GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ledo na meti Atlantic Grupe i Podravke

Ledo na meti Atlantic Grupe i Podravke
PRESLAGIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2017 / 08:15
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Nakon Agrolagune, u kojoj sada 51 posto dionica tvrtke drži Dubravko Grgić te s njime povezane tvrtke Agram invest, Euroherc i Jadransko osiguranje, što je posljedica REPO ugovora koja je nastupila prije otvaranja postupka izvanredne uprave, istu bi sudbinu mogle doživjeti i druge tvrtke u Agrokorovu vlasništvu.

Iako u ovom trenutku njihovo preuzimanje nije moguće jer je aktiviran lex Agrokor, konzultanti smatraju da interes vjerovnika za ulazak u vlasničku strukturu, nakon što se precizno definiraju njihova potraživanja i izradi plan restrukturiranja, zasigurno postoji. To bi im bila, složni su, i najbolja opcija.

- Moguće je da bi nekome odgovarao ulazak u vlasničku strukturu Jamnice, Leda ili Roto dinamica, ali ne mogu sada jer se mora poštivati zakonska regulativa. To je stvar pregovora, veličine dugova i plana restrukturiranja koji treba napraviti. Povjerenik Agrokora odabrat će savjetnike te onda, uz dozvolu vjerovničkog vijeća, treba vidjeti što je najpovoljnije za vjerovnike i Agrokor - govori za Jutarnji list Dragan Munjiza, koji smatra da je vjerovnicima s visokim potraživanjima jasno da im se ona umanjiti te da će se dugovi vraćati u ratama. U tom je slučaju, nastavlja, možda bolje ući u vlasništvo neke Agrokorove tvrtke. 

Zvijezda, Jamnica, Ledo, Roto dinamic i njihovi pandani u susjedstvu, nastavlja Munjiza, dobre su tvrtke u koje bi banke vjerovnici mogle nevoljko ući. S druge strane, vjerovnici proizvođači mogli bi ulaskom u vlasničku strukturu nešto i zaraditi.

- Podravki bi Jamnica bila super, kao i Ledo Atlanticu. Franck prodaje kavu putem Roto dinamica, pa bi njima možda ta tvrtka bila komplementarna. I Atlanticu i Podravki zanimljivi su, zapravo, i Ledo, i Jamnica, i Zvijezda, i Roto dinamic, ali vrlo teško da ih mogu dobiti u stopostotno vlasništvo jer nisu jedini vjerovnici. Alca je također veliki vjerovnik i profilira se prema logistici, tako da ne vjerujem da bi oni htjeli imati neku tvornicu. No, vjerujem da bi, kad bi se potraživanje pretvorilo u vlasnički udio, mogli svoj udio dalje preprodati - smatra Munjiza.

Gledajući strateške intencije, Podravka bi, kaže i Željko Perić, bila zainteresirana za Ledo, ali to je pitanje veličine i njezinih resursa jer je on krupan zalogaj. I Jamnica je odlična tvrtka, kaže Perić, no problem Jamnice i Leda je što su dominantno na domaćem tržištu jer se Agrokor nije pretjerano trudio oko izvoznih aktivnosti. Podravka i Atlantic, pak, izražavaju želju za internacionalizacijom. I on pretpostavlja da će jedna od opcija biti da se potraživanja pretvore u kapital i u tom bi slučaju dobavljači Konzuma postali suvlasnici.

- To je dobro privremeno rješenje. Nakon toga dobavljači mogu dio Konzuma prodati konkurentima, tako da više nitko u Hrvatskoj neće imati više od 20 posto tržišnog udjela. Konzum ima 30 posto tržišnog udjela, a to je prevelika snaga prema domaćim proizvođačima i njima neće biti u interesu da netko naslijedi tu poziciju - smatra Perić.

Damir Novotny sličnog je stava, pa tako i on uočava kako je malo vjerojatno da bi se pretvorbom potraživanja u vlasnički udio ili iz operativnog poslovanja mogli namiriti svi vjerovnici u kratkom roku. Zbog toga vjeruje da će neki od vjerovnika pokušati aktivirati svoja tajna jamstva ili će povjerenik Ante Ramljak predložiti prodaju udjela u tvrtkama koje imaju neku tržišnu vrijednost.

- Sad bi bilo povoljno vrijeme za to. Javljaju se i američki i engleski fondovi, oni kupuju dionice Leda, Jamnice i Belja koje će kasnije vjerojatno preprodati - kaže Novotny te dodaje kako bi bilo dobro da u drugoj fazi Atlantic ili Podravka budu konsolidatori te da uspiju preuzeti prehrambena proizvodna poduzeća.

Tagovi: Ledo, Atlantic Grupa, Podravka, Dragan Munjiza, Željko Perić, Jamnica, Agrolaguna, Belje, Franck, ZSE:BLJE-R-A, ZSE:LEDO-R-A, Agrokor
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potonuo dvanaest posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo dvanaest posto
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta potonula je čak dvanaest posto u nedjelju ujutro.
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
UZLET
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
LJUBLJANA - Glavni ljubljanski indeks SBITOP ove je godine već zabilježio 16 posto rasta, a dionice Krke vratile su se na razinu iznad 100 eura prvi put od svibnja 2008.
Penzijski fond RS-a kupio dionice Facebooka, Raiffeisena i Berkshirea
TRŽIŠTE
Penzijski fond RS-a kupio dionice Facebooka, Raiffeisena i Berkshirea
BANJA LUKA - Penzijski rezervni fond RS (PREF) ostvario je u prošloj godini dobit od 8,4 miliona KM, od čega će Zavodu za penzijsko invalidsko osiguranje ovog entiteta isplatiti dividendu od 5,08 miliona KM, ali tu nije kraj dobrih vijesti.
Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju
INVESTITORI
Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju
NEW YORK - Istraživanje Bank of America pokazuje da se 32 posto stručnjaka širom svijeta trenutno više plaši mogućeg pooštravanja monetarne politike ili smanjenja obujma kupnji obveznica (sužavanje) nego koronavirusa i inflacije.
Dolar prema košarici valuta oslabio drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar prema košarici valuta oslabio drugi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, što je posljedica poruka američke središnje banke da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, unatoč jačanju inflacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE