GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Križevci planiraju gradnju intermodalnog terminala

Križevci planiraju gradnju intermodalnog terminala
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2023 / 13:50
Autor: SEEbiz
KRIŽEVCI - Grad Križevci planira gradnju intermodalnog terminala u Gospodarskoj zoni Gornji Čret gdje se trenutno nalazi kamp turske kompanije Cengiz koja je izvođač radova na željezničkoj pruzi Križevci - mađarska granica, doznaje se iz križevačke gradske uprave.

Projekt intermodalnog terminala u Križevcima, ako bi bio realiziran, mogao bi prigorsku metropolu učiniti prometnim čvorištem ovog dijela Hrvatske. Terminal dobiva svoj puni smisao izgradnjom nove pruge od državne granice do luke Rijeka. Isto tako, u planovima HŽ-a je i potpuna rekonstrukcija pruge od Zagreba do Vukovara.

Ideja terminala je da se na tom mjestu kamionski promet zamijeni željezničkima, i obrnuto. Naime, izgradnjom ove moderne pruge, teret bi, primjerice, od luke Rijeka do Zagreba i cijelog središnjeg dijela Hrvatske došao vlakom do terminala te bi samo kraći dio svojeg putovanja imao kamionskim prijevozom do krajnje destinacije. Tako bi bilo i obrnuto, a sva roba koja bi odlazila iz ovog dijela Hrvatske, prema luci Rijeka u jednom smjeru, pa prema Budimpešti u drugom ili prema Srbiju u trećem pravcu dolazila do terminala gdje bi se kontejnerima prebacila na vlak. Već s ovih nekoliko činjenica, jasno je da bi Križevci postali prometno čvorište, a to dakako podrazumijeva i razvoj popratnih industrija, izgradnju skladišnih prostora, mogućnosti razvitka gospodarstva i otvaranje proizvodnih pogona, upravo zbog izvrsne prometne povezanosti. Kako cestovne, jer Križevci imaju brzu cestu, tako i željezničke.

Križevci bi tada svakako postali logistički, prometni pa i poduzetnički centar županije, daleko iznad Koprivnice.

O važnosti ovog projekta za cijeli kraj, govorio je na prošlogodišnjem panelu, gdje je i javnosti predstavljen projekt, dr. sc. Tomislav Rožić iz Zavoda za transportnu logistiku Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.

– Grad Križevci bi uz grad Zagreb postao iznimno važno logističko središte na razini cijele Hrvatske, povećalo bi se zapošljavanje i razvijenost regije, povećali bi se proračunski prihodi i dohodak stanovnika, kao i dostupnost izvoznih strategija regionalnim i lokalnim gospodarstvenicima- pojasnio je tada Rožić.

Tagovi: Križevci, terminal, intermodalni terminal, logistika, cengiz
PROČITAJ I OVO
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
NOVI SADRŽAJI
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
ILOK – Puštanjem balona započela je svečanost promocije obnovljene povijesne jezgre Iloka koja će trajati do nedjelje 5. svibnja.
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
ANALITIČARI
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
FRANKFURT - Izgledi da će Europska središnja banka odstupiti od Federalnih rezervi u pogledu smanjenja kamatnih stopa vjerojatno će biti "posebno negativni" za 20-članu eurozonu, prema jednom ekonomistu.
Azijska tržišta: Hong Kong i Tajvan predvodnici optimizma
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Hong Kong i Tajvan predvodnici optimizma
ŠANGAJ - Dionice u Hong Kongu i Tajvanu predvodile su rast u Aziji u petak dok je Wall Street porastao tijekom noći, uoči ključnih podataka o zapošljavanju u SAD-u.
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove
PREDVIĐANJA
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove

NEW YORK - Financijske institucije održavaju marljive i istraživačke razgovore, a BlackRock igra ulogu edukatora, rekao je Robert Mitchnick, voditelj tvrtke za digitalnu imovinu.

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE