GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lagarde: Nismo pri kraju s povećanjem kamatnih stopa

Lagarde: Nismo pri kraju s povećanjem kamatnih stopa
ECB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2023 / 17:48
Autor: SEEbiz

FRANKFURT - Vijeće Europske središnje banke (ECB) još nije pri kraju s podizanjem kamatnih stopa, rekla je predsjednica ECB-a Christine Lagarde nakon sastanka Vijeća. Istovremeno, u svjetlu previranja u bankarskom sustavu, osigurao je da su banke u europodručju u znatno boljem položaju nego 2008. Ipak, ECB će učiniti što je potrebno da održi financijsku stabilnost.

Središnje tijelo monetarne politike eura danas je, unatoč potresima na financijskim tržištima posljednjih dana, ostalo na zacrtanom putu zaoštravanja monetarne politike i podiglo glavnu kamatnu stopu u eurozoni za 0,5 postotnih bodova.

No, ublažio je smjernice glede daljnjih poteza monetarne politike. Umjesto eksplicitne prognoze dodatnih poskupljenja, odlučan osigurati što brži povratak inflacije na ciljanu razinu od dva posto u srednjem roku, napisao je da će zaključci ovisiti o procjeni inflacijskih izgleda u svjetlu najnoviji ekonomski i financijski podaci, dinamika temeljne inflacije i intenzitet transmisije monetarne politike.

Predsjednica ECB-a Lagarde rekla je novinarima nakon sjednice da današnja odluka o podizanju kamata nije donesena jednoglasno. Prema njezinim riječima, tri-četiri člana Vijeća izrazila su neslaganje jer će im trebati više vremena da sagledaju postojeće stanje.

No, u svjetlu nedavnih napetosti u bankarskom sustavu, koje su se iz SAD-a preselile u Europu, Francuskinja je rekla da nema kompromisa između financijske i cjenovne stabilnosti. “Napravili smo ono što smo planirali”, jasna je bila i to argumentirala tvrdnjom da će inflacija, prema prognozama, predugo ostati snažno iznad srednjoročnog cilja od dva posto.

Prema njezinim riječima, Vijeće ECB-a još ima dosta vremena za podići kamatne stope kao odgovor na inflaciju. No, priznala je da se "u ovom trenutku ne može precizno definirati daljnji put monetarne politike". "Odluke će ovisiti o podacima", dodala je, prenose strane novinske agencije.

ECB je danas objavio najnovije prognoze u vezi s inflacijom i gospodarskim rastom. Očekivanja glede inflacije su nešto povoljnija, a predviđa se da će rast BDP-a ove godine biti veći, ali nešto niži u iduće dvije godine, uglavnom zbog negativnih učinaka zaoštravanja monetarne politike. No, Lagarde je upozorila da su projekcije pripremljene i prije najnovijih potresa na financijskim tržištima koji unose novu nesigurnost u prognoze.

Predsjednik ECB-a istaknuo je kako je posljednje usporavanje ukupne izmjerene inflacije ponajprije posljedica popuštanja pritisaka na cijene energenata, dok inflacija hrane nastavlja jačati, a temeljna inflacija, odnosno bez cijena energije i hrane, također ostaje visoka. To pokazuje da inflatorni pritisci prodiru u sve segmente gospodarstva, potaknuti pritiscima na plaće i činjenicom da poduzeća unatoč inflaciji uspijevaju održati visoku profitabilnost.

U tom je svjetlu Lagarde još jednom pozvala eurozemlje da odmah i koordinirano počnu povlačiti državnu potporu kućanstvima i stanovništvu kako cijene energenata budu padale jer će se u protivnom srednjoročni cjenovni pritisci pojačati, što će zahtijevati odlučnije zaoštravanje. monetarne politike.

Pritom, prema njezinim riječima, u gospodarskom rastu, unatoč očekivanom jačanju gospodarske aktivnosti u nastavku ove godine, prevladavaju rizici da će rast biti manji od prognoziranog. Jedan od mogućih uzroka nižeg rasta je produljeno trajanje napetosti na financijskim tržištima.

U vezi s potonjim, Lagarde je ponovila da je bankarski sektor u europodručju otporan sa snažnom pozicijom kapitala i likvidnosti. Dodala je kako je zbog svih promjena posljednjih godina u potpuno drugačijem stanju nego 2008. godine.

Unatoč tome, ECB je spreman reagirati po potrebi kako bi održao cjenovnu i financijsku stabilnost u eurozoni, a prema riječima Francuskinje, za to ima odgovarajuće alate. Podsjetila je da je ECB u prošlosti već pokazao kreativnost u odgovoru na likvidnosne probleme banaka, koje trenutno ne vide.

Tagovi: Christine Lagarde, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE