GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinezi najviše interesa pokazuju za prugu prema Rijeci

Kinezi najviše interesa pokazuju za prugu prema Rijeci
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2016 / 18:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Projekti u željezničkoj infrastrukturi, posebice izgradnja pruge na dionici Rijeka - Zagreb - granica s Mađarskom, kao i trenutno stanje projekta Luka Rijeka, neki su od projekata za koje je poseban interes iskazalo kinesko izaslanstvo u srijedu na sastanku u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza.
Kako je priopćeno iz Ministarstva, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković susreo se sa šefom kineske Nacionalne komisije za razvoj i reforme (NDRC) Wang Jianjunom te veleposlanicom Kine u Hrvatskoj Deng Ying.

Uz ministra Butkovića na sastanku su bili i pomoćnici ministra i načelnici u resorskim upravama i sektorima Ministarstva te direktori i predstavnici trgovačkih društava unutar djelokruga Ministarstva, odnosno čelnici HŽ Infrastrukture, Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb, dok su u kineskom izaslanstvu bili i predstavnici kineskih državnih poduzeća te istaknutih kineskih tvrtki, koji zajednički nastupaju u cilju (su)investiranja izgradnje strateških infrastrukturnih objekata diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Gostima iz Kine je ovom prigodom pripremljena i praktična brošura u kojoj je ukratko predstavljeno i opisano kako i na koji način se planiraju projekti u okviru izgradnje i razvoja intermodalne infrastrukturne politike, kao i tematski pregled projekata i svega što će danas vidjeti i čuti prilikom posjeta gradu Rijeci, istaknuo je ministar Butković.

Kako se prenosi u priopćenju, kineska veleposlanica Deng Ying istaknula je da pozdravljaju nedavno predstavljenu Inicijativu povezivanja Jadran - Baltik - Crno more, koju smatraju komplementarnom s kineskom inicijativom 'Jedan pojas, jedan put' (One Belt, One Road), a što je gotovo u potpunosti u skladu i s interesima kineskih investitora. Podsjetila je da je Kina već uspostavila određeni okvir suradnje sa Europskom unijom te da stoga očekuju da će suradnja Hrvatske i Kine na temelju već uspostavljenog okvira suradnje sa zemljama srednje i istočne Europe (Kina %2B 16) biti plodonosna i rezultirati konkretnom realizacijom projekata.

Šef kineske Nacionalne komisije za razvoj i reforme (NDRC) Wang Jianjun uz ostalo je, kako se prenosi, podsjetio da su jučer razgovarali s hrvatskom predsjednicom i premijerom o mogućnostima ulaganja u područja energetike, prometa, infrastrukture i turizma te da su na današnjem sastanku dobrodošli svi prijedlozi suradnje u resornim područjima.

U priopćenju Ministarstva se navodi kako su s projektima i planovima u sektorima cestogradnje, cestovnog i zračnog prometa kinesko izaslanstvo ukratko upoznali pomoćnici i načelnici u resorskim upravama i sektorima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te direktori državnih tvrtki unutar resorskih djelokruga, a glavne teme najvećim dijelom bile su usmjerene na dodatno jačanje bilateralne suradnje u okviru inicijative povezivanja pomorskih luka u Jadranu, Baltiku i Crnom moru, s naglaskom na infrastrukturne projekte.

Iz Ministarstva ističu kako su najveći interes kineskog izaslanstva pobudili projekti u željezničkoj infrastrukturi, uz poseban naglasak na izgradnju željezničke pruge na dionici Rijeka - Zagreb - granica s Mađarskom, a zanimali su se i za trenutno stanje projekta Luka Rijeka, odnosno vezano uz izgradnju novoga kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali. Pritom se napominje kako su čelnici HŽ Infrastrukture odgovorili na brojna pitanja kineske delegacije, poglavito o svim željezničkim projektima koji su započeti i koji su u planu, odnosno čija realizacija ovisi o uspješnosti apliciranja projekata u okviru financiranja sredstvima iz europskih fondova, a predstavnici Ministarstva na pitanja vezano uz mogućnosti unaprijeđenja lučkih kapaciteta opremanjem dodatnim lučkim instalacijama ali i izgradnjom lučke infrastrukture.

Tagovi: nizinska pruga, kineski investitori, Luka Rijeka, HŽ Infrastruktura, Oleg Butković, Wang Jianjun, Deng Ying
PROČITAJ I OVO
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BAKAR
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će zahvaljujući novootvorenom rudniku „Čukaru Peki“ kod Bora, Srbija „u nekom trenutku“ postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi.
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi na kraju tjedna Crobex indeksi su blago ojačali, no uz vrlo skroman obujam trgovanja, jer nema poticajnih poslovnih vijesti koje bi potaknule veću aktivnosti investitora.
Dolarov indeks u blagom minusu
FOREX
Dolarov indeks u blagom minusu
LONDON - Dolar je u petak blago oslabio prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, jer su investitori bili nešto skloniji valutama koje percipiraju rizičnijima nakon dobrih vijesti iz Kine.
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
NAGRADE
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
ZAGREB - Otok Lošinj se ovih dana dodatno potvrdio na međunarodnoj turističkoj mapi, s nagradama malološinjskom hotelu Belleuve za najbolju spa i wellness ponudu u svijetu, te projektu "Lošinjski loger Nerezinac" za drugo mjesto među najboljim europskim projektima održivog kulturnog turizma.
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
GUBICI
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
ZAGREB - Svinjogojci u ovome trenutku po jednom tovljeniku od 120 kilograma gube 600, a tovljači junadi po grlu od oko 600 kilograma i 2500 kuna, alarmantne su brojke koje ovih dana iznose hrvatski stočari, piše u petak Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE