GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Knežević: Vladine mere protiv suše "maksimum maksimuma"

Knežević: Vladine mere protiv suše
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2012 / 12:02
Autor: ;i:3;s:15:
BEOGRAD – Ministarstvo poljoprivrede izaći će danas pred vladu sa predlogom mera za ublažavanje katastrofalnih posledica suše, za šta će biti izdvojeno od 12 do 15 milijardi dinara, najavio je ministar poljoprivrede Goran Knežević.
Mere su usaglašene i potvrđene sinoć na radnom sastanku premijera Srbije Ivice Dačića i resornih ministara, kazao je Knežević na konferenciji za novinare.

Predložene mere su podeljene u tri segmenta i bile bi znatno izdašnije da nije zatečena "katastrofalna situacija u finansijama u ovom ministarstvu", rekao je on i objasnio da su te mere u ovom trenutku "maksimum maksimuma", pa čak možda i prevazilaze mogućnosti države i vlade.

Knežević je precizirao da se tri segmenta mera odnose na oslobađanje poljoprivrednika određenih finansijskih obaveza ili njihovo prolongiranje, odgovarajuću intervenciju na tržištu, stabilnosti snabdevanje i cena, kao i neposrednu finansijsku pomoć poljoprivrednicima, kroz povećanje određenih podsticaja.

Predlog mera obuhvata omogućavanje dodatnog grejs perioda od godinu dana za subvencionisane kratkoročne i dugoročne agrarne kredite, tokom kog poljoprivrednici neće vraćati glavnicu, a nastaviće ugovoreno plaćanje kamate.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva će biti oslobođena plaćanja naknade za odvodnjavanje i navodnjavanje za 2011. i 2012. godinu, a biće upućena preporuka lokalnim samoupravama da oslobode registrovana poljoprivredna gazdinstva plaćanja zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za 2012.

Republička direkcija za robne rezerve interventno će kupiti do 200.000 tona merkantilnog kukuruza na domaćem tržištu, u cilju popunjavanja strateških rezervi, a privremeno će biti ukinute carine i prelevmani na uvoz svih vrsta žitarica do naredne žetve.

Dnevno će se pratiti izvoz svih vrsta žitarica i u slučaju izvoza koji bi značajno ugrozio snabdevanje domaćeg tržišta biće preduzete odgovarajuće mere.

Kada je reč o povećanju podsticaja, predviđena sredstva za tov junadi biće povećana sa postojećih 5.000 dinara po grla na 10.000 dinara, a za tov svinja sa postojećih 500 dinara po grlu na 1.000 dinara do kraja godine.

Predviđeno je i da se postojeći iznos premije za mleko od pet dinara po litru mleka poveća na sedam dinara za treći i četvrti kvartal ove godine, kao i da se do kraja godine proširi broj korisnika podsticaja za genetsko unapređenje stočarstva ublažavanjem kriterijuma za sticanje prava na te podsticaje.

Ministarstvo poljoprivrede će danas izaći pred vladu i sa predlogom da se već za 10 dana krene sa akcijom distribucije regresiranog dizel goriva poljoprivrednicima, naveo je Knežević.

"Iako se radi o usmenim i neodgovornim obećanjima bivšeg ministra Dušana Petrovića, datim bez pravnog osnova, mi ćemo pronaći način da poljoprivrednici dobiju subvencije koje su im proletos obećane", poručio je on.

Tagovi: Groan Knežević, poljoprivreda, suša, Vlada Srbije, Ivica Dačić
PROČITAJ I OVO
Za vikend u Splitu 37.000 putnika
GUŽVE
Za vikend u Splitu 37.000 putnika
SPLIT - Zrakoplovi i putnici polako, ali sigurno vraćaju se u splitsku zračnu luku, u kojoj se za vikend očekuje deset tisuća putnika, a tome treba pribrojiti još i 27 tisuća putnika u gradskoj luci.
SBITOP ove godine s najvećim prinosom u Europi
PRINOS
SBITOP ove godine s najvećim prinosom u Europi
LJUBLJANA - Europska središnja banka sastala se u četvrtak. Kako nema znakova promjena u monetarnoj politici (ECB će i u trećem tromjesečju održavati visoku razinu kupnje pandemijskih vrijednosnih papira od drugog tromjesečja), indeksi dionica postavljaju nove rekorde, slične američkim.
Crna Gora: Stanje katastrofalno, sezona nikakva
TURIZAM
Crna Gora: Stanje katastrofalno, sezona nikakva
PODGORICA - Na Crnogorskom primorju gostiju nema. Organizovanih dolazaka turista nema i stanje je mnogo lošije nego 2019. godine.
Cijene metala snažno rasle ove godine, ali iduća godina donosi smirivanje
METALI
Cijene metala snažno rasle ove godine, ali iduća godina donosi smirivanje
ZAGREB - Cijene osnovnih metala, procjenjuje Svjetska banka, u prosjeku će ove godine biti 36 posto više nego lani, ali u 2022. godini trebale bi se vratiti, "jer će ublažiti neka ograničenja u ponudi".
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovanje oprezno zbog inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovanje oprezno zbog inflacije
LONDON - Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer ulagači nisu htjeli previše riskirati zbog jačanja inflacijskih pritisaka u najvećim svjetskim gospodarstvima, što bi moglo navesti središnje banke na zaoštravanje monetarne politike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE