GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska potražnja za žitaricama stvorila pritisak na europskom tržištu

Kineska potražnja za žitaricama stvorila pritisak na europskom tržištu
ŽITARICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2020 / 13:11
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Europski kupci žitarica suočeni su ove godine s neuobičajeno žestokom kineskom konkurencijom u borbi za viškove koji se ubrzano tope, pa mnogi u planove već uključuju iduću žetvu.

Kina je krenula u kupnju žitarica širom svijeta, potaknuta djelomice oporavkom mesne industrije od epidemije afričke svinjske kuge, objašnjava Reuters.

U Europi je pak žetva ove godine bila nešto slabija, Rusija je isporučila manje pšenice no što se očekivalo, a Ukrajina, glavni europski dobavljač kukuruza, imala je problema sa sušom.

Cijene hrane ipak ne bi trebale porasti, procjenjuju trgovci, budući da su se ključni dobavljači u mlinarskoj industriji opskrbili unaprijed, troškovi sirovina raspoređeni su na druge stavke u lancu nabave a supermarketi se žestoko natječu za osnovne prehrambene namirnice.

Prerađivačka industrija možda će ipak morati smanjiti nabavu bude li Europa i dalje puno izvozila. Kakvo-takvo olakšanje mogla bi joj donijeti urušena potražnja restorana i kafića u lockdownu, budući da će moći rastegnuti zalihe na nešto dulje vremensko razdoblje.

Čekanje proljeća


Nabavu će možda morati ograničiti do proljeća i dolaska na tržište kukuruza iz Južne Amerike, odnosno do ljeta i žetve pšenice u Europi, tumače trgovci.

"U cjelini gledano, očekujemo visok stupanj štedljivosti u potražnji za pšenicom u Europi u idućim mjesecima", zaključuju u savjetodavnoj tvrtki Agritel.

"Kina je zaista prodrmala tržište", konstatira neimenovani francuski trgovac. "Sve je skupo i glavna je tema izvoz a ne uvoz", dodaje.

Rošade

Urod pšenice i ječma u Francuskoj bio je ove godine za četvrtinu manji no što je uobičajeno, a isporuke u Kinu trebale bi biti još obimnije nego prošle godine.

Time se otvorio prostor za Njemačku, Poljsku i baltičke zemlje da povećaju izvoz pšenice u Alžir, koji tradicionalno pokriva svoje potrebe uvozom iz Francuske.

Zemlje na sjeveru Europske unije okrenule su se pak izvozu pšenice na azijska tržišta, uključujući Pakistan, kako bi podmirile snažnu potražnju potaknutu višim cijenama u Rusiji i preventivnom nabavom povezanom s pandemijom covida 19.

Izvoz meke pšenice iz EU-a i Britanije u sezoni 2020/2021. trenutno raste za petinu slabije nego u prošloj, rekordnoj sezoni, ali valja podsjetiti da je prije samo nekoliko mjeseci njegov rast bio upola slabiji, objašnjavaju trgovci.

Uskoro bi mogao dostići prošlogodišnji tempo, ako je suditi po isporukama koje su dogovorene u proteklim tjednima, dodaju.

Napetosti i vremenske neprilike

Kini je već prodano nekoliko brodskih pošiljki francuskog ječma čija se žetva očekuje u ljeto iduće godine, navode trgovci. Kupnja je odrađena neuobičajeno rano, upozoravaju, a rezultat je snažan rast cijena te žitarice u ovom mjesecu.

Prodaja ječma Kini intenzivirana je zbog napetosti u odnosima između Pekinga i Australije, glavnog kineskog dobavljača te žitarice.

U Europi trgovci imaju problema i s nabavom kukuruza. Urod u Ukrajini znatno je manji zbog suše pa se očekuje znatno skromniji izvoz u EU čiji se stočarski sektor uvelike oslanja na uvoz te žitarice.

Rezultat su više cijene kukuruza i okretanje kupaca pšenici namijenjenoj za proizvodnju stočne hrane i sekundardnim žitaricama.

Uvoz kukuruza u EU i Britaniju u sezoni 2020/2021. trenutno je još uvijek 17 posto manji nego prošle godine, napominje Reuters.

Tagovi: žitarice, kineska ekonomija, tržište roba, pšenica, ječam, kukuruz
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE