GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katastrofa u luksuznom sektoru

Katastrofa u luksuznom sektoru
POSLJEDICE KORONAVIRUSA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2020 / 11:13
Autor: Katarina Bašić
ZAGREB - Osim ugrožavanja zdravlja i života sve većeg broja ljudi, koronavirus je uzdrmao kinesku i svjetsku ekonomiju, a ponajviše i tržište luksuza.

Iako je Kinu i 2002. godine pogodila slična epidemija SARS, tada je postotak kineskog stanovništa u cjelokupnom broju potrošača luksuza bio tek dva posto, a danas, nakon naglog skoka na drugo mjesto po veličini ekonomije, svaki je treći kupac nekog luksuznog proizvoda upravo stanovnik Kine, zemlje s najvišim brojem zaraženih koronavirusom.

Upravo je to motiviralo stručnjake da dođu do zaključka da će epidemija COVID-19 imati tri puta veće posljedice na svjetsku ekonomiju za razliku od SARS-a.

Epidemija COVID-19 natjerala je organizatore da odgode pekinški i šangajski tjedan mode za neka bolja vremena, a kineski dizajneri su otkazali svoja putovanja u Pariz gdje su trebali predstaviti svoje nove kreacije na pariškom tjednu mode.

Znamo da je u posljednjem desetljeću Kina postala zlatno tlo za proizvođače luksuznih dobara, ali to plodno tlo u posljednjih mjesec dana se počelo urušavati zbog toga što je većina tvornica ili zatvorena ili radi usporeno.

Kinesko stanovništvo je doživjelo nagli skok u broju bogataša i privuklo brojne luksuzne tvrtke, stoga možemo reći da Kinezi uživaju u kupovini luksuznom robom kako u svojoj zemlji tako i na putovanjima. Primjerice, modna kuća Moncler prijavila je pad posjećenosti fizičkih lokacija od 80 posto. Francuz Bernard Arnault, vlasnik proizvođača luksuzne robe LMVH, izgubio je u samo nekoliko dana 4,8 milijardi dolara zbog epidemije COVID-19.

No, kako doznajemo francuski brend Hermès ponudio je znakove nade u maloprodaji, izvještivši da su samo četiri od 43 njihove prodajne trgovine u Kini zatvorene, govoreći također da vide veliki potencijalni povratak u normalu u Kini.

Ali pošto se koronavirus proširio i van Kine, točnije na sjever Italije, u Milano, dom talijanskog luksuza, to širenje izazvalo je još veću zabrinutost za tržište luksuzne robe. Naime, Gucci je uveo preventivne mjere na način da zaposlenici ne dolaze u svoje urede u Milanu, gdje su zatvorene škole, muzeji, turističke atrakcije, već da rade od kuće.

Analitičari savjetuju tvrtkama da u ovakvim izvanrednim situacijima traže informacije od kineskih dobavljača na dnevnoj bazi i budu prilagodljivi. Također, savjetuju da budu iskreni prema svojim kupcima koliko to mogu biti, i da im se ispričaju unaprijed jer će vrlo vjerovatno dobivati dosta pritužbi.

Na koncu, kineski su proizvođači unatoč svemu optimistični i predviđaju brz povratak u normalu.

Tagovi: luksuzni sektor, koronavirus, Gucci, Tiffany, LVMH, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Amazon
PROČITAJ I OVO
Engleska ukida karantenu za putnike iz EU-a i SAD-a
KARANTENA
Engleska ukida karantenu za putnike iz EU-a i SAD-a
LONDON - Engleska će dopustiti u potpunosti cijepljenim posjetiteljima iz Europske unije i Sjedinjenih Država da od idućeg tjedna ulaze u zemlju bez obvezne karantene, najavio je u srijedu britanski ministar prometa, što je vijest koju su zrakoplovne i putničke tvrtke dugo čekale.
Zagrebačka burza: Rast vozarina podiže dionice brodara
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast vozarina podiže dionice brodara
ZAGREB - Slab promet i različiti smjerovi indeksa danas na Zagrebačkoj burzi.
Vozarine rastu, brodarsko tržište opet u fokusu
BRODARI
Vozarine rastu, brodarsko tržište opet u fokusu
ZAGREB - Vozarine su posljednjih dana u ozbiljnom porastu, a promatrači primjećuju da je izgledan potencijal daljnjeg rasta.
HUT: Hrvatska i dalje najsigurnija na Mediteranu
DOBRE VIJESTI
HUT: Hrvatska i dalje najsigurnija na Mediteranu
ZAGREB - Hrvatska je i dalje najsigurnija EU zemlja na Mediteranu po novim podacima američkog Johns Hopkins University, koji računa tzv. kotrljajući prosjek 7-dnevne incidencije, a čvrsto je i u ”zelenom” prema kriterijima europskog centra ECDC.
Dobra godina za hrvatske marine
NAUTIČKI TURIZAM
Dobra godina za hrvatske marine
RIJEKA - Prema podacima sustava e-Visitor, od početka godine u segmentu nautičkog čartera ostvareno je 170 tisuća dolazaka i više od milijun noćenja. Mnogo je to bolji rezultat nego lani, a polako se približava i rekordnim brojevima iz 2019.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE