GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lagarde: Nismo pri kraju s povećanjem kamatnih stopa

Lagarde: Nismo pri kraju s povećanjem kamatnih stopa
ECB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2023 / 17:48
Autor: SEEbiz

FRANKFURT - Vijeće Europske središnje banke (ECB) još nije pri kraju s podizanjem kamatnih stopa, rekla je predsjednica ECB-a Christine Lagarde nakon sastanka Vijeća. Istovremeno, u svjetlu previranja u bankarskom sustavu, osigurao je da su banke u europodručju u znatno boljem položaju nego 2008. Ipak, ECB će učiniti što je potrebno da održi financijsku stabilnost.

Središnje tijelo monetarne politike eura danas je, unatoč potresima na financijskim tržištima posljednjih dana, ostalo na zacrtanom putu zaoštravanja monetarne politike i podiglo glavnu kamatnu stopu u eurozoni za 0,5 postotnih bodova.

No, ublažio je smjernice glede daljnjih poteza monetarne politike. Umjesto eksplicitne prognoze dodatnih poskupljenja, odlučan osigurati što brži povratak inflacije na ciljanu razinu od dva posto u srednjem roku, napisao je da će zaključci ovisiti o procjeni inflacijskih izgleda u svjetlu najnoviji ekonomski i financijski podaci, dinamika temeljne inflacije i intenzitet transmisije monetarne politike.

Predsjednica ECB-a Lagarde rekla je novinarima nakon sjednice da današnja odluka o podizanju kamata nije donesena jednoglasno. Prema njezinim riječima, tri-četiri člana Vijeća izrazila su neslaganje jer će im trebati više vremena da sagledaju postojeće stanje.

No, u svjetlu nedavnih napetosti u bankarskom sustavu, koje su se iz SAD-a preselile u Europu, Francuskinja je rekla da nema kompromisa između financijske i cjenovne stabilnosti. “Napravili smo ono što smo planirali”, jasna je bila i to argumentirala tvrdnjom da će inflacija, prema prognozama, predugo ostati snažno iznad srednjoročnog cilja od dva posto.

Prema njezinim riječima, Vijeće ECB-a još ima dosta vremena za podići kamatne stope kao odgovor na inflaciju. No, priznala je da se "u ovom trenutku ne može precizno definirati daljnji put monetarne politike". "Odluke će ovisiti o podacima", dodala je, prenose strane novinske agencije.

ECB je danas objavio najnovije prognoze u vezi s inflacijom i gospodarskim rastom. Očekivanja glede inflacije su nešto povoljnija, a predviđa se da će rast BDP-a ove godine biti veći, ali nešto niži u iduće dvije godine, uglavnom zbog negativnih učinaka zaoštravanja monetarne politike. No, Lagarde je upozorila da su projekcije pripremljene i prije najnovijih potresa na financijskim tržištima koji unose novu nesigurnost u prognoze.

Predsjednik ECB-a istaknuo je kako je posljednje usporavanje ukupne izmjerene inflacije ponajprije posljedica popuštanja pritisaka na cijene energenata, dok inflacija hrane nastavlja jačati, a temeljna inflacija, odnosno bez cijena energije i hrane, također ostaje visoka. To pokazuje da inflatorni pritisci prodiru u sve segmente gospodarstva, potaknuti pritiscima na plaće i činjenicom da poduzeća unatoč inflaciji uspijevaju održati visoku profitabilnost.

U tom je svjetlu Lagarde još jednom pozvala eurozemlje da odmah i koordinirano počnu povlačiti državnu potporu kućanstvima i stanovništvu kako cijene energenata budu padale jer će se u protivnom srednjoročni cjenovni pritisci pojačati, što će zahtijevati odlučnije zaoštravanje. monetarne politike.

Pritom, prema njezinim riječima, u gospodarskom rastu, unatoč očekivanom jačanju gospodarske aktivnosti u nastavku ove godine, prevladavaju rizici da će rast biti manji od prognoziranog. Jedan od mogućih uzroka nižeg rasta je produljeno trajanje napetosti na financijskim tržištima.

U vezi s potonjim, Lagarde je ponovila da je bankarski sektor u europodručju otporan sa snažnom pozicijom kapitala i likvidnosti. Dodala je kako je zbog svih promjena posljednjih godina u potpuno drugačijem stanju nego 2008. godine.

Unatoč tome, ECB je spreman reagirati po potrebi kako bi održao cjenovnu i financijsku stabilnost u eurozoni, a prema riječima Francuskinje, za to ima odgovarajuće alate. Podsjetila je da je ECB u prošlosti već pokazao kreativnost u odgovoru na likvidnosne probleme banaka, koje trenutno ne vide.

Tagovi: Christine Lagarde, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
TURIZAM
Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
DUBROVNIK - Dubrovnik će potkraj godine dobiti Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, jedan od 6 takvih u Hrvatskoj. Projekt vrijedi više od 13 i pol milijuna eura, a gradu koji je jedan od naših turističkih bisera bit će novi adut u zadržavanju i podizanju kvalitete.
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
OČEKIVANJA
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
BRUXELLES - Europska komisija očekuje da će ostvariti povrat od oko 2,6 posto od ulaganja sredstava koja pripadaju Središnjoj banci Ruske Federacije, a koja su zamrznuta pod sankcijama EU-a, navodi se u dokumentu u koji je "Politico" imao uvid.
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
PLEMENITI METALI
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
NEW YORK - U ponedjeljak je cijena zlata prvi put nakon godinu dana premašila 2000 dolara (vrijednost mu je ovaj mjesec porasla gotovo 10 posto), a bitcoin je već u srijedu dosegao 28.800 dolara (ovogodišnji rast veći od 70 posto).
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
NEW YORK - Svjetska tržišta kapitala ovoga su tjedna ponudia nervoznu trgoovinu, no ishod je na kraju ipak bio pozitivan.
Loš tjedan za dolar
FOREX
Loš tjedan za dolar
LONDON - Kraj ožujka bio je loš za tečaj dolara, a američka valuta oslabila je i u odnosu na euro i u odnosu na jen.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE