GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kuba planira devalvirati peso prvi puta od revolucije

Kuba planira devalvirati peso prvi puta od revolucije
DEVALVACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2020 / 16:56
Autor: SEEbiz / H
HAVANA - Kuba planira devalvirati peso prvi puta od revolucije 1959. godine, ustvrdila su u petak tri izvora, budući da vlada u borbi protiv američkih sankcija i koronakrize pokušava povećati izvoz i smanjiti uvoz.

U sklopu reformi čija bi provedba trebala početi do kraja godine, vlasti će objediniti dvije kubanske valute, tvrde dva lokalna izvora i strani poslovni čovjek.

Peso će biti zadržan dok će konvertibilni peso, čiji je tečaj fiksiran u paritetu s dolarom za državna poduzeća dok je za građane i ostala poduzeća kupovni tečaj za dolar iznosio 24 pesa za dolar a prodajni 25 pesa za dolar, bit će ukinut, tvrde izvori.

Peso bi trebao biti devalviran čak 95 posto, na oko 20 pesosa za dolar, navode, dodajući da će zbog toga značajno porasti plaće u državnom sektoru, mirovine i cijene.

Devalvacija podrazumijeva da će tvrtke imati puno veće troškove a time i cijene, što će zahtijevati povećanje plaća i mirovina, objašnjava kubanski ekonomist Omar Everleny.

Kubanska vlada objavila je da će još neko vrijeme poštovati važeći tečaj konvertibilnog pesosa kako bi građanima i privatnim poduzećima omogućila da zamijene konvertibilne za obične pesose. Na bankovnim računima zamjena će biti automatska.

„Najvažnija mjera bit će promjena službenog tečaja koji koriste državna poduzeća. Predloženo je nekoliko mogućnosti ali paritet sigurno ne dolazi u obzir... Bit će od 10 pesosa (za dolar) naviše", kaže Everleny.

Tečaj pesosa prema kanadskom dolaru, euru i drugim konvertibilnim valutama također će biti prilagođen, u skladu s tečajevima na međunarodnim tržištima.

Kubansko je gospodarstvo većinom u vlasništvu države a devizne tečajeve određuje vlada.

Mjere su dio paketa reformi koje bi Kubi trebale pomoći u borbi protiv ekonomske krize, izazvane oštrim američkim sankcijama. Situaciju je pogoršala pandemija koronavirusa.

Kubanski ministar gospodarstva i planiranja Alejandro Gil rekao je u srpnju da su reforme potrebne kako bi se stimulirao izvoz i smanjio uvoz, budući da se peso ne može mijenjati na međunarodnom tržištu i koristiti za kupnju robe i plaćanje dugova.

Vlada je u srpnju naznačila da bi mogla provesti monetarne reforme i druge mjere, poput ublažavanja centralnog planiranja i ograničavanja broja malih poduzeća, što je Komunistička partija prvi puta najavila prije deset godina.

Nestašica osnovnih potrepština pogoršala se ove godine i dugi redovi pred trgovinama postali su uobičajena pojava na kubanskim ulicama. Zbog zatvaranja turističkog sektora mnogi su Kubanci ostali bez posla, iako su letovi iz Kanade prošlog tjedna obnovljeni.

Vladini dužnosnici priznaju da je zbog nedostatka konvertibilne valute vraćanje dugova moralo biti odgođeno a uvoz goriva, hrane i drugih ključnih proizvoda drastično smanjen.

Stručnjaci predviđaju da će se kubansko gospodarstvo ove godine smanjiti gotovo 10 posto, nakon stagnacije u 2019.

Tagovi: kubanski peso, Kuba
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE