GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katastrofa na Wall Streetu, investitori vjeruju da će Rusi napasti Ukrajinu

Katastrofa na Wall Streetu, investitori vjeruju da će Rusi napasti Ukrajinu
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2022 / 04:11
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Prava rasprodaja dogodila se u petak na Wall Streetu, a glavni su razloti geopolitičke prirode.

Američki investitori, naime, očito vjeruju kako će Rusi idućih dana napasti Ukrajinu.

Dionice su u petak oslabile jer su povećane napetosti između Ukrajine i Rusije dovele do skoka nafte i navele ulagače da odustanu od rizične imovine poput dionica.

Tijekom trgovinskog dana dionice su uglavnom bile nepromijenjene sve dok naslovi vezani uz Ukrajinu u poslijepodnevnom dijelu trgovine nisu naveli trgovce da krenu u njihovu rasprodaju te kupnju obveznica.

Nasdaq Composite potonuo je 2,78% na 13.791,15, dok je S&P 500 pao 1,9% na 4.418,64. Dow Jones Industrial Average oslabio je 503,53 boda, ili 1,43%, na 34.738,06.

Dionice su se naglo spustile u poslijepodnevnom trgovanju nakon skoka cijena nafte za koji se činilo da je vezan uz povećanu zabrinutost zbog toga što Rusija poduzima vojnu akciju protiv Ukrajine.

Otprilike dva sata prije kraja trgovanja, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je na brifingu u Bijeloj kući da postoje znakovi ruske eskalacije na granici s Ukrajinom i da je moguće da bi se invazija mogla dogoditi tijekom Olimpijskih igara, unatoč nagađanjima naprotiv.

I SAD i Velika Britanija pozvale su svoje građane da što prije napuste Ukrajinu.

Sullivan je istaknuo da SAD nisu sigurni da je ruski predsjednik Vladimir Putin donio konačnu odluku o invaziji Ukrajine. Ali "moglo bi se dogoditi uskoro", rekao je. Dionice su pale s najnižih vrijednosti, a cijene nafte i obveznica povukle su se sa svojih najviših vrijednosti nakon tog Sullivanovog komentara, što je malo suprotstavilo ranije izvješće koje je izazvalo potresanje tržišta.

Dionice turističkih dionica poput zračnih prijevoznika naglo su pale. Dionice American Airlinesa pale su za gotovo 6%. Expedia je pala za više od 2% nakon što je zarada u četvrtom tromjesečju veća od očekivane povećala dionice u ranom trgovanju.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, American Airlines, Expedia, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE