GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krk ove godine na 54 posto lanjskog turističkog ostvarenja

Krk ove godine na 54 posto lanjskog turističkog ostvarenja
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2020 / 09:01
Autor: SEEbiz / Novi list
KRK - U kolovozu ove godine na Krku je ostvareno 158.110 dolazaka i 1,04 milijuna noćenja. U odnosu na ostvarenja istog ljetnog mjeseca prošle godine, ovaj je kolovoz, ispostavilo se, bio za četrdesetak posto »tanji« po pitanju broja gostiju te 35 posto lošiji u pogledu broja ostvarenih turističkih noćenja.

A kad su u pitanju kumulativni rezultati za svih osam ovogodišnjih mjeseci, rezultati ove, po mnogočemu teške, zahtjevne i neobične godine bliži su polovini onih lanjskih. Preciznije govoreći, s 393.500 gostiju koji su ondje ove godine ostvarili tek nešto manje od 2,4 milijuna noćenja, bodulska je statistika ove godine dosegla tek 54 posto prošlogodišnjih rezultata. Lani je, naime, koncem kolovoza otočni turistički saldo već bilježio 4,2 milijuna noćenja. Zanimljivo je iz podataka koje su nam jučer predstavili iz Turističke zajednice otoka Krka primijetiti i da su ove godine ukupna ostvarenja cjelokupnog otočnog turizma na razni onih koje su u lanjskoj godini na tom turističkom otoku sami ostvarili iznajmljivači smještaja u domaćinstvu!

U moru neobičnih i umnogome »ekstremnih« brojki, postotaka i indeksa koji, očekivano, baš ni u čemu ne prate one uobičajenije krčke turističke statistike, zanimljiv je i podatak da je udio domaćih gostiju u ukupnom broju dolazaka odnosno broju posjetitelja tijekom ovog kolovoza dosegao skoro 13 posto, a u noćenjima 10 posto. To je dosad nezabilježen »odnos snaga« u pokazatelju u kojem su strani posjetitelji najčešće držali 95 (ili više) postotnih udjela u ukupnim brojkama.

Najveći broj noćenja u proteklom je mjesecu ostvaren u privatnom smještaju (660.500), a potom u kampovima u kojima je ostvareno 268.400 noćenja. U hotelima je istovremeno ostvareno 114.300 turističkih noćenja. Najposjećenija, ali i destinacija u kojoj je tijekom kolovoza ostvareno najviše noćenja i dalje je grad Krk (sa svojih 39.500 registriranih posjetitelja i 261.100 noćenja). Slijede Baška s 205.600 noćenja, a potom i Malinska u kojoj i oko koje je proteklog mjeseca zabilježeno 160.000 noćenja.

– U kolovozu 2020. godine došlo je i do nove »podjele« emitivnih tržišta, a što je nedvojbeno uzrokovano pandemijom koronavirusa, ističe direktorica TZ-a otoka Krka, Majda Šale.

Tagovi: otok Krk, Baška, Krk, Malinska, Majda Šale, Vrbnik, Njivice
PROČITAJ I OVO
Hrvatska navodnjava samo dva posto poljoprivrednih površina
NAVODNJAVANJE
Hrvatska navodnjava samo dva posto poljoprivrednih površina
ZAGREB – Uz rat u Ukrajini, ozbiljna prijetnja nestašici hrane i uzrok njezinog poskupljenja je i suša koja je ove godine pogodila Europu, a time i Hrvatsku, a u budućnosti će se takva situacija samo pogoršavati.
Vrijednost dolara pod pritiskom zbog usporavanja inflacije
TJEDNI FOREX
Vrijednost dolara pod pritiskom zbog usporavanja inflacije
ZAGREB - Tečaj američke valute protekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima našao se na udaru prodaja, nakon što su podaci o američkoj inflaciji ukazali na njezino usporavanje, otvarajući prostor Fedu da u budućnosti popusti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa.
Svjetska tržišta: Snažan uzlet Wall Streeta četvrti tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Snažan uzlet Wall Streeta četvrti tjedan zaredom
ZAGREB - Na Wall Streetu su indeksi protekloga tjedna porasli za otprilike tri posto, ostvarivši dobitke četvrti tjedan zaredom zahvaljujući znakovima posustajanja inflacije, što ostavlja prostora Fedu za manje agresivno podizanje kamatnih stopa u idućim mjesecima, a to je ojačalo povjerenje investitora u nastavak oporavka tržišta dionica.
Kako se Europa suočava s globalnom krizom hrane?
HRANA
Kako se Europa suočava s globalnom krizom hrane?
ZAGREB - Stalan nadzor, ublažavanje propisa i nastavak uvoza žitarica - neke su od mjera kojima EU pokušava spriječiti nestašicu hrane u jeku globalne krize s najvišim cijenama namirnica u povijesti, piše ENR (European Newsroom), projekt 16 europskih novinskih agencija, među kojima je i Hina.
Zagrebačka burza: Rast indeksa, Ericsson NT dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa, Ericsson NT dobitnik tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi potekloga tjedna glavni dionički indeksi snažno su porasli, za više od dva posto, prateći pozitivna kretanja na svjetskim burzama uslijed znakova o usporavanju inflacije u SAD-u, pri čemu su svi sektori bili na dobitku,.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE