravi boom. Tu je zarada sve veća i veća. Jeftini letovi i kruzeri donijeli su ovoj zemlji tijekom posljednje godine 12 posto turista više. U 2015 će broj turista, kako se pretpostavlja, biti još veći.

"Portugal nakon krize nije Portugal prije krize", primjećuje João Duque.

"Zemlja se promijenila, modernizirala, bez obzira što su državni dugovi i dalje visoki", kaže profesor uglednog Ekonomskog fakulteta ISEG.

Portugal se po njegovim riječima ekonomski puno bolje pozicionirao.

"2013. i 2014. smo po prvi put više izvozili nego uvozili".

To je u prošlosti Portugalcima pošlo za rukom samo u proteklom stoljeću, tijekom 2. svjetskog rata.

"Tada smo za nacističku Njemačku izvozili metal volfram (koji podnosi visoke temperature) za industriju oružja", priča Duque.

Ali sada, na kraju krize, Portugal ne izvozi samo više već se oslobodio prastarih birokratskih struktura. Portugal je izgradio i efikasnu poreznu upravu. Zato su državne blagajne punije novcem nego ikada ranije.

Jedan od onih koji su dali veliki doprinos da Portugal postane uspješna priča je Henrique Neto. Ovaj 79-godišnji poduzetnik je neovisni kandidat za predsjedničke izbore sljedeće godine. Od tvornice kalupa stvorio je pravo poslovno carstvo. Kalupima opskrbljuje cijeli svijet i proizvodi i u Kini. Njegova gospodarska grana je zaslužna za porast izvoza, zajedno s tekstilnom industrijom i industrijom obuće kao i jednom tvornicom VW-a južno od Lisabona.

"Do sada smo se dobro izborili ali moramo izvoziti još više", kaže Neto.

Ima još prostora za širenje. Tome u prilog ide s jedne strane slab euro, s druge činjenica da Portugal u međuvremenu ima vrlo kvalificiranu radnu snagu i menadžere. Uz to će Portugal, s obzirom na predstojeći sporazum o slobodnoj trgovini s SAD-om, profitirati od svog povoljnog geografskog položaja. Kako bi se ekonomija i dalje potsticala, potrebna je pomoć EU-a i stranih ulagača.

"Profesor ekonomije Duque naglašava kako je Portugal dokazao da je sposoban za promjene. U industriji cipela, koja se nekad bazirala na jeftinoj i nekvalitetnoj obući, sada Portugal konkurira poznatim markama iz cijelog svijeta i nakon Italije je drugi izvoznik obuće u svijetu. Slični razvoj primjetan je i za proizvode iz područja tekstilne industrije ali i vinogradarstva.

 "Zemlja se nalazi na pravom putu. Mnoge promjene tek će sljedećih godina pokazati pozitivne efekte", kaže Duque.

Portugal trenutno pritišće neotplaćeni teret duga, koji iznosi 130 posto bruto društvenog proizvoda. Za taj dug su krive ranije vlade, smatra poduzetnik i kandidat za predsjednika Neto. Oni nisu samo olakšali privatna zaduživanja već su, s obzirom na snižene kamate nakon prelaska na euro, živjeli iznad svojih mogućnosti. Europska unija je olakšala situaciju Portugalu reprogramiranjem kredita, kaže profesor ekonomije Duque. Ali ni on ne zna kako će ova zemlja u budućnosti otplaćivati kredite.

I poduzetnik João Tubal razmišlja o tome.

"Sigurno da se krediti moraju otplatiti. Ali ako to više ne bude išlo, EU bi morala biti solidarna i pomoći", kaže on.

Zbog velikog duga Portugal ostaje zemlja-problem, iako je uradila domaću zadaću.

"Nakon što nas je njemački ministar Schäuble ocijenio kao zemlju koja bi trebala biti primjer drugima, sigurno će sve uraditi da se izbjegne katastrofa s Portugalom", kaže João Duque.

Pretpostavka za to je da Portugal nastavi da se pridržava pravila i marljivo nastavi sa štednjom.

Tagovi: Portugal, ekonomska kriza, Grčka, João Duque, Henrique Neto, eurozona, Wolfgang Schäuble
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Ne vidim neki veliki rizik od inflacije
GUVERNER
Vujčić: Ne vidim neki veliki rizik od inflacije
ZAGREB - "Vidim rizike koji proizlaze iz ovih cijena koje vidimo u ovom trenutku na tržištu obveznica, nekretnina gdje se velik dio novca prelio pa i kriptovalute."
Azijska tržišta: Indeksi opet pali, investitori vjeruju u državnu pomoć Evergrandeu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi opet pali, investitori vjeruju u državnu pomoć Evergrandeu
TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u utorak, no ne tako oštro kao prethodnih dana jer ulagači vjeruju da će kineske vlasti pomoći tamošnjoj kompaniji Evergrande, ako to bude potrebno.
Wall Street oštro pao uoči sjednice Feda
OŠTAR PAD
Wall Street oštro pao uoči sjednice Feda
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi oštro pali jer se ulagači plaše posljedica mogućeg kolapsa kineske kompanije Evergrande i jer su nervozni uoči sjednice čelnika Feda.
I u pandemijskoj 2020. rasli prihodi trgovina na malo mješovitom robom
MALOPRODAJA
I u pandemijskoj 2020. rasli prihodi trgovina na malo mješovitom robom
ZAGREB - Prihodi trgovina na malo mješovitom robom u Hrvatskoj u 2020. godini premašili su 40 milijardi kuna, što je za 306 milijuna kuna više nego u 2019., podaci su Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) iz kojih je vidljivo da čak i u godini koju je obilježila pandemija i djelomično zatvaranje gospodarstva, to tržište bilježi trend blagog rasta.
Cijene nafte pale prema 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale prema 74 dolara
LONDON - Cijene na tržištu nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržitima prema 74 dolara zbog nesklonosti ulagača riziku koja je poduprla dolar i obnove većine proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva nakon dva uragana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE