GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski je postao službeni jezik Svjetske turističke organizacije

Kineski je postao službeni jezik Svjetske turističke organizacije
JEZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2021 / 12:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema vijestima s web stranice Ministarstva kulture i turizma od 20. veljače, nedavno su Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) i španjolska vlada službeno objavile da je od 25. siječnja 2021. kineski službeno postao službeni jezik UNWTO-a.

U tu svrhu UNWTO je posebno izradio video u vezi s glavnim tajnikom Zurabom Pololikašvilijem kako bi mu izrazio čestitke.

UNWTO je najutjecajnija svjetska međuvladina međunarodna turistička organizacija, koja trenutno ima 159 zemalja članica, a sjedište joj je u Madridu u Španjolskoj, a Španjolska je depozitar. Kina se pridružila organizaciji 1983. godine. U studenom 2007., na 17. zasjedanju Generalne skupštine UNWTO-a, Kina je predložila da se kineski jezik uključi kao službeni jezik organizacije.

Generalna skupština usvojila je kineski prijedlog i donijela amandman na članak 38. "Ustava Svjetske turističke organizacije", odnosno "Službeni jezici organizacije su arapski, kineski, engleski, francuski, ruski i španjolski". Prema statutu UNWTO-a, nakon što generalnu skupštinu usvoji amandman, više od dvije trećine država članica mora dovršiti postupke odobrenja prije nego što on stupi na snagu. Od usvajanja izmjene i dopune 2007. godine, Kina je u suradnji s UNWTO-om napravila puno posla kako bi promovirala države članice da što prije ispune postupke odobravanja i što je brže moguće da kineski službeni jezik UNWTO-a stupi na snagu. U siječnju 2021. godine 106 zemalja odobrilo je izmjenu, koja udovoljava zakonskom broju, i dopuna formalno stupa na snagu.

Jezik je alat za izražavanje ljudskih pojmova i misli i važan je nositelj kulture. Stalnim jačanjem sveobuhvatne nacionalne snage moje zemlje, međunarodni utjecaj Kineza nastavlja se širiti, a kineski je široko priznat u međunarodnoj zajednici. Kineski je postao službeni jezik UNWTO-a, što je poboljšalo integritet i autoritet UNWTO-a kao specijalizirane agencije Ujedinjenih naroda i poboljšalo status i omjer upotrebe kineskog u međunarodnim organizacijama.

To će pomoći mojoj zemlji da igra aktivniju ulogu u globalnim međunarodnim turističkim poslovima i bolje Podijeliti kinesko iskustvo i mogućnosti razvoja turizma, postići cilj poboljšanja kulturne meke moći zemlje, promovirati izgradnju socijalističke kulturne sile i dati pozitivan doprinos u izgradnji zajednice sa zajednička budućnost čovječanstva.

Tagovi: kineski jezik, Svjetska turistička organizacija, kineski turisti, UNWTO
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE