GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kreće izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030.

Kreće izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030.
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2020 / 15:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo turizma i sporta pokreće izradu Strategije razvoja održivog turizma do 2030. i Nacionalnog plana razvoja održivog turizma od 2021. do 2027., kao dugoročne krovne okvire za razvoj turizma u RH, kazala je u četvrtak ministrica Nikolina Brnjac na sjednici Vlade na kojoj je donijeta odluka o pokretanju njihove izrade.

"Strategija razvoja održivog turizma do 2030. pobliže će definirati vizije razvoja turizma, vodeći računa o načelima održivosti te razvojnim potrebama i potencijalima turizma. Definirat će i strateške ciljeve, ključne pokazatelje učinaka i ciljane vrijednosti pokazatelja kasnije provedbe strategije", istaknula je ministrica Brnjac.

Izrada nove strategije razvoja turizma u Hrvatskoj u skladu je, kako je dodala, s programom Vlade i prioritetnim područjem javnih politika u okviru strateškog cilja Konkurentno i inovativno gospodarstvo u prijedlogu Nacionalne razvojne strategije RH do 2030.

Najavila je i da će se u sklopu strategije prvi puta izraditi i strateška procjena utjecaja na okoliš, dok će Nacionalni plan razvoja održivog turizma od 2021. do 2027. pobliže definirati provedbu strategije.

"Nacionalni plan će osigurati i detaljnu razradu mjera, aktivnosti, očekivanih rezultata i projekata, kao i potrebnih analitičkih podloga za što bolje pozicioniranje sektora turizma u novom financijskom razdoblju EU-a od 2021. do 2027.", poručila je ministrica.

Iz Ministarstva turizma i sporta u četvrtak su najavili da bi izrada tih strateških dokumenata trebala biti dovršena do kraja iduće godine te da će u prvoj polovini prosinca ove godine raspisati javnu nabavu usluge izrade Strategije i Nacionalnog plana.

Za stratešku procjenu o utjecaju na okoliš napominju da je obvezna za strategije, njihove izmjene i dopune koje se donose na državnoj razini iz područja turizma, kada daju okvir za zahvate koji podliježu ocjeni o potrebi procjene utjecaja na okoliš, odnosno procjeni utjecaja na okoliš. Predviđeno je da se procjena utjecaja na okoliš izrađuje u istom vremenskom roku kad i strategija, što znači i da će biti usvojena kad i Strategija odnosno Nacionalni plan.

S obzirom da je turizam u uskoj interakciji i međuovisnosti s ostalim sektorima, iz Ministarstva turizma i sporta naglašavaju i da im je cilj da strategija bude koherentna s javnim politika ostalih sektora, jer će time predstavljati uporište za obuhvat i daljnju konkretizaciju pitanja i mjera koja se dotiču sektora turizma u izradi njihovih nacionalnih planova.

"Krenuli smo s kreiranjem strateških okvira kako bi naše aktivnosti što kvalitetnije usmjerili na održivost i razvoj turističkog sektora, a zajednički cilj svih aktera treba biti pozicioniranje Hrvatske kao visokokvalitetne, sigurne, ali i prema gospodarskim kriterijima sve uspješnije turističke destinacije", poručila je ministrica turizma i sporta Brnjac.

Tagovi: Strategija razvoja održivog turizma, hrvatski turizam, Nikolina Brnjac
PROČITAJ I OVO
Dionicama Tesle će se trgovati na kripto burzi Binance
KRIPTO SVIJET
Dionicama Tesle će se trgovati na kripto burzi Binance
LONDON – Kripto burza Binance najavila je danas pokretanje „trgovine digitalnim tokenima“ koji su podržani dioničkim kapitalom, a prvi dionički token koji će biti ponuđen je Tesla, najveći proizvođač električnih automobila po tržišnoj kapitalizaciji.
Plenković: Covid putovnice bi se mogle riješiti do ljeta
PREMIJER
Plenković: Covid putovnice bi se mogle riješiti do ljeta
ZAGREB - "Naša je procjena da ćemo s naručenim dozama cijepiti 55 posto populacije do kraja lipnja. Da je stiglo svo cjepivo AstraZenece koje je bilo naručeno, taj broj bi bio 70 posto."
Njemački mediji: Turska i Hrvatska su visokorizične
LOŠE VIJESTI
Njemački mediji: Turska i Hrvatska su visokorizične
BERLIN - Nakon što je savezna vlada od nedjelje na popis zemalja s visokom korona-incidencijom stavila i dvije popularne destinacije (Tursku i Hrvatsku), tisak se bavi pitanjem kako bi mogla izgledati ljetna sezona?
Hrvatska i dvanaest članica EU-a usuglasile turističku zelenu putovnicu
DOGOVOR
Hrvatska i dvanaest članica EU-a usuglasile turističku zelenu putovnicu
ZAGREB - Hrvatska i dvanaest članica Europske unije postigle su dogovor oko kriterija za izdavanje tzv. „zelene putovnice“ koja bi u vrijeme pandemije olakšala protok turista, priopćeno je u ponedjeljak u Beču.
Beogradska berza: Indeksi otvorili trgovačku nedelju s rastom
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi otvorili trgovačku nedelju s rastom
BEOGRAD – Umereno trgovanje i dalji uspon BELEX indeksa obeležili su prvi trgovački dan u ovoj nedelji na domaćem tržištu akcija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE