GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski turisti žele i u Hrvatsku, manje grupe moguće u proljeće i od jeseni

Kineski turisti žele i u Hrvatsku, manje grupe moguće u proljeće i od jeseni
PONOVO PUTUJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2023 / 07:59
Autor: Tatjana Miščančuk, Hina
ZAGREB - Kineski turisti su nakon tri pandemijske godine zatvorenosti željni putovanja, pa i u predstavništva hrvatskih turističkih agencija stižu konkretni upiti, posebno za jesen, kažu za Hinu iz predstavništva HTZ-a u Kini.

"Kinezima je na popisu popularnijih destinacija za putovanja svakako i Hrvatska, a otkako je donesena službena odluka o ukidanju karantene na međunarodne dolaske u Kinu, ured predstavništva HTZ-a zaprimio je velik broj upita i osjetna je pozitivna atmosfera među partnerima. To budi nadu u pomake tijekom ove godine, odnosno konačnu materijalizaciju truda koji je od početka covid krize uložen u promociju i pozicioniranje Hrvatske kao kvalitetne i atraktivne turističke destinacije na kineskom tržištu", kaže za Hinu direktorica predstavništva HTZ-a (Hrvatske turističke zajednice) u Kini Franka Gulin.

Važnim dodaje da svemu u prilog ide i ulazak Hrvatske u Schengen, jer to dodatno olakšava proces putovanja turistima s tržišta koja su u viznom režimu.

Od 2021. polagani povratak kineskih putnika

Kineski turisti su u godinama prije pandemije po potrošnji na putovanja u svijetu izbili na prvo mjesto te su svim turističkim odredištima poželjni gosti, a njihov se izostanak zadnje tri godine zbog pandemije znatno osjetio u turističkim bilancama mnogih zemalja.

To se posebice odnosi na zemlje jugoistočne Azije, koje Kinezi najviše vole posjećivati i koje će im i sada nakon otvaranja Kine od nedjelje 8. siječnja, a po podacima gotovo 80 posto kineskih putničkih agencija, biti top odredišta.

U Europu, pa i u Hrvatsku su kineski turisti do pandemije koronavirusa svake godine pojačano dolazili, te ih je, po podacima HTZ-a, u 2019. u Hrvatsku došlo 494,2 tisuće, ostvarivši 668,3 tisuće noćenja, što je bilo po 23 posto više nego 2018. godine.

Već u 2020. ih je zbog pandemije pošlo znatno manje, tek oko 21 tisuće, a ostvarili su 45 tisuća noćenja ili sedam posto iz 2019., dok ih je 2021. došlo nešto više, 12 tisuća, ostvarivši 38 tisuća noćenja.

Te brojke su se u 2022. godini nešto povećale, na 34,3 tisuće dolazaka Kineza i 93 tisuće noćenja, no to se sve više može pripisati poslovnim putovanjima, a jako malo turističkim.

Prve manje grupe u Europi u proljeće, u Hrvatskoj moguće na jesen

Prvi planovi nekih od hrvatskih većih partnera u Kini uključuju putovanja u travnju i svibnju i to manjih grupa s dužim boravkom u Europi, pri čemu Gulin iz HTZ-a napominje da je s obzirom na cjelokupnu situaciju i još uvijek određenu neizvjesnost, nemoguće iznositi detaljnije procjene turističkog prometa iz Kine, pa i s drugih azijskih i dalekih tržišta.

"Novosti i promjene u relaksacijama mjera u Kini itekako su pozitivan čimbenik na početku tekuće godine, no turistički promet jako ovisi i daljnjoj stabilizaciji zračnog prometa, što u smislu broja letova, što u smislu formiranja povoljnijih cijena za putnike", smatra Gulin.

Iz jedne od većih domaćih turističkih agencija Uniline, koja je godinama prisutna na kineskom i radi i s drugim azijskim i dalekim tržištima, direktor prodaje Dario Guljelmović ističe da će otvaranje kineskog tržišta biti postupno s obzirom na najave i konkretne poteze koje prate u Kini.

Spominje pritom izjavu glasnogovornika kineskog ministarstva vanjskih poslova kako će pružiti usluge i jamstva za kineske građane da putuju u inozemstvo, kao i da je u siječnju uveden i prvi međunarodni let nakon početka pandemije China Southern Airilinesa u Amsterdam, dok je sredinom prosinca letio njemački Condor Airlines iz grada HeFei izravno u Frankfurt.

"S obzirom na sve to, počeli smo primati i konkretne upite od naših partnera iz Kine za jesen ove godine. Za sada možemo pretpostaviti da će u prvom valu iz Kine krenuti poslovna putovanja, a nakon toga i privatna, a koliki će biti volumen tih putovanja ovisit će o nizu faktora, uz ostalo i eventualno epidemiološkim mjerama EU prema Kini s obzirom na ponovno jačanje epidemije", kaže Guljelmović.

Dodaje da se u cijeloj Europi planira značajan turistički promet iz Kine ove godine, ali, naravno, ako epidemiološka situacija to dopusti.

Kinezi naviknuti na poštivanje mjera, a zabrane i karantene usporavaju turistički promet

Na pitanje o mjerama uvođenja covid testova i karantene za kineske putnike u svijetu i Europi, a koje su već primjerice objavile Francuska, Španjolska, Italija, Grčka, Švedska, Njemačka, UK i druge, Gulin odgovara da kineska vlada nije najbolje prihvatila takve poteze i odluke te su jasno dali do znanja što misle o tome u medijskim istupima.

Sami građani u Kini, kako kaže, nisu se puno izjašnjavali oko toga, a ured HTZ-a u Šangaju nije zaprimio nikakve njihove ni prigovore putničkih agenata.

"Kinezi su navikli na odgovornost i poštivanje određenih mjera i donedavno učestalih testiranja pa im mjere drugih zemalja neće predstavljati problem ni prepreku za realizaciju željenog putovanja. Ipak, mjere poput eventualne zabrane ulaska u zemlju ili višednevne karantene zasigurno bi dovele do daljnjeg usporavanja turističkih trendova i procesa", poručuje Gulin.

Time odgovara i na pitanje što misli kako će se postaviti Hrvatska, dok Guljelmović smatra da Hrvatska ima mnogo iskustva i dobrih praksi oko upravljanja epidemijom koronavirusa i turizmom.

"Vjerujemo da će Vlada u slučaju eventualnog značajnijeg pogoršanja epidemiološke situacije ponovo dobro odraditi posao. No, za sada nema naznaka da bi se takvo nešto dogodilo", kaže taj direktor u Unlineu.

Pozitivne turističke najave i s drugih azijskih tržišta za 2023.

I Gulin i Guljelmović podsjećaju da od kraja 2019. nije bilo turističkog prometa s kineskog tržišta zbog pandemije, koja je zaustavila ili jako usporila i promet sa drugih azijskih tržišta sve do proljeća odnosno jeseni 2022. godine.

"Južna Koreja bila je prvo azijsko tržište s kojeg smo počeli ostvarivati promet nakon što su u toj zemlji ukinuli mjere za putovanja, pa smo tako prve putnike imali u lanjskom svibnju. Ostale azijske zemlje su bile rezervirane sve do kraja rujna prošle godine, kada su krenule prve grupe iz Singapura i Tajlanda", iznosi Guljelmović, najavljujući da već ovaj mjesec očekuju i prve putnike iz Japana.

Za 2023. Uniline s južnokorejskog tržišta ima, kako kaže, jako pozitivne najave za 2023. te se od tamo planiraju i čarteri prema Hrvatskoj, a vrlo dobre najave su i iz Singapura, Tajlanda, Hong Konga te Tajvana.

I Gulin iz HTZ-a kaže da imaju kontakte i s drugim tržištima u Aziji, koji su se i intenzivirali uslijed potpunog otvaranja nekih od zemalja poput Singapura, Malezije, Indonezije, Tajlanda, a javljaju se i agenti iz Japana i Južne Koreje te Indije.

"Zanimanje ima, a i zračni promet s jugoistoka Azije ide polako prema stabilizaciji. S druge strane, istoku Azije, napose Japanu i Južnoj Koreji, svakako ne ide u prilog činjenica da većina aviokompanija izbjegava ruski zračni prostor, što dodatno produljuje putovanje", komentira Gulin uz poruku da treba i dalje aktivno pratiti situaciju i promociju i druge aktivnosti prilagođavati novostima.

Tagovi: kineski turisti, hrvatski turizam, Dario Guljelmović, Uniline, Hrvatska turistička zajednica, Franka Gulin
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE