GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kreće izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030.

Kreće izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030.
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2020 / 15:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo turizma i sporta pokreće izradu Strategije razvoja održivog turizma do 2030. i Nacionalnog plana razvoja održivog turizma od 2021. do 2027., kao dugoročne krovne okvire za razvoj turizma u RH, kazala je u četvrtak ministrica Nikolina Brnjac na sjednici Vlade na kojoj je donijeta odluka o pokretanju njihove izrade.

"Strategija razvoja održivog turizma do 2030. pobliže će definirati vizije razvoja turizma, vodeći računa o načelima održivosti te razvojnim potrebama i potencijalima turizma. Definirat će i strateške ciljeve, ključne pokazatelje učinaka i ciljane vrijednosti pokazatelja kasnije provedbe strategije", istaknula je ministrica Brnjac.

Izrada nove strategije razvoja turizma u Hrvatskoj u skladu je, kako je dodala, s programom Vlade i prioritetnim područjem javnih politika u okviru strateškog cilja Konkurentno i inovativno gospodarstvo u prijedlogu Nacionalne razvojne strategije RH do 2030.

Najavila je i da će se u sklopu strategije prvi puta izraditi i strateška procjena utjecaja na okoliš, dok će Nacionalni plan razvoja održivog turizma od 2021. do 2027. pobliže definirati provedbu strategije.

"Nacionalni plan će osigurati i detaljnu razradu mjera, aktivnosti, očekivanih rezultata i projekata, kao i potrebnih analitičkih podloga za što bolje pozicioniranje sektora turizma u novom financijskom razdoblju EU-a od 2021. do 2027.", poručila je ministrica.

Iz Ministarstva turizma i sporta u četvrtak su najavili da bi izrada tih strateških dokumenata trebala biti dovršena do kraja iduće godine te da će u prvoj polovini prosinca ove godine raspisati javnu nabavu usluge izrade Strategije i Nacionalnog plana.

Za stratešku procjenu o utjecaju na okoliš napominju da je obvezna za strategije, njihove izmjene i dopune koje se donose na državnoj razini iz područja turizma, kada daju okvir za zahvate koji podliježu ocjeni o potrebi procjene utjecaja na okoliš, odnosno procjeni utjecaja na okoliš. Predviđeno je da se procjena utjecaja na okoliš izrađuje u istom vremenskom roku kad i strategija, što znači i da će biti usvojena kad i Strategija odnosno Nacionalni plan.

S obzirom da je turizam u uskoj interakciji i međuovisnosti s ostalim sektorima, iz Ministarstva turizma i sporta naglašavaju i da im je cilj da strategija bude koherentna s javnim politika ostalih sektora, jer će time predstavljati uporište za obuhvat i daljnju konkretizaciju pitanja i mjera koja se dotiču sektora turizma u izradi njihovih nacionalnih planova.

"Krenuli smo s kreiranjem strateških okvira kako bi naše aktivnosti što kvalitetnije usmjerili na održivost i razvoj turističkog sektora, a zajednički cilj svih aktera treba biti pozicioniranje Hrvatske kao visokokvalitetne, sigurne, ali i prema gospodarskim kriterijima sve uspješnije turističke destinacije", poručila je ministrica turizma i sporta Brnjac.

Tagovi: Strategija razvoja održivog turizma, hrvatski turizam, Nikolina Brnjac
PROČITAJ I OVO
Hanfa upozorava korisnike Facebooka na lažne oglase o ulaganju u kinesku kriptovalutu
UPOZORENJE
Hanfa upozorava korisnike Facebooka na lažne oglase o ulaganju u kinesku kriptovalutu
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga upozorila je u petak korisnike Facebooka da ne 'nasjedaju' na oglase koji promoviraju ulaganje u kinesku kriptovalutu u izdanju Yuan Pay Group, a iza koje navodno stoji kineska vlada, jer sve okolnosti upućuju na prevaru.
Mađarska prva u EU kupila rusko cjepivo protiv korone
CJEPIVO
Mađarska prva u EU kupila rusko cjepivo protiv korone
BUDIMPEŠTA - Mađarska je potpisala ugovor o kupnji dva milijuna doza ruskog cjepiva protiv covida-19, Sputnjik V, prva u Europskoj uniji, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto novinarima u Moskvi u petak.
Dolar stabilan prema košarici valuta
FOREX
Dolar stabilan prema košarici valuta
LONDON - Tečaj dolara u petak se stabilizirao prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, nakon tri dana pada, jer su investitori fokus preusmjerili na nove gospodarske pokazatelje.
Eksplozija izvoza talijanske tjestenine u Njemačku
TREND
Eksplozija izvoza talijanske tjestenine u Njemačku
BERLIN - Neutaživ apetit Nijemaca za tjesteninom u doba korone donio je barem jednu dobru vijest Italiji koja je izvoz te te namirnice u Njemačku povećala za 20 posto u godinu dana.
EU tržišta: Indeksi pali zbog restrikcija putovanja
TRŽIŠTE KAPITALA
EU tržišta: Indeksi pali zbog restrikcija putovanja
FRANKFURT - Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale jer ulagače zabrinjava zaoštravanje restriktivnih mjera u vezi putovanja u nekim zemljama eurozone zbog pandemije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE