GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova

Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2024 / 08:26
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.

Iako bi ovotjedni rezultati zarade Corporate America mogli privremeno stabilizirati tržište, to ne znači da su dionice neuspjele, rekao je glavni tržišni strateg banke.

Samozadovoljstvo oko procjena vrijednosti dionica, inflacija koja ostaje prevruća, smanjena očekivanja o skorom smanjenju kamatne stope Federalnih rezervi i pretjerano ružičasti izgledi za dobit su među snagama koje, kako kaže Kolanović, povećavaju rizike pada.

"Korekcija vjerojatno mora ići dalje", napisao je u ponedjeljak u bilješci klijentima nakon što je indeks S&P 500 završio prošli tjedan za više od 5% ispod najvišeg nivoa od 28. ožujka. Korekcija tržišta općenito se definira kao pad od 10% ili više.

"Tržišna koncentracija bila je vrlo visoka, a pozicioniranje produženo, što je obično znak upozorenja, u opasnosti od preokreta."

Američke dionice ojačale su u ponedjeljak, pri čemu je S&P 500 ojačao 0,9%, uoči napornog tjedna zarada. Očekuju se rezultati od oko 180 članova indeksa, što predstavlja više od 40% njegove tržišne kapitalizacije.

Microsoft, Alphabet, Meta Platforms i Tesla među najvećim su imenima koja će izvjestiti. Oporavak dolazi nakon što je grupa poslala tehnološki težak Nasdaq 100 Index na najveći tjedni gubitak u 17 mjeseci zbog zabrinutosti ulagača da će Fed zadržati više stope dulje.

Za Kolanovića, nedavni obrasci trgovanja i trenutni tržišni narativ paralelni su s onima od prošlog ljeta, kada su uzlazna inflacija iznenađenja i oštre revizije Fed-a potaknule pad rizične imovine. Osim što se sada pozicioniranje ulagača čini višim. Strateg preporučuje da ostanete obrambeni, dok pozadina dionica izgleda "problematično". U njegovom portfelju modela obrambeni pristup uključuje zaštitu rizične imovine s dugom volatilnošću i izloženošću robe, isključujući zlato.

Kolanović i njegov tim ove su godine bili među malom skupinom medvjeđih protivnika na Wall Streetu. Kako je većina njihovih kolega povećala svoje izglede za dionice u SAD-u, ekipa JPMorgana ostala je nesklona dionicama i rizičnoj imovini općenito, s najnižim ciljem S&P 500 na kraju godine među velikim bankama s Wall Streeta. S 4200, njihova prognoza implicira pad od otprilike 16% u odnosu na razinu od ponedjeljka prije kraja 2024. godine.

Tagovi: kolanović, dionice, microsoft, nyse, nasdaq, tesla, alphabet
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
ZAGREB - Slab promet i minimalni rast indeksa na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
HRANA
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
RIM - Cijene hrane blago su porasle u travnju budući da je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Hanfa poslala važno upozorenje
UPOZORENJE
Hanfa poslala važno upozorenje
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ponovo upozorava građane na sve učestaliju pojavu lažnih e-poruka u kojima se od građana traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze.
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
NOVI SADRŽAJI
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
ILOK – Puštanjem balona započela je svečanost promocije obnovljene povijesne jezgre Iloka koja će trajati do nedjelje 5. svibnja.
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
ANALITIČARI
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
FRANKFURT - Izgledi da će Europska središnja banka odstupiti od Federalnih rezervi u pogledu smanjenja kamatnih stopa vjerojatno će biti "posebno negativni" za 20-članu eurozonu, prema jednom ekonomistu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE