GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina bi mogla postupno smanjivati portfelj američkih državnih obveznica

Kina bi mogla postupno smanjivati portfelj američkih državnih obveznica
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2020 / 16:29
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kina bi postupno mogla smanjivati portfelj američkih državnih obveznica s obzirom na rastuće napetosti u odnosima Pekinga i Washingtona, piše kineski državni list Global Times, citirajući izjave stručnjaka.

S obzirom na pogoršanje američko-kineskih odnosa na više područja, uključujući koronavirus, trgovinu i tehnologiju, sudionici globalnih financijskih tržišta sve se više pribojavaju da bi Peking mogao početi prodavati dug američke vlade kako bi parirao američkom pritisku.

„Kina će u normalnim uvjetima postupno smanjivati portfelj američkih državnih obveznica prema približno 800 milijardi dolara", kazao je prema Global Timesu Xi Junyang, profesor na Šangajskom Sveučilištu za financije i ekonomiju, ne navodeći konkretne vremenske okvire.

"No, u ekstremnom slučaju, poput vojnog sukoba, Kina bi, dakako, mogla prodati i kompletan portfelj američkih obveznica", istaknuo je Junyang.

Mogući bi razlog, kako navodi Global Times, bio i rizik potencijalnog bankrota SAD-a, čiji se javni dug gotovo izjednačio s vrijednošću s vrijednošću bruto domaćeg proizvoda (BDP), dosegnuvši najvišu razinu od kraja Drugog svjetskog rata.

U svijetu se svojevrsnim sigurnim plafonom smatra dug iskazan udjelom u BDP-u od 60 posto, podsjeća Reuters.

Kina je drugi najveći neamerički imatelj američkih državnih obveznica, s portfeljom čija je vrijednost u lipnju iznosila 1.074 milijarde dolara, pokazuju najnoviji službeni podaci. U svibnju iznosila je 1.083 milijarde dolara.

Peking ove godine kontinuirano prodaje američke državne obveznice, a Reuters napominje da bi smanjenje vrijednosti portfelja na 800 milijardi dolara moglo značiti da je portfelj srezan više od 25 posto.

Analitičari upozoravaju da bi drastičnije prodaje američkog duga mogle izazvati potrese na globalnim financijskim tržištima.

Kina je snažno izložena američkom dolaru i imovini iskazanoj u dolarima. Krajem srpnja kineske međunarodne pričuve iznosile su 3.154 milijarde dolara, podsjeća Reuters.

Tagovi: američke obveznice, kineska ekonomija, trgovinski rat
PROČITAJ I OVO
Kina i Rusija preuzele od EU posao rekonstrukcije pruga u Srbiji
PRUGE
Kina i Rusija preuzele od EU posao rekonstrukcije pruga u Srbiji
BEOGRAD - Većim delom Kina, ali i Rusija, preuzele su radove, kreditiranje, ali delom i dokumentaciju koju je pripremila EU na nekim od najvažnijih projekata u Srbiji. Reč je modernizaciji oko 400 kilometara železničkih pruga koje decenijama propadaju.
Atlantic Grupa će prijevremeno otkupiti obveznice
OBVEZNICE
Atlantic Grupa će prijevremeno otkupiti obveznice
ZAGREB - Uprava Atlantic Grupe na današnjoj je sjednici donijela odluku o prijevremenom otkupu (iskupu) dužničkih vrijednosnih papira, odnosno obveznica Društva oznake 3ATG (ranije ATGR-O-216A) i međunarodne identifikacijske oznake (ISIN) HRATGRO216A9, s dospijećem 2021. godine.
Prihodi čarteraša ove godine potonuli 65 posto
ČARTER
Prihodi čarteraša ove godine potonuli 65 posto
ZAGREB - Prema novom prijedlogu, Vladine potpore za očuvanje radnih mjesta temelje se na padu prihoda u sezoni, što možda odgovara nekim sezonskim sadržajima, ali mi ne živimo od špice i naši priljevi se slijevaju u zimskom periodu, što znači da unatoč 80 posto pada nećemo biti u mogućnosti koristiti mjere i morat ćemo nažalost otpuštati zaposlene ako ne dođe do neke izmjene.
Zagrebačka burza: Skok prometa ususret objavama poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa ususret objavama poslovnih rezultata
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa, ali i primjetno veći promet.
Dolar ojačao prema rizičnijim valutama, ulagači na oprezu
FOREX
Dolar ojačao prema rizičnijim valutama, ulagači na oprezu
LONDON - Dolar je ojačao u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema valutama koje ulagači percipiraju rizičnijima budući da se oprezno trguje zbog skoka broja novooboljelih od Covida-19 u svijetu i slabog napretka u pregovorima o novom paketu poticaja u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE