GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koje dionice najviše doprinose rastu CROBEX-a?

Koje dionice najviše doprinose rastu CROBEX-a?
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2021 / 22:30
Autor: SEEbiz / InterCapital
ANALIZA - CROBEX je odavno poznat po svojoj širini koja je donekle utjecala na sposobnost indeksa da točno prikaže situaciju na tržištu.

Stoga su u InterCapitalu odlučili pomnije ispitati kretanje indeksa pregledavajući pojedinačni doprinos svake komponente u razdoblju od 2013. do danas.

Tržišni indeksi trebali bi poslužiti kao pokazatelji smjera za investitora. Međutim, da bi mogao pravilno funkcionirati, indeks mora biti sastavljen od dionica koje privlače dovoljan promet da zapravo predstavljaju trenutno kretanje tržišta i ne budu izloženi čestim oscilacijama cijena. U međuvremenu, CROBEX trenutno nije takva vrsta indeksa jer se sastoji od velikog broja dionica koje mnogi upravitelji fondova ne bi uključili ni u svoj investicijski okvir (zbog izuzetno niske likvidnosti, lošeg korporativnog upravljanja, ulaska i izlaska iz predstečajnih postupaka itd.).

Vrijednost indeksa CROBEX smanjila se za 11% u promatranom razdoblju (ožujak 2013. - veljača 2020.), što bi moglo navesti neke ulagače da vjeruju da je hrvatskom tržištu promaklo cijelo tržište bikova koje je završilo ranije ove godine ili da je koronavirus uspio izbrisati gotovo cijelo desetljeće dobitaka. Srećom, ništa od toga nije istina.

Kao što se može primijetiti, dionice poput Atlantic Grupe, Valamara, Podravke i Adrisa imale su pozitivan utjecaj na uspješnost indeksa. S obzirom na to da su ove dionice među najpopularnijim dionicama za investitore, prethodno navedeno smanjenje izgleda pomalo obmanjujuće. S druge strane, dionice koje su povukle indeks prema dolje uglavnom su bile tvrtke s lošim performansama iz industrijskog sektora koje su sklone fluktuacijama cijena zbog svoje niske likvidnosti i lošeg korporativnog upravljanja što mnoge institucionalne investitore sprječava da kupe te dionice.

Nadalje, indeks je teško pogodila kriza Agrokora s Ledom koji je odgovoran za 7% gubitka indeksa. Iznimka iz ove skupine očito bi bili Končar i Arena Hospitality koji su, unatoč snažnom interesu investitora, bili neki od vodećih čimbenika negativnog učinka CROBEX-a.

Hrvatsko je tržište proteklih nekoliko godina sigurno prošlo kroz neke teške trenutke. Međutim, vjerujemo da je izvedba glavnog tržišnog indeksa malo pretjerana jer je njegova velika veličina dovela do uključivanja dionica što ga je neopravdano povuklo dalje. Stoga vjerujemo da, unatoč negativnim performansama indeksa, hrvatsko tržište i dalje nudi neke skrivene dragulje.


Tagovi: CROBEX, Podravka, Atlantic Grupa, Valamar Riviera, Adris Grupa, Arena Hospitality Group, Ledo
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE