GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lagarde: Kamatne stope povećavat ćemo dok inflaciju ne svedemo na 2%

Lagarde: Kamatne stope povećavat ćemo dok inflaciju ne svedemo na 2%
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2022 / 15:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Upravno vijeće Europske središnje banke povećalo je ovoga tjedna ključne kamatne stope za europodručje za 0,5 postotnih bodova te time okončalo osmogodišnje razdoblje negativnih stopa.

- Složni smo u odlučnom vraćanju inflacije na ciljnu razinu od 2% u srednjoročnom razdoblju. To je prvo povećanje stopa u posljednjih 11 godina, no zapravo je samo najnoviji korak u ukidanju posebnih mjera koje smo morali donositi kao odgovor na niz kriznih situacija, napisala je predsjednica ECB-a Christine Lagarde u autorskom tekstu kojeg prenosi i Večernji list.

S ukidanjem posebnih mjera započeli smo prošlog prosinca, kada smo najavili prekid programa kupnje obveznica zbog pandemije, kojim smo pomogli europodručju da se lakše nosi s posljedicama za gospodarstvo proizašlima iz krize izazvane bolešću COVID-19.

Prošli mjesec obustavili smo kupnje u programu kupnje obveznica koji je počeo 2015., kada je europodručju prijetio rizik deflacije, koja može biti jednako štetna kao visoka inflacija.

1. Inflacija će se vratiti na ciljnu razinu od 2% Koracima koje poduzimamo, šaljemo jasnu poruku poduzećima, radnicima i ulagačima: inflacija će se vratiti na ciljnu razinu od 2% u srednjoročnom razdoblju. Njima već utječemo na kamatne stope u cijelom europodručju, a one će utjecati na gospodarstvo na način koji će pridonijeti obnovi cjenovne stabilnosti. Nastavit ćemo povećavati kamatne stope onoliko dugo koliko to bude potrebno za vraćanje inflacije na našu ciljnu razinu. Istodobno smo svjesni velike neizvjesnosti s kojom se Europa suočava, u prvom redu zbog rata i cijena energije. Kako se gospodarstvo bude razvijalo i kako bude odgovaralo na brojne unutarnje i vanjske izazove, Upravno vijeće preispitivat će situaciju i, na osnovi novih podataka, odlučivati o pravoj dinamici sljedećih koraka.

2. Potrebna je nesmetana transmisija monetarne politike u cijelom europodručju Provodimo monetarnu politiku u monetarnoj uniji 19 država, kojima će se uskoro pridružiti i 20. država: Hrvatska. U skladu s tim, naša se politika prenosi na kućanstva i poduzeća na 19 različitih financijskih tržišta. Kako bismo uspješno odgovorili na visoku inflaciju u cijelom europodručju, moramo se pobrinuti za njezinu nesmetanu transmisiju u svim državama europodručja. Zato smo oblikovali nov instrument: instrument zaštite transmisije (engl. Transmission Protection Instrument, TPI). Njime štitimo jedinstvenost svoje monetarne politike, čime pridonosimo stabilnosti cijena u srednjoročnom razdoblju.

Euro ujedinjuje 340 milijuna građana. Od uvođenja je stabilna valuta i to se neće promijeniti. Obvezali smo se održati njegovu stabilnost. To je naša zadaća i mi ćemo je ispuniti.

Tagovi: Christine Lagarde, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Tender za novu dionicu autoputa u Crnoj Gori krajem 2024.
NAJAVE
Tender za novu dionicu autoputa u Crnoj Gori krajem 2024.
PODGORICA - Državni tajnik u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović ističe da su pregovori o drugoj dionici autoceste počeli, te da je država od Europske komisije dobila bespovratna sredstva od šest milijuna eura za ažuriranje studije izvodljivosti cijele dionice te izradu projektne i natječajne dokumentacie za sljedeću dionicu Mateševo-Andrijevica.
Cestarina u Srbiji poskupljuje 14%
POSKUPLJENJA
Cestarina u Srbiji poskupljuje 14%
BEOGRAD - Vlada Srbije jučer je donijela odluku o povećanju cestarine za 14 posto. Za vozače putničkih automobila poskupljenje će, u zavisnosti od dionice, ići najviše do 200 dinara, a na najfrekventnijim dionicama u prosjeku će iznositi 50 dinara.
Jaja, šunka, meso, riba u godinu dana poskupjele više od 30 posto
HRANA
Jaja, šunka, meso, riba u godinu dana poskupjele više od 30 posto
ZAGREB - Usporedba aktualnih i lanjskih kataloga trgovaca pokazala je kako su neki proizvodi i više od 35 posto skuplji.
Ciklus podizanja kamatnih stopa u SAD-u bliži se kraju
KAMATNE STOPE
Ciklus podizanja kamatnih stopa u SAD-u bliži se kraju
ANALIZA - Američki FOMC (Federal Open Market Committee) na svom zasjedanju ovaj tjedan povisio je ciljani raspon referentne kamatne stope za 25 baznih bodova na raspon 4,75-5,0%, čime se kvantitativno zaoštravanje nastavlja po planu.
Tether tvrdi da ima oko 1,6 milijardi dolara viška rezervi za potporu svog USDT stablecoina
KRIPTO SCENA
Tether tvrdi da ima oko 1,6 milijardi dolara viška rezervi za potporu svog USDT stablecoina
NEW YORK - Tvrtka za kriptovalute Tether procjenjuje da će ostvariti 700 milijuna dolara dobiti u ožujskom tromjesečju, podižući svoje ukupne višak rezervi na više od milijardu dolara, rekao je tehnološki direktor tvrtke za CNBC, otkrivajući najnovije brojke po prvi put.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE