GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kvote za uvoz vina u Srbiju iz EU bez promjena

Kvote za uvoz vina u Srbiju iz EU bez promjena
VINO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2024 / 10:01
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - U Srbiju će, kao i proteklih godina, i u 2024. moći uvoziti 2,5 milijuna litara vina bez uvoznih troškova, objavila je Uprava carina. Riječ je o kvoti za uvoz vina s preferencijalnim podrijetlom iz EU, a ova odluka objavljena je u Službenom glasniku.

Uvoznici će moći uvesti vina iz dvije cjenovne kategorije, standardna i malo skuplja i kvalitetnija, uključujući i pjenušava.

Prema objašnjenju nadležnih institucija u Srbiji, zahtjev za dodjelu kvote se podnosi deklaracijom za stavljanje robe u slobodan promet koja mora biti popunjena u skladu sa Pravilnikom o obliku, sadržaju, načinu podnošenja i popunjavanja deklaracija i drugih obrazaca u carinskom postupku, objavio je portal Biznis, ističući da najveća količina vina koja se uvozi u Srbiju dolazi iz Sjeverne Makedonije, koja ima prilično pristupačne cijene, "tako da će konkurencija na tržištu i dalje biti jaka".

Podsjećaju kako se o bescarinskom uvozu vina iz EU dosta se govorilo krajem 2020. godine, kada su dva velika trgovca koja posluju u Srbiji uvezla u kratkom vremenskom periodu ogromne količine vina.

Tako je praktično već u prvoj polovici te godine utrošena cjelokupna dovoljna količina koju Srbija može uvesti iz EU bez carine. Poznavatelji prilika na ovom tržištu tada su objasnili da je u pitanju bio uglavnom uvoz izrazito jeftinih vina koja su nabavljana za 80 centi do dva-tri eura u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj. Tako su u narednim mjesecima ostali distributeri morali plaćati uvozna davanja i do 30 posto – što je dovelo do poskupljenja uvoznih vina i za trećinu u maloprodaji. Sektor vinarstva apelirao je tada da se nabavka i carinjenje vina iz Europske unije pravednije organizira i da ceh svega ovoga plaćaju potrošači.

Država je ubrzo za narednu godinu propisala nešto preciznija i pravednija pravila za uvoz vina iz Europske unije. Novina je bila da svaki pojedinačni trgovac ne može povući više od 15 posto ukupne količine koja se ne carini, čime su pretenzije najvećih koji su izazvali poremećaj na tržištu stavljene pod kontrolu.

Upitna kvaliteta
Prošle godine napravljen je još jedan korak u regulaciji tržišta kada je kvota za bescarinski uvoz praktično podijeljena na dvije. Ukupna godišnja uvozna količina od 2,5 milijuna litara, koliko je dogovoreno pristupnim pregovorima, podijeljena je na dvije kategorije, kvalitetniju i onu "standardnu".

Kvotu A (od 2,25 milijuna litara) činila su vina kvalitete koji se i do tada uvozio iz EU, što nije uvijek bilo baš kvalitetno. Za novouvedenu kvotu B određeno je 250.000 litara vina više kvalitete – to jest ona koja su skuplja od 20 eura po boci. Ipak, kako se može vidjeti iz objave nadležnih službi, protekle godine uvezene su bez carine manje količine tog skupljeg vina nego što je propisano.

Tagovi: vina, vinari, vinarstvo, makedonija, srbija
PROČITAJ I OVO
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE