GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lajkovi na Facebooku predviđaju karakterne osobine

Lajkovi na Facebooku predviđaju karakterne osobine
KORELACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2013 / 11:34
Autor: SEEbiz / RSE
LONDON - Seksualnost, političke sklonosti pa čak i inteligencija se mogu iščitati iz stvari koje lajkate na Facebooku, navodi se u jednoj studiji.
Istraživači sa Sveučilišta Cambridge su koristili algoritme kako bi predvidjeli religijsko opredjeljenje, političke sklonosti, rasu i seksualnu orijentaciju pojedinaca.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu PNAS je ponudilo iznenađujuće točne osobne portrete, tvrde istraživači.

Rezultati bi trebali alarmirati korisnike Facebooka i borce za privatnost na internetu. U istraživanju je sudjelovalo 58 tisuća volontera koji su osim svojih lajkova i demografskih podataka ispunili i psihološke testove koji su dizajnirani s ciljem da istaknu osobine ličnosti pojedinca.

Facebook lajkovi su ubačeni u algoritam skupa sa podacima dobivenim iz testova ličnosti.

Algoritmi su se pokazali 88 posto točnim u određivanju muške seksualnosti, 95 posto točnim u razlikovanju afroamerikanaca i 85 posto točnim u razlikovanju republikanaca od demokrata. Kršćani i muslimani su ispravno razvrstani u 82 posto slučajeva, a bračni status i sklonost opojnim sredstvima je predviđen s točnošću između 65 i 73 posto.

Linkovi na koje su korisnici rijetko klikali jasno otkrivaju ove atribute. Manje od pet posto homoseksualaca je kliknulo na linkove za potporu homoseksualnih brakova. Umjesto toga algoritmi su prikupili ogromne količine lajkova vezanih uz muziku i televizijske emisije kako bi kreirali osobne profile korisnika. Na vidjelo su izašle i neke neobične korelacije.

„Krumpirići u obliku spirale su u korelaciji sa visokom inteligencijom, a korisnici koji vole Viteza tame imaju manje prijatelja na Facebooku,“ rekao je autor istraživanja David Stillwell.

Ovo istraživanje će biti muzika za uši tvoraca društvenih mreža koji žele zaraditi što više novca od korisnika uz pomoć personaliziranog marketinga.

No istraživači su upozorili da digitalni profili koje korisnici otvaraju također ugrožavaju privatnost.
​​
„Cijenim  automatizirane preporuke knjiga i to što Facebook odabire najrelevantnije priče za moj newsfeed. Međutim, mogu zamisliti situaciju u kojoj će isti ti podaci i tehnologija biti korišteni za predviđanje političkih stavova ili seksualne orijentacije, što ugrožava slobodu izražavanja pa čak i život,“ kaže Michael Kosinski, glavni istraživač ovog projekta.

Postoji nekoliko jednostavnih stvari koje korisnici mogu uraditi, kaže Stillwell.

„Facebook lajkovi su sami po sebi javni, ali nije točno da vas Facebook prisiljava da ih učinite javnim, imate izbor da promijenite svoje postavke privatnosti.“

Stillwell naglašava da rezultati istraživanja imaju implikacije koje nadilaze društvene mreže i mogu se odnositi na sve digitalne zapise, od povijesti pregledanih stranica do upita za pretraživanje.

„Ovo istraživanje treba alarmirati sve one koji misle da su postavke privatnosti rješenje za zaštitu podataka na internetu. Moramo iz temelja preispitati koliko podataka svakodnevno dobrovoljno podijelimo,“ kaže Nick Pickles, direktor kampanje za zaštitu privatnosti Big Brother Watch.

„Dijeljenje lajkova ili stranica se ne čini jako nametljivim, ali to omogućava da se pojedinci kategoriziraju i da se predvidi njihovo ponašanje u područjima koja su daleko osjetljivija i osobnija nego što ljudi misle.“

„S druge strane, jasno je da će nedostatak transparentnosti o tome kako se koriste podaci korisnika dovesti do posve opravdane bojazni da će se naši podaci koristiti u komercijalne svrhe,“ zaključuje Pickles.

Tagovi: Facebook, lajkovi, lajkanje, psihološki testovi, Sveučilište Cambridge, Big Brother Watch
PROČITAJ I OVO
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
MLIJEKO
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila se u petak rastom poljoprivredne proizvodnje, rastom izvoza i smanjenjem uvoza u prošloj godini, te rastom proizvodnje mlijeka u posljednjih osam mjeseci, prvi put nakon sedam godina.
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
OBVEZNICE
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
ZAGREB - Ministarstvo financija objavilo je u petak da je na međunarodnom tržištu kapitala realiziralo dvije tranše obveznica u ukupnom nominalnom iznosu od 2 milijarde eura, što je prvo zaduženje države obveznicama od početka godine.
Deveti uzastopni mjesec rasta vrijednosti udjela mirovinskih fondova
TREND
Deveti uzastopni mjesec rasta vrijednosti udjela mirovinskih fondova
ZAGREB - Na kraju siječnja 2021. vrijednost udjela (NAV) hrvatskih obveznih mirovinskih fondova iznosio je 120,24 milijarde kuna.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli više od dva posto
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi potonuli više od dva posto
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica zaronile na najniže razine u mjesec dana jer je ulagače uznemirio oštar pad cijena dionica na Wall Streetu, nakon što su prinosi na američke državne obveznice dosegnuli najviše razine u godinu dana.
Wall Street oštro pao, tehnološki sektor pod pritiskom
OŠTAR PAD
Wall Street oštro pao, tehnološki sektor pod pritiskom
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi oštro pali, pri čemu je Nasdaq zabilježio najveći dnevni gubitak u četiri mjeseca, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor nakon rasta prinosa na državne obveznice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE