GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kriptovalute ušle u mainstream, postaju ozbiljna alternativa zlatu

Kriptovalute ušle u mainstream, postaju ozbiljna alternativa zlatu
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2021 / 21:36
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Već neko vrijeme ljubitelji kriptovaluta tvrde kako je bitcoin zapravo alternativa zlatu u kontekstu čuvara vrijednosti. Čini se da su im se ovih dana ispunila predviđanja.

Ukupna vrijednost tržišta kriptovaluta sada je iznad dva bilijuna dolara što je gotovo jednako vrijednosti zčata koje se drži za privatne investicije, prema podacima Bernsteina.

„Ulagači moraju pronaći tokove povrata koji mogu zaštititi rizik od devalvacije i biti diverzifikator vlasničkog rizika na višim razinama inflacije. Ta bi imovina [kriptovalute] mogla imati potencijal za obavljanje te funkcije ”, rekla je tvrtka u utorak u bilješci klijentima, piše CNBC.

Kriptovalute su ušle u mainstream usred podrške tvrtki i institucionalnih igrača, a ulagači sve više gledaju na digitalne valute kao na pouzdano skladište vrijednosti i način diverzifikacije portfelja. Bitcoin, najveća kriptovaluta, trgovao se u utorak na razinama od oko 43.300 američkih dolara, stavljajući svoju tržišnu kapitalizaciju na oko 800 milijardi dolara, pokazuju podaci Coin Metrics.

No Bernstein je brzo primijetio da i zlatna i digitalna valuta imaju druge svrhe. Kada se zlatni nakit ubaci u jednadžbu, tržište plemenitog metala iznosi približno 8 bilijuna dolara, prema Bernsteinovim izračunima, što je otprilike četiri puta više od kripto scene.

Uz to, postoje važne razlike između kriptovaluta. Bernstein tvrdi da se bitcoin primarno koristi kao skladište vrijednosti, dok druge digitalne valute, poput ethereuma, imaju funkcionalnost izvan mogućnosti da se drže (samo) kao ulaganje.

Bernsteinov poziv odjekuje komentarima krupnih menadžera koji su ukazali na lakoću kojom se trguje s bitcoinima koji ga čine privlačnijim od zlata kao sigurnog utočišta i zaštite od inflacije.

"Lako je prenosiv i može se poslati bilo gdje u svijetu ako imate pametni telefon, pa je puno bolja verzija kao zaliha vrijednosti od zlata", rekao je Bill Miller, osnivač i glavni investicijski direktor tvrtke Miller Value Partners. CNBC u travnju.

"Bitcoin je puno funkcionalniji od zlatnih poluga", primijetio je Rick Rieder, glavni direktor za ulaganja u globalni fiksni dohodak u BlackRocku.

Ipak, ostaju pitanja oko dugoročne održivosti bitcoina, s regulatornog i ekološkog stajališta. Prošli su tjedan cijene bitcoina pale nakon što je izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao da tvrtka obustavlja prihvaćanje kriptovalute kao oblika plaćanja za vozila zbog "brzo rastuće upotrebe fosilnih goriva za rudarstvo bitcoina". Musk je kasnije pojasnio u ponedjeljak da tvrtka nije prodala niti jednu svoju bitcoin poziciju, koja je prvi put objavljena u veljači u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara.

Gledajući u budućnost, Harshita Rawat iz Bernsteina kaže da vjeruje da bitcoin može istisnuti zlato nakon što se riješe neka regulatorna i ekološka pitanja.

"Bitcoin se lakše može koristiti kao skladište vrijednosti u bilo kojem dijelu svijeta (posebno u zemljama s nestabilnim fiat valutama) i vrlo je likvidan", napomenula je, ukazujući na mrežu kriptovaluta 24x7 i blizu trenutnih transakcija.

"Implikacije kao zaliha vrijednosti, posebno u određenim zemljama / režimima, su značajne."

Rekla je da su bitcoin i kriptovalute općenito "dosegli prijelomnu točku" u smislu "institucionalnog / maloprodajnog usvajanja, ulaganja u dolare, talenta koji rade u industriji i likvidnosti".

Rawatov kolega Inigo Fraser-Jenkins manje je siguran u to kako će u konačnici ulagači dugoročno gledati na bitcoin. Između ostalog, ukazao je na 5000-godišnju povijest zlata, u usporedbi s investitorima koji su tek nedavno ušli u bitcoin kao alternativnog čuvara vrijednosti.

Tvrdi da će proći mnogo godina prije nego što bitcoin uspije uspostaviti dovoljno rašireno povjerenje kako bi ga stvorio kao istinsku "sigurnu luku".

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, dolar, zlato, Bernstein, tržište kriptovaluta, rudarenje bitcoina
PROČITAJ I OVO
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
NALIČJE
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
ZAGREB – Prekovremeni rad u trgovini nije bio ni evidentiran ni plaćen kod 40,2 posto radnika, to je jedan od argumenata na koji se Vlada poziva kad navodi razloge koji su je motivirali na zabranu rada nedjeljom u trgovinama.
Od sada direktnim vozom na Zlatibor
POVEZANOST
Od sada direktnim vozom na Zlatibor

BEOGRAD - „Srbija voz“ saopštio je danas da se od 13. juna uvodi direktan voz sa stanice Beograd centar do stanice Zlatibor i sa stanice Zlatibor do stanice Beograd centar.

Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
CIJENE I TRŽIŠTE
Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
ANALIZA - S  inflacijom, porastom nameta i preniskim prinosima obveznica za ovu godinu, možemo ostati pozitivni u pogledu cijena dionica.
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
NEDELJNI PREGLED BSE
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze završili su poslednji trgovački dan u nedelji s mešovitim rezultatima, ali su u odnosu na prošlu sedmicu u minimalnom plusu, dok je aktivnost investitora ostala anemična.
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
LUKE
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
ROVINJ - Prizor nepraktičnog priveza brodica u više redova u rovinjskoj lučici Andana, odnosno u južnoj luci Svete Katarine, uskoro će postati dio prošlosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE