GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronavirus izbrisao 3,5 milijarde kuna mirovinske štednje

Koronavirus izbrisao 3,5 milijarde kuna mirovinske štednje
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2020 / 09:23
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Ono čega smo se bojali, počelo se događati. Koronavirus stvara ne samo zdravstvene i gospodarske nevolje, već je počeo nagrizati financijska tržišta, pa i mirovinsku štednju koju zaposleni u Hrvatskoj moraju držati u četirima obveznim mirovinskim fondovima u drugom stupu osiguranja.

Od početka godine vrijednost mirovinskog indeksa Mirex B pala je 3,14 posto, prema podacima portala Hrportofolio od četvrtka, piše Novi list.

To znači da je zaposleniku u Hrvatskoj, koji je zahvaljujući dugogodišnjem izdvajanju iz plaće nakupio u drugom stupu 200 tisuća kuna, koronavirus pojeo više od 6.000 kuna štednje. Oni s najvišim plaćama prošli su još gore, a i zaposlene s malim plaćama virus je oštetio za nekoliko tisuća kuna.

Ukupno gledajući, dva milijuna hrvatskih štediša u drugom stupu, koji su prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) kraj prošle godine dočekali sa 112,6 milijardi kuna na računima, zbog epidemije su dosad izgubili više od 3,5 milijarde kuna ušteđevine. Slične gubitke doživjelo je i 320 tisuća ljudi koji dobrovoljno štede za starost u trećem mirovinskom stupu.

Da je zaista riječ o posljedicama koronavirusa, potvrđuje posljednje izvješće Hanfe, prema kojem je vrijednost štednje u siječnju još rasla, po stopi od 0,43 posto. Stvari su krenule nizbrdo u veljači, posljednjih tjedana, otkako su financijska tržišta u svijetu doživjela potrese nezapamćene od krize iz 2008. Dionice indeksa Crobex na Zagrebačkoj burzi, primjerice, potonule su od 21. veljače više od 20 posto, slično kao na inozemnim burzama.

Trenutačno ne treba očekivati da će se ušteđevine u drugom stupu - za koje zaposleni u Hrvatskoj moraju izdvajati četvrtinu od 20 posto mirovinskog doprinosa iz njihovih plaća - uskoro oporaviti. Naprotiv, čini se da je pad vrijednosti mirovinskog osiguranja tek počeo, u Hrvatskoj i svijetu, donosi dnevnik.

Potvrđuje to i upozorenje Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) da prijeti kriza. ESMA je od svih sudionika na financijskom tržištu u četvrtak zatražila da budu »spremni primijeniti svoje planove za postupanje u kriznim situacijama«, kako bi osigurali kontinuitet poslovanja u skladu s regulatornim obvezama, priopćila je Hanfa.

Međunarodne institucije prognoziraju da bi pandemija koronavirusa mogla potaknuti europsku i svjetsku ekonomsku recesiju. Mirovinskim fondovima to navješćuje gubitke. Podsjećamo, kad je izbila kriza iz 2008. godine, vrijednost mirovinske štednje u Hrvatskoj pala je za 40 posto. Trebalo je tri godine za njezin oporavak. Usprkos tom udarcu krize, mirovinski fondovi u drugom stupu imali su u 18 godina rada prosječan godišnji prinos od 5,7 posto, prema Hanfi. No, valja imati na umu kako u taj prosječni prinos nije uračunata inflacija, koja je realno umanjila rast štednje.

Vrijednost mirovinske štednje pri bankama ovisi o kretanju cijena na burzama. Četiri mirovinska fonda u drugom stupu (AZ, Erste Plavi, PBZ CO i Raiffeisen), uložila su novac svojih štediša uglavnom u državne obveznice (68 posto), kao najsigurnije vrijednosne papire, prema izvješću Hanfe. Usto su 17,7 posto štednje uložili u dionice, a 7,5 posto u rizične fondove (UCIT i OIF) u inozemstvu. Svi ti papiri sada prolaze kroz cjenovne potrese, manje ili veće, piše Novi list.

Tagovi: koronavirus, tržište kapitala, CROBEX, Zagrebačka burza, mirovinski fondovi, mirovinska štednja
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE