GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku

Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2024 / 16:34
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.

Lagarde je rekla da će ECB "vrlo pomno" pratiti cijene nafte usred povećanih strahova od prelijevanja sukoba na Bliskom istoku. Međutim, od iranskog zračnog napada bez presedana na Izrael tijekom vikenda, rekla je da je reakcija na cijenu nafte bila "relativno umjerena".

Njezini komentari dolaze nedugo nakon što je središnja banka dala najjasniju naznaku do sada da bi mogla početi snižavati kamatne stope tijekom sastanka u lipnju.

“Promatramo dezinflacijski proces koji se kreće u skladu s našim očekivanjima”, rekla je Lagarde Sara Eisen iz CNBC-a na marginama proljetnih sastanaka MMF-a.

“Samo trebamo izgraditi malo više povjerenja u ovaj dezinflacijski proces, ali ako se bude kretao prema našim očekivanjima, ako nemamo veliki šok u razvoju, idemo prema trenutku u kojem ćemo morati ublažiti restriktivnu monetarnu politiku “, rekla je Lagarde.

"Kao što sam rekla, pod uvjetom da se ne razvije dodatni šok, bit će vrijeme da se restriktivna monetarna politika ublaži u razumno kratkom roku", dodala je.

ECB je u četvrtak zadržao rekordno visoke kamatne stope na petom uzastopnom sastanku, ali je signalizirao da hlađenje inflacije znači da bi se uskoro moglo početi smanjivati.

Za razliku od prethodnog izraza, ECB je rekao da bi "bilo prikladno" smanjiti svoju kamatnu stopu na depozite od 4% ako bi temeljni pritisci na cijene i utjecaj prethodnih povećanja kamata potaknuli povjerenje da se inflacija vraća prema ciljanim 2% "u na trajan način.”

Središnja banka prethodno nije izravno spomenula labavljenje monetarne politike u svojim prethodnim priopćenjima.

Upitana bi li smanjenje kamatne stope u lipnju moglo biti popraćeno kasnijim sniženjima, Lagarde je odgovorila: "Bila sam vrlo jasna u vezi s tim i namjerno sam rekla da se unaprijed ne obvezujemo na bilo kakvu stopu."

"Tamo postoji ogromna neizvjesnost... Moramo biti pažljivi na taj razvoj događaja, moramo pogledati podatke, moramo izvući zaključke iz tih podataka."

Lagarde je odbila komentirati na pitanje jesu li tri smanjenja kamata ECB-a ove godine razumno očekivanje za sudionike na tržištu.

Kreatori politike i ekonomisti fokusirali su se na lipanj kao mjesec u kojem bi se stope mogle početi smanjivati, nakon što je ECB skratio svoju srednjoročnu prognozu inflacije. Rast cijena u eurozoni od tada je u ožujku zahladio više nego što se očekivalo.

Upitana o povjerenju središnje banke u nastavak pada inflacije uslijed rasta cijena sirovina, osobito ako cijene nafte porastu zbog geopolitičkih napetosti, Lagarde je odgovorila: “Sve cijene roba imaju utjecaja i moramo biti iznimno pažljivi na ta kretanja. ”

"Jasno je da to ima izravan i brz učinak na energiju i hranu", dodala je.

Ranije u utorak, kreator politike ECB-a Olli Rehn rekao je da izgledi za smanjenje stope u lipnju ovise o očekivanom padu inflacije, ističući da najveći rizici za monetarnu politiku ECB-a proizlaze iz napetosti između Irana i Izraela i tekućeg rusko-ukrajinskog rata.

"Kako se približava ljeto, možemo početi smanjivati razinu ograničenja u monetarnoj politici, pod uvjetom da inflacija nastavi padati prema projekcijama", rekao je Rehn, koji služi kao guverner Banke Finske, u izjavi.

"Najveći rizici proizlaze iz geopolitike, kako pogoršanja situacije u Ukrajini, tako i moguće eskalacije sukoba na Bliskom istoku, sa svim njihovim posljedicama", dodao je.

Tagovi: lagarde, ecb, nafta, kamate, rehn, geopolitika
PROČITAJ I OVO
Svjetska tržišta: Nasdaq na krilima Nvidije poletio do rekorda
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Nasdaq na krilima Nvidije poletio do rekorda
NEW YORK - Svjetska tržišta ovoga su tjedna imala mješovitu izvedbu, a na krilima sjajnih rezultata Nvidije najviše je profitirao Nasdaq.
Nijemci putuju više nego ikad
PUTOVANJA
Nijemci putuju više nego ikad
BERLIN - Želja za putovanjima kod Nijemaca je sve veća. Nijemci putuju više nego ikad prije i to ih košta puno novca. Trend zbog koje turistička branša slavi.
Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
MIROVINCI
Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj je burzi indeks SBITOP prošli tjedan ojačao pola posto, prešavši u srijedu 1500 bodova prvi put od pada Lehman Brothersa 2008. godine.
Srbija povećala izvoz kozmetike za 40 posto
RAST
Srbija povećala izvoz kozmetike za 40 posto
BEOGRAD - Srbija je prošle godine povećala izvoz kozmetičkih proizvoda za gotovo 40 posto u odnosu na 2022. Ukupna vrijednost tih izvezenih proizvoda iznosila je 80,3 milijuna eura, a u posljednjih pet godina 278 milijuna eura, rekao je prošli tjedan za Euronews Srbija Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.
Smanjuje se broj potopljenih brodova, sve više piratskih napada
STATISTIKA
Smanjuje se broj potopljenih brodova, sve više piratskih napada
LONDON - Broj brodoloma diljem svijeta prošle je godine pao na rekordno nisku razinu nakon što je potonulo 26 većih plovila, gotovo trećinu manje nego godinu prije. No, s druge strane, opasnost od piratstva je sve veća, pokazuje najnovije godišnje izvješće o rizicima u brodarstvu njemačkog osiguravatelja Allianz Commerciala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE