GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kripto scena priprema se za konačni ulazak u mainstream

Kripto scena priprema se za konačni ulazak u mainstream
ETF-ovi
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2024 / 18:43
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Kripto svijet se kladi da je došao njegov mainstream trenutak. Ta oklada ovisi o blagoslovu glavnog policajca Wall Streeta.

Očekuje se da Komisija za vrijednosne papire i burzu u nadolazećim danima donese odluku o tome hoće li 14 različitih upravitelja novcem moći pokrenuti vlastite promptne fondove kojima se trguje na burzi bitcoina.

Ti bi ETF-ovi omogućili svakodnevnim ulagačima da se izlože bitcoinu (BTC-USD) bez potrebe da ga posjeduju, trgujući njime kao dionicom.

Odobrenja bi također mogla proširiti široko prihvaćanje najveće svjetske kriptovalute, čineći bitcoin potencijalnom glavnom robom u 401(k)s, IRA-ama i mirovinskim planovima koje koriste obični ljudi, piše Yahoo! Finance.

Među kandidatima su neka od najvećih imena na Wall Streetu, od BlackRocka (BLK) do Franklina Templetona (BEN), kao i niz tvrtki poznatijih u kripto svijetu.

JPMorgan Chase (JPM) i Goldman Sachs (GS) su među divovskim bankama koje su ponudile pomoć nekim od ovih upravitelja novcem u stvaranju i otkupu udjela u njihovim novim fondovima.

BlackRock, najveći svjetski upravitelj novcem, jedan je od podnositelja zahtjeva koji traže odobrenje SEC-a za pokretanje spot bitcoin ETF-a. (Fatih Aktas/Agencija Anadolu putem Getty Images) (Anadolu putem Getty Images)
Izazov pred industrijom je taj što je SEC u prošlosti odbijao takve zahtjeve, tvrdeći da su proizvodi osjetljivi na tržišnu manipulaciju. Regulator je također najistaknutiji protivnik industrije, podigavši brojne tužbe i ovršne radnje protiv ključnih igrača.

Oni u kripto svijetu kažu da postoje znakovi da SEC ovaj put neće stajati na putu i da će dati zeleno svjetlo za svih 14 kandidata odjednom.

Takav optimizam pomogao je bitcoinu da poraste za 164% u 2023. i na početku 2024. popevši se iznad 45.000 dolara, što je njegova najviša razina u gotovo dvije godine.

Također pomaže ulagačima da odustanu od sjećanja na 2022., kada su neka od najvećih imena u industriji izbrisana s padom vrijednosti digitalne imovine.

"Bitcoin ETF-ovi bit će službeni čavao u lijes te prethodne kripto zime", rekao je Laurence Latimer, izvršni direktor i suosnivač kripto tvrtke Dinara, za Yahoo Finance.

Brojni podnositelji zahtjeva — uključujući Bitwise, Hashdex i VanEck — već su objavili teaser video oglase prije onoga što očekuju da će biti njihovo potencijalno lansiranje.

"Bitcoinovo vrijeme je stiglo", glasi slogan Hashdex spota.

Ali kao znak toga koliko ovisi o tim odobrenjima, bitcoin je pao gotovo 10% ranije ovog tjedna nakon što je jedan industrijski analitičar iznio suprotno stajalište o tome što SEC može učiniti.

Markus Thielen, voditelj istraživanja u kripto investicijskoj tvrtki Matrixport, rekao je u bilješci od utorka da će SEC odbiti sve ETF prijave ovog mjeseca i da proizvodi neće dobiti zeleno svjetlo do najmanje drugog kvartala. Ako se to dogodi, cijene bitcoina mogle bi pasti za 20%, navodi se u bilješci.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, etf, sec, gensler, blackrock
PROČITAJ I OVO
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE