GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Karin Šerman izbornica hrvatskog nastupa na venecijanskom bijenalu arhitekture

Karin Šerman izbornica hrvatskog nastupa na venecijanskom bijenalu arhitekture
IZBORNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2013 / 17:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska izbornica nastupa na 14. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji 2014. bit će Karin Šerman koja je predložila koncepciju "Kultura apstrakcije: hrvatski arhitektonski modernizam, 1914.-2014.", izvijestilo je danas Ministarstvo kulture.
Koncepcija Karin Šerman izabrana je na temelju natječaja koji je raspisalo Ministarstvo kulture i odgovor je na zadanu temu umjetničkog direktora bijenala 2014. Rema Koolhasa pod nazivom "Fundamentals / Absorbin Modernity: 1914.-2014."

Uz Karin Šerman, autorski tim hrvatskoga nastupa čine Andrej Uchytil (voditelj), Zrinka Barišić Marenić, Melita Čavlović, Igor Ekštajn, Nataša Jakšić, Mojca Smode Cvitanović i Marina Smokvina.

Hrvatskog izbornika nastupa izabrao je Ocjenjivački sud u kojemu su bili Dubravko Bačić, Vanja Ilić, Tomislav Pavelić (predsjednik), Sanja Šaban i Berislav Šipuš.

Koolhas je, kako se navodi u obrazloženju Ocjenjivačkoga suda, postavio specifičan istraživački i kolaborativni format izložbe u kojem su pojedinačni nastupi rezultat jednogodišnjeg skupnog istraživačkog rada nacionalnih izbornika i Koolhaasova radnog tima. Cilj je "svođenje računa", odnosno dijagnosticiranje načina i oblika širenja modernističke paradigme u globalnim razmjerima, no također i određenje stanja suvremene arhitekture sagledane u takvom kontekstu.

Kao jednu od programskih smjernica Koolhaas je postavio tezu da su nacionalni identitet i globalizam modernizma nespojivi.

Karin Šerman s ostalim članovima autorskog tima koji vodi Andrej Uchytil postavlja protutezu obrazlažući da njihov pristup "uzima njegovu postavku prvenstveno kao teorijski izazov i provokaciju te upućuje protutezu da korpus hrvatske arhitekture 20. stoljeća dokazuje upravo suprotno, ili barem komplicira takvu jednostavnu postavku".

Svojim odgovorom oni nastoje pokazati da arhitektonski modernizam može biti "nositelj kulturne memorije i konstruktivni stvaratelj nacionalnog i kulturnog identiteta", navodi Ocjenjivački sud.

Na natječaj koji je raspisalo Ministarstvo prijavljene su još dvije koncepcije: "Autentičnost i postojanost ideje moderniteta, hrvatska arhitektura 1914. - 2014.", izbornika Vinka Penezića i Krešimira Rogine te "Javni novac – Socijalni prostor" izbornika Maroja Mrduljaša, izvijestilo je Ministarstvo.
Tagovi: Karin Šerman, Venecijanski bijenale arhitekture, Andrej Uchytil, Zrinka Barišić Marenić, Melita Čavlović, Igor Ekštajn, Nataša Jakšić, Mojca Smode Cvitanović, Marina Smokvina
PROČITAJ I OVO
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
AKCIZE
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
BEOGRAD – Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
CIJENE I DIONICE
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
NEW YORK - U SAD-u je inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) porasla iznad 4% prvi put od 2008. (4,2).
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
ITALIJA
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
RIJEKA - Kao i neke druge zemlje, Talijani su odlučili ne čekati, već krenuti u spašavanje turističke sezone s obzirom na to da je pandemija COVID-19 desetkovala turistički sektor ove turističke velesile.
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
TJEDNI FOREX
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, blizu najniže razine u više od dva mjeseca, a u fokusu ulagača bilo je jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u.
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
PAD
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer je ulagače zabrinulo jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u, što bi američku središnju banku moglo navesti na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE