GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Klimatske promjene smanjit će urod pšenice

Klimatske promjene smanjit će urod pšenice
PŠENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2022 / 12:45
Autor: SEEbiz
BERLIN - Urod pšenice mogao bi pasti sedam posto za svaki Celzijev stupanj globalnog zatopljenja, upozorili su stručnjaci Incijative za pšenicu.

„Proizvodnju pšenice otežat će idućih godina sve promjenjivija klima, a brojna istraživanja signaliziraju pad uroda od sedam posto za svaki stupanj povećanja temperature”, stoji u strateškom dokumentu inicijative.

Smanjena dostupnost vode već sada značajno utječe na regije koje se navodnjavaju, a problem će, kako se očekuje, dodatno zaoštriti snižena razina podzemnih voda i oborina, upozoravaju autori dokumenta.

Vjerojatno će se pojačati i pritisak da se smanji upotreba umjetnih gnojiva i pesticida kako bi se ublažilo zagađenje okoliša, dodaju.

Inicijativa ističe da su prioriteti njihovih istraživanja poboljšanje genetske raznolikosti i razumijevanje biologije korijenja i tla, a u njima sudjeluju agronomi, predstavnici vlada i tvrtki za uzgoj biljaka.

Inicijativa za pšenicu osnovana je 2011. godine i povezuje istraživače diljem svijeta sa ciljem poboljšanja opskrbe hranom.

U 2020. provodili su oko 770 istraživačkih projekata povezanih s pšenicom samo u Australiji, Kanadi, Kini, Španjolskoj i SAD-u, navodi se u izvješću.

U izradi strateškog dokumenta sudjelovali su agronomi, vlade i kompanije koje se bave uzgojem biljaka.

Gotovo četvrtina proizvedene pšenice plasira se na svjetska tržišta, za razliku od riže koja se uglavnom konzumira u matičnim zemljama proizvođača, napominje agencija dpa.

U svijetu se na međunarodnoj razini trguje sa gotovo četvrtinom pšenice, za razliku od riže koju proizvođači uglavnom koriste na domaćem tržištu.

Tagovi: pšenica, urod pšenice, klimatske promjene
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE