GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kriptovalute ušle u mainstream, postaju ozbiljna alternativa zlatu

Kriptovalute ušle u mainstream, postaju ozbiljna alternativa zlatu
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2021 / 21:36
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Već neko vrijeme ljubitelji kriptovaluta tvrde kako je bitcoin zapravo alternativa zlatu u kontekstu čuvara vrijednosti. Čini se da su im se ovih dana ispunila predviđanja.

Ukupna vrijednost tržišta kriptovaluta sada je iznad dva bilijuna dolara što je gotovo jednako vrijednosti zčata koje se drži za privatne investicije, prema podacima Bernsteina.

„Ulagači moraju pronaći tokove povrata koji mogu zaštititi rizik od devalvacije i biti diverzifikator vlasničkog rizika na višim razinama inflacije. Ta bi imovina [kriptovalute] mogla imati potencijal za obavljanje te funkcije ”, rekla je tvrtka u utorak u bilješci klijentima, piše CNBC.

Kriptovalute su ušle u mainstream usred podrške tvrtki i institucionalnih igrača, a ulagači sve više gledaju na digitalne valute kao na pouzdano skladište vrijednosti i način diverzifikacije portfelja. Bitcoin, najveća kriptovaluta, trgovao se u utorak na razinama od oko 43.300 američkih dolara, stavljajući svoju tržišnu kapitalizaciju na oko 800 milijardi dolara, pokazuju podaci Coin Metrics.

No Bernstein je brzo primijetio da i zlatna i digitalna valuta imaju druge svrhe. Kada se zlatni nakit ubaci u jednadžbu, tržište plemenitog metala iznosi približno 8 bilijuna dolara, prema Bernsteinovim izračunima, što je otprilike četiri puta više od kripto scene.

Uz to, postoje važne razlike između kriptovaluta. Bernstein tvrdi da se bitcoin primarno koristi kao skladište vrijednosti, dok druge digitalne valute, poput ethereuma, imaju funkcionalnost izvan mogućnosti da se drže (samo) kao ulaganje.

Bernsteinov poziv odjekuje komentarima krupnih menadžera koji su ukazali na lakoću kojom se trguje s bitcoinima koji ga čine privlačnijim od zlata kao sigurnog utočišta i zaštite od inflacije.

"Lako je prenosiv i može se poslati bilo gdje u svijetu ako imate pametni telefon, pa je puno bolja verzija kao zaliha vrijednosti od zlata", rekao je Bill Miller, osnivač i glavni investicijski direktor tvrtke Miller Value Partners. CNBC u travnju.

"Bitcoin je puno funkcionalniji od zlatnih poluga", primijetio je Rick Rieder, glavni direktor za ulaganja u globalni fiksni dohodak u BlackRocku.

Ipak, ostaju pitanja oko dugoročne održivosti bitcoina, s regulatornog i ekološkog stajališta. Prošli su tjedan cijene bitcoina pale nakon što je izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao da tvrtka obustavlja prihvaćanje kriptovalute kao oblika plaćanja za vozila zbog "brzo rastuće upotrebe fosilnih goriva za rudarstvo bitcoina". Musk je kasnije pojasnio u ponedjeljak da tvrtka nije prodala niti jednu svoju bitcoin poziciju, koja je prvi put objavljena u veljači u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara.

Gledajući u budućnost, Harshita Rawat iz Bernsteina kaže da vjeruje da bitcoin može istisnuti zlato nakon što se riješe neka regulatorna i ekološka pitanja.

"Bitcoin se lakše može koristiti kao skladište vrijednosti u bilo kojem dijelu svijeta (posebno u zemljama s nestabilnim fiat valutama) i vrlo je likvidan", napomenula je, ukazujući na mrežu kriptovaluta 24x7 i blizu trenutnih transakcija.

"Implikacije kao zaliha vrijednosti, posebno u određenim zemljama / režimima, su značajne."

Rekla je da su bitcoin i kriptovalute općenito "dosegli prijelomnu točku" u smislu "institucionalnog / maloprodajnog usvajanja, ulaganja u dolare, talenta koji rade u industriji i likvidnosti".

Rawatov kolega Inigo Fraser-Jenkins manje je siguran u to kako će u konačnici ulagači dugoročno gledati na bitcoin. Između ostalog, ukazao je na 5000-godišnju povijest zlata, u usporedbi s investitorima koji su tek nedavno ušli u bitcoin kao alternativnog čuvara vrijednosti.

Tvrdi da će proći mnogo godina prije nego što bitcoin uspije uspostaviti dovoljno rašireno povjerenje kako bi ga stvorio kao istinsku "sigurnu luku".

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, dolar, zlato, Bernstein, tržište kriptovaluta, rudarenje bitcoina
PROČITAJ I OVO
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE