GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kreće izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030.

Kreće izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030.
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2020 / 15:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo turizma i sporta pokreće izradu Strategije razvoja održivog turizma do 2030. i Nacionalnog plana razvoja održivog turizma od 2021. do 2027., kao dugoročne krovne okvire za razvoj turizma u RH, kazala je u četvrtak ministrica Nikolina Brnjac na sjednici Vlade na kojoj je donijeta odluka o pokretanju njihove izrade.

"Strategija razvoja održivog turizma do 2030. pobliže će definirati vizije razvoja turizma, vodeći računa o načelima održivosti te razvojnim potrebama i potencijalima turizma. Definirat će i strateške ciljeve, ključne pokazatelje učinaka i ciljane vrijednosti pokazatelja kasnije provedbe strategije", istaknula je ministrica Brnjac.

Izrada nove strategije razvoja turizma u Hrvatskoj u skladu je, kako je dodala, s programom Vlade i prioritetnim područjem javnih politika u okviru strateškog cilja Konkurentno i inovativno gospodarstvo u prijedlogu Nacionalne razvojne strategije RH do 2030.

Najavila je i da će se u sklopu strategije prvi puta izraditi i strateška procjena utjecaja na okoliš, dok će Nacionalni plan razvoja održivog turizma od 2021. do 2027. pobliže definirati provedbu strategije.

"Nacionalni plan će osigurati i detaljnu razradu mjera, aktivnosti, očekivanih rezultata i projekata, kao i potrebnih analitičkih podloga za što bolje pozicioniranje sektora turizma u novom financijskom razdoblju EU-a od 2021. do 2027.", poručila je ministrica.

Iz Ministarstva turizma i sporta u četvrtak su najavili da bi izrada tih strateških dokumenata trebala biti dovršena do kraja iduće godine te da će u prvoj polovini prosinca ove godine raspisati javnu nabavu usluge izrade Strategije i Nacionalnog plana.

Za stratešku procjenu o utjecaju na okoliš napominju da je obvezna za strategije, njihove izmjene i dopune koje se donose na državnoj razini iz područja turizma, kada daju okvir za zahvate koji podliježu ocjeni o potrebi procjene utjecaja na okoliš, odnosno procjeni utjecaja na okoliš. Predviđeno je da se procjena utjecaja na okoliš izrađuje u istom vremenskom roku kad i strategija, što znači i da će biti usvojena kad i Strategija odnosno Nacionalni plan.

S obzirom da je turizam u uskoj interakciji i međuovisnosti s ostalim sektorima, iz Ministarstva turizma i sporta naglašavaju i da im je cilj da strategija bude koherentna s javnim politika ostalih sektora, jer će time predstavljati uporište za obuhvat i daljnju konkretizaciju pitanja i mjera koja se dotiču sektora turizma u izradi njihovih nacionalnih planova.

"Krenuli smo s kreiranjem strateških okvira kako bi naše aktivnosti što kvalitetnije usmjerili na održivost i razvoj turističkog sektora, a zajednički cilj svih aktera treba biti pozicioniranje Hrvatske kao visokokvalitetne, sigurne, ali i prema gospodarskim kriterijima sve uspješnije turističke destinacije", poručila je ministrica turizma i sporta Brnjac.

Tagovi: Strategija razvoja održivog turizma, hrvatski turizam, Nikolina Brnjac
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE