GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi

Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
EFEKT BOGATSTVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2024 / 17:32
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Često ispričana anegdota na društvenim mrežama kaže: oni koji su rano uložili u kriptovalute uživali su u bogatstvu koje im je promijenilo život.

Koliko im taj dodatni novac daje samopouzdanja da potroše više - fenomen koji ekonomisti nazivaju efektom bogatstva - vruća je tema kad god cijene kriptovaluta rastu. Grupa istraživača pokušala je to kvantificirati i utvrdila da se kripto bogatstva u SAD-u ne troše baš poput neočekivanih dobitaka od dobitka na lutriji. A do sada je učinak bio relativno skroman na američko gospodarstvo teško 28 trilijuna dolara. Ali ako klasa imovine nastavi rasti, studija pruža uvid u potencijalne promjene u potrošačkim obrascima.

Novo bogatstvo povećalo je potrošnju kućanstava za oko 30 milijardi dolara ukupno tijekom desetljeća, procjenjuju istraživači, pri čemu je svaki dolar nerealiziranih dobitaka doveo do oko devet centi potrošnje. Iako je ta brojka gotovo dvostruko veća od granične sklonosti potrošnji kada su u pitanju povrati na burzi, to je otprilike jedna trećina od šokova u dohotku kao što su dobici na lutriji. Unatoč svom prevrtanju na društvenim mrežama, nije sve bilo na udaru Lamborghinija i blinga: neki su krenuli prema kupnji kuća, potičući tržišta nekretnina na kojima je kriptovaluta popularna, piše Bloomberg.

"Ako su kućanstva sklona tretirati kriptovalute kao kockanje, onda bismo očekivali da će svoje dobitke potrošiti na sličan način kao što to čine dobitnici na lutriji", Darren Aiello, asistent profesora financija na Marriott School of Business Sveučilišta Brigham Young i jedan od autora knjige papir, rekao je u intervjuu. "Suprotno tome, naše procjene sugeriraju da je potrošnja kućanstava iz kripto dobiti sličnija obrascima koje vidimo kod tradicionalnih dioničkih ulaganja."

To je tema koja će vjerojatno privući više pozornosti ekonomista nakon što je ovogodišnje lansiranje spot-Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi proširilo svemir potencijalnih kripto ulagača.

Istraživači, koji su predstavili rad Federalnoj korporaciji za osiguranje depozita u ožujku, također dolaze sa Sveučilišta Northwestern, Sveučilišta Emory i Imperial College London. Koristili su podatke 60 milijuna ljudi između 2010. i 2023., koji obuhvaćaju milijune transakcija banaka, kreditnih i debitnih kartica, kako bi analizirali kako se kripto bogatstvo prelijeva u stvarno američko gospodarstvo. Otkrili su da je 16% analiziranih kućanstava realiziralo depozite u maloprodajnim mjenjačnicama kriptovaluta u nekom trenutku u desetljeću do 2023. godine.

Uspostavljanje veze između potrošnje i ulaganja u kripto može biti nezgodno, budući da neki mogu ulagati u klasu imovine u nadi da će povećati svoju ušteđevinu kako bi napravili veliku kupnju, umjesto da se odluče na veliku kupnju tek nakon neočekivane dobiti od kriptovaluta. Kao rezultat toga, istraživači su izolirali dio dobitka kriptovalute u kućanstvu koji je potaknut dugoročnom kupnjom i držanjem, a ne nedavnim ulaganjima, kako bi izravno izmjerili uzročne učinke kriptovalute na potrošnju.

"Postoji značajna rasprava o ulozi koju bi kriptovalute trebale imati u portfelju kućanstva zbog svoje visoke volatilnosti i maglovitih temelja", rekao je u intervjuu Jason Kotter, još jedan asistent profesora financija na BYU koji je koautor rada.

Za Noelle Acheson, autoricu biltena Crypto Is Macro Now, uvidi o tome kako kriptovalute imaju različitu privlačnost za različite vrste ulagača više su vrijedni pažnje od zaključaka o makro ekonomiji.

“Za ulagače s nižim prihodima koji manje daju prioritet očuvanju bogatstva, alokacija kriptovalute može se smatrati igrom odlučivanja – više dobiti nego gubitka”, rekla je. "Dakle, ima smisla da bi se svi dobici potrošili na skupe stvari kao što je kuća."

Iako je povećanje bogatstva uglavnom pretočeno u diskrecijsku potrošnju, značajan se dio prelio na lokalna tržišta nekretnina, otkrili su istraživači, posebno u dijelovima Kalifornije, Nevade, Utaha i drugih mjesta gdje su kriptovalute popularne.

Tagovi: kriptovalute, kripto, bogatstvo, Lamborghini
PROČITAJ I OVO
Euru prijeti opasnost, evo koji scenarij je na stolu
VALUTE
Euru prijeti opasnost, evo koji scenarij je na stolu
FRANKFURT - Europska središnja banka je brzo podigla kamatne stope. Uskoro bi ih mogla opet sniziti.
Hrvatskoj nedostaje najmanje 4.000 medicinskih sestara
SESTRINSTVO
Hrvatskoj nedostaje najmanje 4.000 medicinskih sestara
ZAGREB - Novoj Vladi i zdravstvenoj administraciji strukovne udruge medicinskih sestara uputit će 10-ak zahtjeva ključnih za rješavanje aktualnih problema hrvatskog sestrinstva.
Solana na meti optimista, uskoro pada i rekord
KRIPTO SCENA
Solana na meti optimista, uskoro pada i rekord
NEW YORK - Solanin izvorni token (SOL) vodio je u nedavnom oporavku cijena kriptovaluta, nadmašujući većinu velikih kompanija za digitalnu imovinu i uskoro bi mogao ciljati na nove vrhunce ciklusa.
Peradari iz regije alarmiraju EU: Ukrajinske investicije u Hrvatskoj poremetit će ravnotežu
PERADARSTVO
Peradari iz regije alarmiraju EU: Ukrajinske investicije u Hrvatskoj poremetit će ravnotežu
ZAGREB / LJUBLJANA - Članice Europske unije i europarlamentarci postigli su novi dogovor o pooštravanju ograničenja uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Sava Re najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Sava Re najveći dobitnik
LJUBLJANA - Najvažnije dionice na Ljubljanskoj burzi u prosjeku su poskupjele u ovom trgovačkom tjednu koji je obilježila objava poslovnih rezultata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE