GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Križevci planiraju gradnju intermodalnog terminala

Križevci planiraju gradnju intermodalnog terminala
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2023 / 13:50
Autor: SEEbiz
KRIŽEVCI - Grad Križevci planira gradnju intermodalnog terminala u Gospodarskoj zoni Gornji Čret gdje se trenutno nalazi kamp turske kompanije Cengiz koja je izvođač radova na željezničkoj pruzi Križevci - mađarska granica, doznaje se iz križevačke gradske uprave.

Projekt intermodalnog terminala u Križevcima, ako bi bio realiziran, mogao bi prigorsku metropolu učiniti prometnim čvorištem ovog dijela Hrvatske. Terminal dobiva svoj puni smisao izgradnjom nove pruge od državne granice do luke Rijeka. Isto tako, u planovima HŽ-a je i potpuna rekonstrukcija pruge od Zagreba do Vukovara.

Ideja terminala je da se na tom mjestu kamionski promet zamijeni željezničkima, i obrnuto. Naime, izgradnjom ove moderne pruge, teret bi, primjerice, od luke Rijeka do Zagreba i cijelog središnjeg dijela Hrvatske došao vlakom do terminala te bi samo kraći dio svojeg putovanja imao kamionskim prijevozom do krajnje destinacije. Tako bi bilo i obrnuto, a sva roba koja bi odlazila iz ovog dijela Hrvatske, prema luci Rijeka u jednom smjeru, pa prema Budimpešti u drugom ili prema Srbiju u trećem pravcu dolazila do terminala gdje bi se kontejnerima prebacila na vlak. Već s ovih nekoliko činjenica, jasno je da bi Križevci postali prometno čvorište, a to dakako podrazumijeva i razvoj popratnih industrija, izgradnju skladišnih prostora, mogućnosti razvitka gospodarstva i otvaranje proizvodnih pogona, upravo zbog izvrsne prometne povezanosti. Kako cestovne, jer Križevci imaju brzu cestu, tako i željezničke.

Križevci bi tada svakako postali logistički, prometni pa i poduzetnički centar županije, daleko iznad Koprivnice.

O važnosti ovog projekta za cijeli kraj, govorio je na prošlogodišnjem panelu, gdje je i javnosti predstavljen projekt, dr. sc. Tomislav Rožić iz Zavoda za transportnu logistiku Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.

– Grad Križevci bi uz grad Zagreb postao iznimno važno logističko središte na razini cijele Hrvatske, povećalo bi se zapošljavanje i razvijenost regije, povećali bi se proračunski prihodi i dohodak stanovnika, kao i dostupnost izvoznih strategija regionalnim i lokalnim gospodarstvenicima- pojasnio je tada Rožić.

Tagovi: Križevci, terminal, intermodalni terminal, logistika, cengiz
PROČITAJ I OVO
Life coaching kao profesija - tko su životni treneri?
KARIJERE
Life coaching kao profesija - tko su životni treneri?
ANALIZA - U današnjem svijetu koji je sve brži i zahtjevniji, mnogi ljudi se suočavaju s različitim nedoumicama, stresom, nesigurnošću, žele napredovati ili razvijati se u nekom području.
Bitcoin iznad 54.000 dolara prvi put od prosinca 2021.
UZLET
Bitcoin iznad 54.000 dolara prvi put od prosinca 2021.
NEW YORK - Vrijednost bitcoina skočila je iznad razine od 54.000 dolara u ponedjeljak.
Wall Street: S&P 500 spustio se s rekordnih visina
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 spustio se s rekordnih visina
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u ponedjeljak i povukao se sa svog rekorda od prošlog petka, a ulagači čekaju ključne podatke o inflaciji.
Vučković u Bruxellesu najavila administrativna rasterećenja
NAJAVE
Vučković u Bruxellesu najavila administrativna rasterećenja
BRUXELLES - Hrvatska nastoji pomoći svojim poljoprivrednicima kroz dodatne potpore iz proračuna i na razini EU-a osigurati im veću fleksibilnost u dostupnosti europskih fondova, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Kolike dividende mogu očekivati dioničari najboljih hrvatskih kompanija?
PROCJENE
Kolike dividende mogu očekivati dioničari najboljih hrvatskih kompanija?
ANALIZA - Kraj svake poslovne godine za dioničare znači i slatko iščekivanje odluke kolike će dividende isplatiti kompanije čiji su dioničari.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE